Monday, May 31, 2010

Share/Bookmark

Tunisia – Mirajul Africii de Nord

Tunisia – Mirajul Africii de Nord

La inceput nu a fost decat visul. Visul celor mai vechi si mai incercati navigatori ai lumii noastre... fenicienii. Atunci, in negura timpului, corabiile lor au tras la mal pe tarmul strabatut de razboinici fara nume, cu fetele acoperite de falduri, calarind camile si manuind ca nimeni altii hangere lungi si inconvoiate. Acolo, intre dunele Saharei si palmierii uriasi de la malul marii, si-au asezat fenicienii noua lor casa si acolo au infiintat cea mai mare si mai puternica cetate a lor... Cartagina. Lor le-au urmat romanii, vandalii, bizantinii, arabii si francezii pentru ca, astazi, mostenirea lor culturala sa se regaseasca intr-o singura dar spectaculoasa tara din nordul Africii... Tunisia, perla Mediteranei africane..

Insula Djerba – vacanta in ascunzatoarea lui Barbarossa

Insula palmierilor ce rasar din apa marii; insula numita si "Polinezia Mediteranei", insula kilometrilor intregi de plaja si a nisipului alb african, a peisajelor luxuriante, a hotelurilor de lux si a cafenelelor in stilul traditional "menzel". Insula Djerba, bijuteria naturala a Tunisiei, comprima astazi, intr-un melanj unic, ruine romane, fortarete antice si medievale, forturi ale piratilor, moschei si sinagogi vechi de sute de ani, restaurante cu produse traditionale si cu delicatesele tunisiene din fructe de mare, totul alaturi de livezi de smochini, meri, rodii sau maslini cu trunchiuri contorsionate, martori inca vii ai veacurilor apuse.



Legenda spune ca, odinioara, insusi Ulise ar fi poposit pe insula Djerba, insula mancatorilor de lotus, sau lotofagii, scapandu-si echipajul ca prin minune numai dupa ce a interzis navigatorilor sai sa mai manance planta cu proprietati halucinogene. Apoi, a fost Pliniu cel Batran, istoricul ce sustinea ca Djerba (numita pe atunci Meninx) nu se poate compara decat cu mareata cetate feniciana a Tyr-ului prin respectul pe care il impunea si prin bogatia nobililor ei, fapt lesne de observat si astazi dupa vestigiile uriase de marmura ramase inca din vremea romanilor. Evul Mediu a adus dominatiile efemere ale sectei ibaditilor, ale Siciliei si Aragonului, Spaniei si, nu in ultimul rand, a corsarului turc Hayreddin Pasa, nimeni altul decat celebrul Barbarossa.



Sa nu va mire daca, pe insula ce depaseste de doar doua ori suprafata Bucurestiului, veti gasi urme ale tuturor acestor cuceritori. Mai mult, imbarcati pe o corabie ce arboreaza steagul negru al piratilor veti putea vizita patria salbatica a pasarilor flamingo, peninsula Ras Rmel, unul dintre cele mai bine pastrate sanctuare ale naturii din intreaga Africa.

Si, poate ca, dincolo de cuvinte, cifrele pot vorbi de la sine in ceea ce priveste Djerba. Alaturi de cei 10 milioane de locuitori ai Tunisiei, anual, circa 6 milioane de turisti din toate colturile lumii aleg sa viziteze aceasta tara. Dintre acestia din urma, 30% vin numai pe insula Djerba.

Sousse (Susah) – Perla regiunii Sahel

Este poate orasul care exprima cel mai bine spiritul turismului african. Ape albastre, nisip alb, palmieri, pescari care isi arunca navoadele in valurile Mediteranei inca de la primele ore ale diminetii, bazaruri aglomerate in care poti gasi absolut orice iti doresti, negustori abili in negocieri, dar gata sa lase din pret astfel incat clientul sa fie multumit, cladiri moderne ce se imbina cu stilul traditional al monumentelor si locuintelor stravechi, moschei, catacombe antice, farul medieval Khalef, totul strajuit de impunatoare citadela Ribat, ridicata in secolele VIII-IX d.Hr., edificiu ce domina prin grandoare intreaga asezare.



Susah a fost numita, pe drept cuvant, Perla regiunii Saleh (regiune ce se intinde intre Susaf si Fax), si asta pentru ca, oricat ati cauta, nu veti gasi o destinatie tunisiana care sa va ofere la fel de mult pe cat o face orasul situat la 140 de kilometri de capitala Tunis. Vizitatorii avizi de istorie gasesc la Susah "porti" catre intregul trecut al regiunii, de la primii navigatori fenicieni si pana la colonistii francezi. In plus, catacombele antice, tunelurile lungi de peste 5 kilometri, galeriile subterane ce adapostesc morminte din secolele II-V, stravechile turnuri de aparare, Marea Moschee fortificata ridicata in anul 884 precum si muzeele ce adapostesc mozaicuri feniciene nu fac decat sa intregeasca imaginea unui trecut impunator.



Iar pentru cei care doresc sa isi petreaca un concediu linistit, alaturi de familie, pe malul marii, Sousse este, iarasi, o destinatie ideala. Dezvoltarea turistica fara precedent a regiunii vorbeste de la sine despre calitatea plajelor, unele dintre cele mai frumoase de pe intreaga coasta nord-africana, despre cea a serviciilor turistice din zona sau a peisajelor idilice pe care le ofera aceasta zona a Tunisiei.

Hammamet – Saint Tropez-ul Tunisiei

Putine locuri pot rivaliza cu riviera franceza si celebrul Saint Tropez... Si totusi, tunisienii sustin raspicat ca Hammamet este noul Saint Tropez si chiar mai mult decat atat. Iar in ce priveste realismul unei asemenea afirmatii, ei bine, majoritatea celor care au vizitat Tunisia si Hammamet tind sa se dea dreptate localnicilor. O viata de noapte spectaculoasa, inot in apele Mediteranei in miez de noapte, apusuri si rasarituri de-a dreptul superbe, pescari africani intinzandu-si plasele in zori de zi, restaurante care servesc fructe proaspete de mare si delicatesele bucatariei tunisiene chiar la malul marii, plaje ideale pentru cei romantici, totul intr-un ambient demn de povestile Seherezadei.



Nu va lasati pacaliti de aparenta unui loc scump si exclusivist. Tunisia, de cele mai multe ori, ofera pachete turistice mai ieftine chiar decat un sejur similar pe litoralul romanesc. Fiti siguri ca nu aveti absolut nimic de pierdut. In fond, impactul cu o cultura atat de diferita de cea europeana poate fi acel ingredient secret care sa va transforme concediul intr-o experienta memorabila.

Monastir – de la Evul Mediu la turismul modern

Monastir, botezat astfel dupa termenul frantuzesc "monastere" - manastire, este, poate, zona turistica in care s-a investit cel mai mult din partea guvernului tunisian. Asta poate si ca urmare a faptului ca primul presedinte al Tunisiei, Habib Bourguiba, s-a nascut si a fost inmormantat la Monastir. Indiferent, insa, de motivele care au atras investitiile masive din aceasta zona a Tunisiei, cei care au avut numai de castigat au fost turistii, iar numarul lor, care creste de la an la an, confirma rasplata investitiilor facute.



Obiectivul principal al asezarii, pe langa hotelurile moderne si plajele absolut superbe, il reprezinta manastirea ridicata in anul 797 de catre un ordin islamic, cu scopul de a apara asezarea de atacurile triburilor nomade, a vaselor pirateresti si a dromoanelor bizantine. Astazi, pe aceeasi coasta pe care s-au dat sute de batalii, poti savura o cafea in stil maur, alaturi de o narghilea, sau poti sa inoti in apele extrem de curate si de limpezi ale Mediteranei. Nimic nu a fost precupetit pentru confortul turistilor astfel ca, poti simti pe pielea ta, fara nicio exagerare si la preturi neasteptat de mici, de celebrul lux oriental.



In plus, de la Monastir, asa cum se intampla si din majoritatea celorlalte statiuni tunisiene, poti alege excursii de doua zile in Sahara si poti alege sa iti petreci o noapte in desert, la cort, alaturi de berberi. Vinul va este oferit de gazde si este nelimitat. La toate acestea se adauga si programele africane, in care veti fi delectati de trupe profesioniste de dansuri traditionale tunisiene si zuluse.

sursa descopera.ro


1 comments:

frumos...zau ca merita
toamna trecuta am vazut niste oferte fff ieftine pt tunisia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites