Thursday, November 7, 2013

JOIA ROZ - La La La ft.EL TIO (SHAMANIC MIX)




FOR AN ENGLISH ARTICLE ABOUT THIS TOPIC(THE SHAMANIC WORSHIP OF EL TIO AND THE CARNIVALOF ORURO) PLEASE READ THIS. I PROMISE YOU'LL ENJOY THIS AND IT IS CONNECTED TO THE VIDEO.











Dupa ce am vazut acest clip suprem, am pornit in cautarea originilor sale, evident shamanice, mai ales ca citisem mai demult intr-una din cartile Florindei Grau despre un carnaval al diavolului, ca un ritual shamanic invelit in povestiri crestine.

El Tio este zeul muntelui pe care minerii bolivieni au inceput sa-l adore dupa 1600 cind, stapinii spanioli au inceput sa-i forteze sa munceasca 24 DE ORE NEINTRERUPT in mina, impreuna cu copiii lor. Ca sa supravietuiasca trebuia sa mestece frunze de coca in continuu. Mortile din ce in ce mai dese au inceput sa le ridice probleme metafizice, si impreuna cu shamanii lor au inceput sa aduca ofrande zeitatiilor chtonice. 

Daca deasupra pamintului Pachamama-zeita pamintului cea buna si binevoitoare are putere, sub pamint lucrurile se schimba,. El Tio (Unchiul), regele muntelui, stapinul zonei subpamintene a luat forma unui diavol crestin si la intrarea fiecarei mine se afla o statuie a sa impreuna cu ofrandele ce ii sint aduse-frunze de coca, lichior, tigari, carne. 

De citeva ori pe an, dar mai ales cu ocazia celebrului carnaval de la Oruro-Bolivia- cind El Tio este scos pe strazi si dansatorii sint imbracati in hainele sale (se spune ca cine il impersoneaza este protejat, va avea noroc si se va imbogati), i se aduc ofrande shamanice. 

Ritualul este de data aceasta diferit fata de ofrandele zilnice cind minerii isi impart mincarea, frunzele de coca si bautura cu el, spunindu-si pasurile. Acum 4 lame sint aduse in fata altarului si inimile lor sint oferite lui El Tio, iar apoi minele sint sigilate 24 de ore pentru a-l lasa sa savureze ofrandele.

Carnavalul este o ocazie extraordinara de a vedea dansurile si obiceiurile incase deghizate in(sau nu) in catolicism. 

Revenind la clip pustiul este adus de aliati, din cauza ca era abuzat de tatal sau alcoolic, la El Tio pentru protectie si a-l distra, de aceasta beneficiind in mod clar toti autorii dramei shamanice plus pustiul cel nazdravan.

Imi cer scuze celor ce au participal la PINK MONDAYS, dar am probleme cu computerul asa ca fetelor va multumesc si va astept luni 



Share/Bookmark






0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites