Canibali. Fachiri. Crima si pedeapsa. Ritualuri. Sclavi, culte, traditii si obiceiuri stravechi. Lideri, razboinici si arme. Calareti si echilibristi. Muzicieni, cersetori si vraci. Dans, vestimentatie, nuduri, tatuaje si modificari ale corpului. Structuri, conventii, animale si sani dezgoliti. Acesta este “Muzeul Secret al Omenirii”, o colectie misterioasa de imagini, o carte fara autori si credite pentru fotografiile publicate in paginile ei, fara drepturi pentru continut, fara vreo data inscriptionata sau macar un index. Este vorba despre o compilatie de imagini uimitoare adunate de pe Glob de fotografi si de antropologi ale caror nume nu sunt citate.
Fascinatia pentru necunoscut
Omenirea a avut dintotdeauna o fascinatie aparte pentru necunoscut, pentru triburi si culturi ascunse, pentru oameni si locuri neobisnuite. Insa foarte putini au avut ocazia sa le viziteze sau macar sa viseze la ele, motiv pentru care Muzeul Secret al Omenirii starneste curiozitate si intrigi. Cartea-album care poseda aceasta titulatura a fost publicata in 1935 de catre editura Manhattan House, dar aparitia sa a ramas pana astazi sub semnul misterului.
Muzeul Secret contine 994 de fotografii dispuse pe parcursul a 564 de pagini si este organizat in cinci albume (cate unul pentru: America, Africa, Asia, Europa si Oceania). Totusi, in interiorul fiecaruia, fotografiile sunt expuse fara nicio ordine, dispuse astfel incat sa incapa cat mai multe posibil pe fiecare pagina. In mod ciudat, nici macar o singura fotografie nu este facuta in Statele Unite – trecerea din Mexic spre nord, in Canada, se face ca si cum n-ar mai exista nimic intre cele doua.
Calitatea pozelor oscileaza de la decenta la dezastruoasa, aproape toate fotografiile fiind rele sau foarte rele. Deteriorate, granulate, cu un contrast prea mic sau prea inalt, fotografiile par sa fi fost mai degraba facute unor schite si nu unor locuri si oameni reali. Desi pozele nu sunt datate, ele sunt insotite de comentarii incadrate cronologic, adesea de natura rasista si chiar hilara. Acestea sunt exprimate, mai degreaba, intr-un soi de argou de balci, dintr-un timp in care lumea se impartea intre europenii “moderni” si “salbatici”. Fotografiile au fost facute intre anii 1890 si 1930, conform descrierilor care le insotesc, o era a eugeniei – ameliorarea populatiilor umane prin masuri genetice.
Se presupune ca adunarea intr-o colectie a celor aproape 1.000 de fotografii a fost o stratagema de imbogatire rapida prin vanzarea a cateva mii de copii si disparitia cu banii. Cu toate acestea, produsul se afla inca la vanzare in 1942, la sapte ani dupa ce a fost eliberat pe piata.
In prezent, cartea exista pe Internet in intregime, cu toate cele 564 de pagini ale sale scanate si transcrise – nimic fiind omis sau cenzurat. Se precizeaza, totusi, de catre autorul paginii de Internet care gazduieste “Muzeul Secret al Omenirii”, ca imaginile sunt oarecum curatate, paginate, structurate mai logic, dispunand de un index si de o copie a unei reclame de revista care i se facea in 1942 cartii. Tot autorul avertizeaza ca aceasta colectie trebuie mai repede tratata ca un mijloc de amuzare decat ca un element educativ, adecvat perioadei istorice in care a fost realizata. Dupa cum spune insusi autorul-fantoma al cartii: “puteti vedea cu proprii vostri ochi cei mai ciudati oameni de pe Pamant”. Mai jos se afla o mica selectie a celor 1.000 de imagini uimitoare disponibile.
De la initierea prin prajire la indolenta arabeasca
Initierea prin prajire a tinerilor aborigeni africani in tainele tribale
Ca adolescent, aborigenul este torturat si mutilat de catre batrani in primele ritualuri initiatice. Atunci cand ajunge la maturitate, trebuie sa indure un chin de paisprezece saptamani, in care sa dea dovada de anduranta, termen la sfarsitul caruia, este prajit de doua ori in foc. Este nevoit sa stea intins pret de cinci minute pe un pat de foc mocnit. Focul este apoi intetit de batrani, moment din care tanarul trebuie sa mai indure cinci minute, rotindu-se rapid pentru a evita arsurile grave. La varsta mijlocie, un alt test cel putin la fel de sever trebuie indurat.
Sinuosul si ciudatul Dans-Sarpe al fetelor din Amazon
Este vorba despre un sarpe uman, alcatuit din chipurile si membrele unor femei, are caror trupuri flexibile, aparent fara oase si pictate in culori crude, se indoaie, se contorsioneaza, se rasucesc intr-o multitudine de forme si atitudini. Fetele sunt antrenate si hranite corespunzator pentru acest exercitiu solicitant, recunoasterea si recompensa lor fiind in concordanta cu puterea fiecareia de rezistenta. Iar cu cat sunt mai hidoase rasucirile si miscarile executate, cu atat sunt mai euforice aplauzele spectatorilor.
Oamenii pentru care civilizatia inseamna extinctie
Candva o formidabila rasa independenta, andamanezii sunt astazi un popor muribund aflat la mila guvernului indian. Contactul cu civilizarea s-a dovedit devastator pentru acesti aborigeni, introducandu-le in sistem boli care i-au decimat. Eforturile pe care guvernul indian le face in prezent sunt menite sa mentina in viata ceea ce a mai ramas din rasa andamaneza si sa evite disparitia definitiva a acestor oameni.
Indolenta arabeasca
Arabii poseda intr-o buna masura demnitatea prestantei si a manierelor, dar prea vag au idee despre demnitatea muncii. Arabul considera mai important pentru masculinitatea sa sa zaca in indolenta langa cei asmenea lui, sa savureze influenta usor halucinogena a fumului de narghilea si sa priveasca superior la activitatea vulgului, decat sa se implice.
Batalie, printese si executii
Dupa batalie: invingatorul fericit si premiul sau
Respingand cu succes atacul inamicilor, calaretul trimumfator a castigat startul, cu “mingea” in posesia lui. Aici ia o pauza, mainile ii stau inclestate pe trofeu, tine micul bici intre dinti, in timp ce este aclamat ca victorios si recompensat cu un sal de matase.
Asceti evlaviosi care sed indiferenti pe paturi de cuie
Foarte multe coduri religioase, si in special cele din India, au evocat sau sustinut mortificarea corpului uman si rezultate acesteia pentru ajutarea inaltarii spiritului. Peste tot, pe taramul numeroaselor credinte poti vedea yoghini, fachiri si toate soiurile de calugari cersetori, care practica ardent ceea ce au invatat de la maestrii lor. Casatoria, dialogul social cu ceilalti oameni si curatenia sunt cele mai populare lucruri la care cei ascetici renunta, iar in aceasta fotografie avem un alt exemplu de auto-flagelare, pedepsire intru numele credintei.
Printesa Nicotina
Birmanezii fumeaza imediat ce invata sa mearga singuri. Astfel, la palat, casa acestei mici printese birmaneze, tigarile de foi sunt rulate in scoarta alba a palmierilor, pentru a fi cat mai mari si mai durabile, aducandu-i astfel un onor fetei princiare.
Transportul cu camila a supravietuit invaziei automobilelor
In timp ce in Egiptul de astazi, oamenii sunt familiarizati cu autoturismele, cu taxiurile sau cu trenurile luxoase Cairo-Luxor, transportul cu camila, pe un fel de baldachin sustinut de asemenea animale, poate fi uneori intalnit in Cairo, ca o modalitate de transport privat. Sau, mai exista superbele cupe ornate cu fildes si argint, folosite de pelerini in intoarcerea lor dinspre Mecca.
Executiile batjocoritoare din Congo pentru prevenirea bantuirii
Un vrajitor mascat sta alaturi de un criminal si incearca sa-i compromita sufletul, printr-un simulacru de executie umilitor, pentru a preveni transformarea acestuia in strigoi si bantuirea satului. Cam asa arata un ritual de ucidere a criminalilor in Congo. Dupa ce vrajitorul ii spune cateva vorbe criminalului, ceilalti participanti incep sa bata dintr-un fel de bastoane de lemn crescand tensiunea momentului dramatic si sa cante o serie de blesteme in timp ce calaul se apropie si ii taie gatul cu un cutit special, punand deoparte, cu grija capul „spurcat”.
Moda, vrajitorie si exaz
Fantasticele rochii de paie ale „Baietilor Notorii”
In primii ani ai secolului al XIX-lea, cateva parti din Irlanda se aflau sub teroarea uneia sau alteia dintre bandele de teroristi care bagau in sperietii populatia de acolo, recunoscuti dupa mastile lor hazlii dar infricosatoare, masti de iarba ce erau era un semn de apartenenta la banda „Baietii Notorii” (Straw Boys). Prin aceste masti ei puteau vedea fara a fi recunoscuti, iar obiceiul lor de a se imbraca precum femeile, le intregea aspectul grotesc.
Vrajitorul cel bun din tribul Kakadu suge magia neagra din bolnav
Inainte, toate maladiile care se abateau asupra cuiva erau puse pe seama vrajitorilor cei rai, care practicau voodoo si magie neagra, de obicei, printr-o otrava invizibila, prin bete sau oase plasate strategic de catre dusmani, printre obiectele celui care era vizat. Pentru tratamentul de vindecare, pacientul se aseza pe jos, in timp ce vrajitorul tribului se uita fix la el, astfel proiectand cristale nevazute din puterea sa in interiorul corpului bolnavului. Apoi, intinzandu-i pielea, il masa si cu mult efort, sugea otrava invizibila din el, putin cate putin.
Vai de cei invinsi! "Dansul Triumfului”
Femeile din Kayan danseaza cu capul inamicilor pe care sotii lor ii ucid in lupte. Parul li se inlatura pentru a-si decora scutul, iar manerul sabiei razboinicului, care i-a ucis pe dusmani sta mandru si-si asteapta noua victima. Este un ritual obisnuit de a petrece prima noapte dupa reintoarcerea acasa de pe campul de lupta la razboinicii din Kayan care au obtinut victoria, iar momentul culminat este atunci cand femeile danseaza cu scalpurile proaspat capturate, intregul sat alaturandu-li-se.
Extaz religios la mahomedani in Postul Ramadanului
Fanatismul merge la extreme in randul mahomedanilor, iar ritualurile lor ajung uneori la paroxism cu ocazia unor anumite ceremonii religioase. Ultimele zece zile de post din intreaga luna a Ramadanului sunt cele mai sacre, culminand cu ultima zi in care cei mai fanatici credinciosi se strang inarmati cu cutite si lame intr-un cerc si incep sa se tortureze si sa se automutileze in numele credintei, autoflagelandu-se pentru dobandirea mantuirii.
Frumusetile cu pantaloni din Scutari
In orasul Scutari, acolo unde musulmanii si crestinii albanezi se amesteca, toate femeile de la oras poarta salvari, pantaloni mari si largi, turcesti, de matase sau de panza. De asemenea, tot de matase sunt si camasile lor cu maneca lunga, peste care sunt purtate bolerouri brodate si foarte multe esarfe colorate, infasurate, pentru ca silueta lor sa nu fie nici macar intrezarita. Cand ies afara din casa, femeile sunt nevoite sa-si acopere si fetele cu niste robe lungi care pornesc de la cap, ajung pana peste genunchi si au acelasi rol pe care il are si valul musulmanelor.
Trogloditi si indieni
Moderne case troglodite in stancile din Tenerife
Teneriffe este cea mai mare dintre Insulele Canare, un arhipelag format pe cale vulcanica in Oceanul Atlantic. Unele din cele mai sarace familii si-au construit casele in niste caverne ciudate, lipite de stanci, uneori chiar in pesteri. Un lucru foarte bun este clima destul de blanda, care ii ajuta pe bastinasii primitivi sa nu se simta foarte incomfortabil in micile lor resedinte primitive.
Bacita incoronata si casuta sa de paie
A inceput deja sa castige bani, dupa cum indica braul sau ornat cu bijuterii si coroana de argint, dar mai trebuie inca sa-si acopere toca cu banuti de argint. Dupa expresia si infasurarea faciala, fata pare sa fie musulmana, dar poate fi si crestina si sa se protejeze de spiritele rele acoperindu-se in aceasta maniera. In orice caz, va fi in foarte scurt timp buna de maritis cu unul dintre tinerii din tribul sau.
Indienii Warraw si razboiul scuturilor
Indienii Warraw sunt un trib restrans stabilit in apropierea gurii de varsare a raului Barima in Atlantic, in nordul republicii sud-americane Guyana. S-au mentinut separati de populatia alba, formand populatia oamenilor de culoare din paduri, descendenti ai sclavilor care au evadat de pe plantatii si s-au refugiat in viata salbatica din interiorul padurilor.
Fotografiile si comentariile prezentate aici nu reprezinta decat o mostra infima din intreaga lucrare care este “Muzeul Secret al Omenirii”. Pentru o introspectie mai amanuntita, vizitati pagina de web a cartii.
sursa descopera.ro