Saturday, April 21, 2012

Asasinarea lui Nicolae Labiș

cybershamans (karmapolice) / 
C BY-NC-ND 3.0
Nicolae Labiș (născut pe 2 decembrie 1935) a fost unul din cei mai talentați poeți români, însă viața sa extrem de scurtă nu i-a permis să-și desăvârșească opera. Deși a fost unul din preferații regimului comunist, Labiș a căzut repede în dizgrație. 

 Minte extrem de lucidă, poetul a început să-și pună întrebări în legătură cu cei care conduceau România, oportuniști care schimbau „mersul revoluției”.

N-a apucat, însă, să spună prea multe în această privință. A decedat la doar 21 de ani, călcat de roțile unui tramvai în zona spitalului Colțea. În noaptea de 9 spre 10 deembrie 1956, după ce a petrecut alături de prieteni la Casa Capșa și la restaurantul Victoria, aflat în stare de ebrietate, a plecat să ia un tramvai. 

Potrivit certificatelor oficiale, și-a pierdut echilibrul și a căzut între vagoane. A decedat pe 22 decembrie, în spital, cu coloana vertebrală secționată și paralizat.

Moartea lui Nicolae Labiș a fost catalogată oficial drept un accident, însă mai mulți istorici susțin că acesta a fost asasinat de către Securitate. 

De altfel, prieteni de-ai lui povestesc că a doua zi după accident Labiș spunea: „După ce am căzut pe liniile de tramvai, am văzut roata venind spre capul meu. Apoi a fost ceva ce mă împingea de la spate și din nou mă apropiam de roți. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori”.

 Așadar a fost Nicolae Labiș asasinat? Acest film documentar încearcă să reconstituie moartea poetului și să scoată la iveală adevărata cauză a accidentului în urma căruia și-a pierdut viața.

Vizionare online film documentar Asasinarea lui Nicolae Labiș

Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites