Saturday, August 21, 2010

Gumelnita. Bucsani - o noua lume, acelasi inceput!

Share/Bookmark


Gumelnita. Bucsani - o noua lume, acelasi inceput!

Romania, Judetul Calarasi, Movila Calomfirescu-Gumelnita – un punct uitat in timp, situat la doar 5 kilometri de orasul Oltenita. Aici, in anul 1922, reputatul cercetator Vasile Parvan descoperea urmele unei uimitoare culturi arhaice, care a dominat teritoriul de sud al tarii noastre, in a doua jumatate a mileniului 5 inainte de Hristos – o dovada pretioasa a prezentei omului din timpuri imemoriale in cadrul bazinului Carpato-Danubiano-Pontic. Astazi, DESCOPERA.ro are onoarea de a va prezenta un extraordinar documentar stiintific realizat de tanarul si talentatul regizor roman Daniel Simion - "Gumelnita. Bucsani - o noua lume, acelasi inceput!", o docudrama indrazneata care ne provoaca sa calatorim in timp cu 6.000 de ani in urma!

Filmul "Gumelnita. Bucsani - o noua lume, acelasi inceput!"

"Gumelnita. Bocsani - O noua lume, acelasi inceput" este un documentar de 47 de minute care reconstituie o zi din viata unei comunitati gumelnitene eneolitice, care a trait pe teritoriul actualului Bocsani cu 4500 de ani inainte de Hristos. Filmul are la baza studiile si informatiile stranse in 10 ani de cercetari arheologice care s-au desfasurat pe valea Neajlovului, in zona Bucsanilor din judetul Giurgiu. Respectand cele mai inalte rigori ale unui documentar stiintific modern, "Gumelnita. Bocsani - O noua lume, acelasi inceput" este construit ca o docudrama prin intermediul careia spectatorul modern este ademenit sa calatoreasca inapoi in timp, sa descopere o comunitate a misterioasei civilizatii eneolitice chiar din sanul acesteia, intr-un mod imersiv, participand 24 de ore simbolice, alaturi de gumelniteni, la activitatile acestora.

Vizionare placuta!

*

"Gumelnita. Bocsani - O noua lume, acelasi inceput"

Cu: Gabriel Spahiu
Regia: Daniel Simion
Scenariul: Cătălin Bem, Daniel Simion
Producători: Cătălin Bem, Alexandru Preoteasa, Daniel Simion

DESCOPERA.ro ii multumeste domnului Daniel Simion pentru amabilitatea cu care ne-a pus la dispozitie filmul!

Geneza de pe malurile Dunarii

Pe teritoriul tarii noastre de astazi au aparut si s-au succedat unele dintre primele civilizatii umane de pe Terra. Nume precum Cucuteni, Boian, Gumelnita, Ariusd sau Marita ar trebui sa fie cunoscute de orice roman. Dintre cele enumerate, cultura Gumelnita se distinge prin complexitate si originalitate, arheologi din diverse tari considerand-o una dintre cele mai stralucite dovezi palpabile ale primelor populatii umane in Europa. Complexul cultural Gumelnita-Kodjadermen-Karanovo VI, cum il numesc arheologii bulgari, pe baza siturilor descoperite pe teritoriul lor, reprezinta, in fapt, prima mare unificare a civilizatiilor care traiau pe atunci in zona dintre Carpati si Balcanii de sud.

Cultura Gumelnita s-a format, in principal, din evolutia locala a culturilor mai vechi - Boian, Marita si Karanovo V. Fenomenul s-a petrecut cu repeziciune pe scala istorica, insa inca de la inceputurile sale putem vorbi despre o cultura unica cu aspecte regionale. Arheologii le-au impartit in variantele regionale de tip nord-dunarean, dobrogean si sud-balcanic, peste care se adauga aspectele originale ale subtipului Stoicani-Aldeni din nord-estul Munteniei si sud-estul Moldovei. Primele asezari, denumite de arheologi - Tell, erau ridicate intotdeauna langa surse naturale de apa de tipul raurilor si lacurilor, fiind inconjurate de terenuri propice supravietuirii, unde locuitorii puteau sa practice agricultura primitiva, cresterea animalelor, pescuitul si vanatoarea.

Primele dovezi ale acestei culturi au aparut sub forma unei colectii arheologice compusa din obiecte de ceramica, lut, marmura si os, deshumata langa Movila Gumelnita, in anul 1924 de catre arheologul Vladimir Dumitrescu. Studiile de arheologie si zoologie efectuate in cele 18 asezari reprezentative pentru cultura Gumelnita au demonstrat ca principala ocupatie a locuitorilor sedentarizati consta in cresterea animalelor recent domesticite: aici au fost descoperite un numar considerabil de fosile apartinand animalelor domestice.

Pe baza acestor fosile, arheologii arata ca cele mai pretuite animale din acele vremuri imemoriale erau vitele, oile, caprele, porcii si cainii - cei din urma, folositi in egala masura la pastorit, vanatoare si paza. Ca fapt curios, merita mentionat ca vitele erau crescute mai degraba in scop de tractiune si transport, decat ca furnizoare de carne. Oile si caprele erau crescute aproape exclusiv pentru produse lactate, lana si blanuri, cea mai mare parte din carnea necesara alimentatiei gumelnitenii luand-o de la porcii crescuti langa gospodarii. Exista totusi unele dovezi conform carora in patru asezari, respecitv Bordusani, Vitanesti, Mariuta si Orsova s-au descoperit evidente osteologice, conform carora si cainii serveau drept surse de hrana. Utilizarea celui mai bun prieten al omului in scop de felul doi la masa, nu reflecta iminenta unor perioade de foamete, ci mai de graba existenta unor obiceiuri rituale care constau si in acest aspect culinar atat de reprobabil in zilele noastre.

Cea mai avansata civilizatie a Europei arhaice

Cel mai specific element al culturii Gumelnita consta in folosirea pe scara larga a ceramicii in confectionarea de obiecte de cult si de uz comun. Foarte cautata era ceramica neagra si cea rosu-caramizie. Obiectele din ceramica aveau forme si decoruri variate, prezentand desene in relief sau incizate, precum si picturi cu grafit. Pentru acele vremuri, decorarea cu grafit reprezenta o tehnologie extrem de avansata, deoarece consta in coacerea dubla in cuptoare, ultima ardere necesitand temperaturi de peste 1.100 grade Celsius. Pictarea vaselor se facea, in general, cu numai doua culori, rosu si alb, dar exista si mostre pictate tricolor.

Foarte caracteristic pentru cultura Gumelnita, la fel ca si in cazul culturii Salcuta, era folosirea frecvanta a topoarelor de mari dimensiuni alaturi de lamele lungi de silex, care depasesc deseori lungimea de 30 cm. Locuitorii sai nu erau tocmai pasnici, in acest sens stand drept marturie numeroasele varfuri de sageti si sulite realizate tot din silex, care prin numarul foarte mare sugereaza ca nu erau folosite doar pentru vanatoare. Arama era des folosita atat pentru podoabe si bijuterii, cat si pentru realizarea unor lame de securi si dalti. In faza secunda a civilizatiei, apar si obiecte din aur, cel mai adesea sub forma de bijuterii.

Deseori, se pare ca produsele agricole si cele animaliere nu suplineau intotdeauna necesarul alimentatiei zilnice a gumelnitenilor. Pusi in fata unei asemenea situatii limita, locuitorii apelau frecvent la vanatoare si pescuit, indeletniciri in care excelau. Asadar, in asezari au fost identificate numeroase specii de animale salbatice, vanatoarea fiarelor periculoase transformandu-se, deseori, in adevarate acte temerare.

Frecvent, se vanau caii si magarii salbatici, cerbii, elanii, caprioarele, iepurii, dar si specii puternice si periculoase, precum ursii, mistretii, lupii si chiar leii, care traiau pe atunci in Dobrogea. Foarte cautate erau si animalele mici cu blana pretioase de genul dihorilor, jderilor, vidrelor, castorilor si vulpilor. Mari vanatori erau mai ales cei care au trait pe locurile unde astazi se inalta localitatile Insuratei, Carcaliu, Cascioarele si Vitanesti. Vanatoarea ne ofera date importante despre clima de atunci, deoarece prezenta unor specii de animale iubitoare de caldura, precum magarii salbatici, cerbii lopatari si leii, ne demonstreaza faptul ca in perioada eneolitica, clima era mult mai calda decat cea actuala.

Foarte important, in cadrul economiei locale, s-a dovedit a fi si pescuitul. De fapt, sunt evidente care sugereaza fara tagada ca pescuitul era o ocupatie chiar mai importanta decat vanatoarea. Situatia nu ar trebui sa surprinda, deoarece comunitatile gumelnitene au inflorit in preajma Dunarii de Jos si a luncilor sale. Iar in acele timpuri, batranul fluviu furniza cantitati imense de peste, incomparabile cu populatiile piscicole infime din prezent. Resturile osteologice de peste descoperite in anul 1994 sugereaza faptul ca pestii erau de ordinul miilor, identificandu-se 22 de specii de pesti consumate frecvent de localnici. Gumelnitenii isi faurisera unelte pescaresti avansate de genul harpoanelor si plaselor de pescuit, dar si metode rudimentare, constand in garduri si cosuri. Principalii pesti capturati erau somnii, stiucile, salaii, crapii si bibanii, dar prindeau foarte des si sturioni. Exista dovezi conform carora gumelnitenii conservau pestele pentru iarna prin uscarea la soare si vant, prin afumare si, uneori, sarare.

Cand se asterne praful peste Timp

Viata artistica si religioasa era marcata de faurirea statuetelor. La fel precum se intampla in cadrul oricarei alte culturi arhaice, arta plasica de tip Gumelnita este extrem de specifica, variata si bogat reprezentata. Cea mai mare parte a statuetelor descoperite sunt realizate din lut. Ca o caracterisitca zonala, predomina statuetele zoomorfe, in detrimentul celor antropomorfe. Insa, trebuie specificat ca cele care reprezinta siluete umane sunt deosebit de bine stilizate, cu redari fidele ale fizionomiiloe si atitudinilor.

Unele statuete umane erau impodobite cu obiecte de cupru, constand in cerceri si coliere. Multe dintre celebrele vase ale culturii Gumelnita au forma umana, zoomorfa sau mixta. Satele gumelnitenilor dispuneau de locuinte avansate, cu uz specific. In afara locuintelor pentru dormit, s-au descoperti urme de ateliere, in care se realizau unelte, podoabe si statuete de cult, dar si ceea ce pare a fi un "abator" primitiv, destinat exclusiv sacrificarii si transarii animalelor. Nu lipsesc nici urmele de mori pentru macinat cereale sau altarele de cult si sanctuarele.

Oamenii culturii Gumelnita aveau o atitudine distincta si in privinta riturilor si credintelor cu privire la morti. Inhumarea se facea intotdeauna dupa ce cadavrul era asezat in pozitie fetala, chircit, cu genunchii stransi la piept, asezat cel mai adesea pe partea stanga a corpului. Rar se adaugau ofrande in morminte. S-au descoperit foarte multe morminte ale copiilor, multi dintre acestia prezentand urme de malformatii congenitale, ceea ce sugereaza ipoteze legate de posibile sacrificii rituale ale copiilor handicapati, pe care obstea-i considera incapabili sa supravietuiasca in conditii normale.

Cel mai probabil, gumelnitenii practicau si un cult al craniilor (foarte raspandit in intreaga lume la acea data), in acest sens descoperindu-se depuneri de cranii umane retezate in preajma vetrelor de foc. Mormintele bogate in vestigii sugereaza o societate puternic organizata, care functiona pe baza unei ierarhii riguroase.

Povestea culturii Gumelnita se sfarseste incetul cu incetul, odata cu sosirea si stabilirea la Dunare a triburilor apartinand culturii Cernavoda I, triburi care sunt considerate de majoritatea cercetatorilor drept primii proto-europeni, stramosi ai pelasgilor, hiperboreenilor si, mai tarziu, ai daco-getilor. Cu toate ca civilizatia Gumelnita s-a sfarsit relativ brusc la Dunare, ea mai continua circa o suta de ani in Muntenia si in Balcani.

Fotografiile care ilustreaza acest articol au fost facute la realizarea filmului "Gumelnita. Bocsani - O noua lume, acelasi inceput"

sursa descopera.ro

*


Friday, August 20, 2010

The Black Hole



Share/Bookmark

Thursday, August 19, 2010

Lighthouse keeper



Share/Bookmark

Lighthouse keeper

Posing like a model for a spectacular magazine

the lighthouse master scratches the mirror of
memories

with words of wisdom he copies from ancient books

lao tzu buddha patanjalis'wisdom fly sequentially

like drunk butterflies just out of the chrysallis

to the left to the right like a mechanical waltz box

the repetitive sound of waves cuts into his pain


waking up the green eyed snake of lust.

How long my beautiful one have u been gone?

At night when he spreads light far


like a shooting star branding the skies with
immemorial light

he dances hearing the ethereal song of syrens

perhaps he imagined that he once was alive


broken puppet hanging from a wasted thread

in the hands of a sleepy god.

Janis Joplin - Piece Of My Heart



Share/Bookmark

Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna



Share/Bookmark

Povestea siliconului pierdut si a macelarului de oameni Valku Marek

Share/Bookmark


Postat Thursday, August 19th, 2010 de Laura Andreşan.

img_1719_web.jpg …..pana azi am tacut, dar azi…e azi…si atunci a fost atunci. Si rana s-a vindecat si traumele au trecut si … mi-am facut o cafea si o sa pun povestea asa…
Una urata…deloc sexy..caruia vreau sa ii spun povestea siliconului pierdut si a macelarului de oameni….Macelar in halat alb pe nume Valku Marek, teoretic un ,,renumit plastician,,.

In urma cu multi ani…..dupa ce aparusem in revista Penthouse, repet dupa ce am aparut in revista PENTHOUSE, ca o fata naiva si fara minte de 20 de ani mi-am dorit silicoane.

La 20 de ani plateam chirie in Bucuresti si nu prea ma scoteau banii afara din casa. Nu ca m-ar scoate acum…

:) :) :)

Asa ca cei de la revista Penthouse, cu care aveam un contract, si anume directorul Razvan Dascalul mi-a propus un nou…proiect. Singurul joc erotic din Romania cu personaje reale….si anume… Misterele Laurei….

imagesDupa cum stiti jocul a aparut….dar inainte de orice proiect exista o intelegere financiara. Ca deh nu as fi filmat un joc erotic fara …un castig. Razvan stia ca imi doresc …implant de silicon. Si mi-a propus sa gasesc un doctor…si va achita Penthouse operatia in schimbul participarii mele in proiectul Misterele Laurei. Zis si facut…. Si blestemata fie ziua in care m-am asezat cu o prietena la o cafea si am inceput sa cautam doctori. Am dat peste clinica patronata azi de Valku Marek, intr-un anunt de ziar. Am sunat si m-am prezentat la clinica…

O clinica situata undeva intr-un bloc din Bucuresti…atunci, acum am inteles ca si-a schimbat sediul….Atunci am intrat intr-un apartament de bloc cu trei, sau patru camere parca. Una era sala de operatie, alta era salon cu doua paturi, alta camera biroul doctorului si alta un fel de hol…ca o sala de asteptare.

Valku a batut palma cu Penthouse si…in schimbul operatiei mele, trebuia nu doar sa particip la joc ci sa particip si la cateva evenimente publice, de genul…conferinte de presa, emisiuni, etc, prin care sa promovez clinica lui Marek Valku. Evident fara bani, ca imi asigurase….. operatie. Pe langa toate aceste evenimente la care am participat, si prin care din pacate l-am facut pe Valku Marek celebru….in schimbul operatiei mele clinica lui a primit si ….reclama in Penthouse timp de cca un an de zile. Nu stiu exact, povestea e veche…. un an sau doi…nu mai stiu cat a avut reclama. In fine…

Cu o zi inainte de operatie…am anuntat-o si pe mama ca imi pun silicon. Evident ca mama a dorit sa vina la Bucuresti…ca doar se opera fata ei. A incercat ea sa ma convinga sa ma razgandesc….dar din pacate nu a reusit. Am reusit eu in schimb sa o conving ca este o operatie usoara….si chiar nu are rost sa bata 500 de km…

Azi..privesc in spate si tare mult as vrea… sa o fi ascultat. Dar ce e facut e facut. Azi privesc in spate si nu as mai lasa-o pe pustoaica naiva de 20 de ani sa se …opereze intr-un banal si oarecum chiar usor insalubru apartament de bloc.… Atunci insa prostia din mintea mea isi dorea atat de mult ,,tatze mari,, incat as fi fost in stare sa ma operez si pe masa din bucataria mea…

Operatia….de fapt operatiile

…ziua blestema in care m-am lasat pe mana unui macelar, a inceput ca oricare zi…in care te pregatesti de operatie…Emotii mari cat China, frici mari cat India… etc, etc. Am intrat in operatia in care eu am stiut timp de multi ani ca mi s-a pus un implant cu silicon sub muschi, implant marca Metheor …Si am stiut asta pentru ca asa mi-a spus Valku. Cine nu ma crede sa faca un mic research pe net….si o sa gaseasca declaratiile lui din acea perioada….

monicaAjunsa in cabinet…am aflat ca pe dealul meu de promovare a clinicii lui Marek Valku nu ma operez doar eu…ci si o angajata Penthouse de atunci. Si in acele zile, zau ca nu mi-a parut rau ca pe ,,fundul meu,, se mai opereaza cineva… Eram fericita ca nu o sa fiu singura in salon…ci cu Monica Vlad, actualmente…. nu, nu redactor Penthouse ci redactor Story….si PR al Clinicii patronate de Valku Marek….(in foto stanga)

Operatia a decurs bine…am aflat si eu cand m-am trezit din anestezie, dar intre timp aflase si toata tara, ca deh din operatia mea….Marek Valku s-a grabit sa stea de vorba cu ziaristii

A urmat o noapte de chin, nu stiu ce au trait alte fete dupa o operatie similara….dar eu am tras. Si timp de 12 ore…o rugam pe asistenta sa-l sune pe doctor sa-mi scoata dracu’ tatzele ca dor prea tare. Nu m-a ascultat asistenta… dar in schimb ii multumesc pentru…calmante. In salon nu am fost singura…ci cu Monica Vlad, de fapt Monica Barbu pe numele ei…Monica Vlad fiind doar o semnatura…de presa.. A doua zi de dimineata doctorul ne-a vizitat si ne-a externat. Pe Monica doar cu un pansament parca peste operatie (s-ar putea sa ma insel ca deh suferam nu aveam atentia…concentrata in functiune) …pe mine cu o sonda lasata in sani prin care se scurgea sange intr-o punga. Spre seara l-am sunat de acasa pe doctor sa ii spun ca am temperatura 38 si ca din sanii mei curge sange nu doar prin sonda in punga…ci si pe…langa. M-a asigurat ca este …. o temperatura normala pentru ca exista un corp strain in trupul meu, si ca starea mea se va ameliora. I-am inchis telefonul si am stabilit sa ne vedem a doua zi….la consult si pentru schimbarea bandajelor.

A doua zi m-am prezentat in clinica. Nu mai imi era frica, singurul lucru ce-l uram era leocoplastul…. Lipit pe pielea mea.Stiu ca doare…cand tragi….si eu aveam pe mine muuuult leocoplast, nu gluma.

Macelarul m-a rugat sa intru din nou in sala de operatii. L-am ascultat…si apoi urmatorul lucru ce mi-l amintesc….este ca m-am trezit din nou in patul din salon. Valku era langa mine…si m-a rugat sa stau pana ma dezmeticesc si apoi sa merg acasa ca ,,totul e ok,,. L-am intrebat…de ce nu m-a durut cand mi-a scos leocoplastul si de ce naiba am dormit… ,,Pai te-am anesteziat ca a mai trebuit sa intru o data sa curat locul. Tu ai sangerat foarte mult. Dar acum totul e ok,,.

Fiind …totul ok….o-am multumit, m-am dezmeticit si am plecat acasa. Dupa cca. doua saptamani de la operatie….eu inca aveam dureri si sanii imi erau bandajati. Dar nu a mai contat starea mea… si m-am dus sa imi respect contractul. ….la conferinte de presa, emisiuni tv….chestii trestii pentru promovarea clinicii lui Valku Marek….

Timpul a trecut, rana s-a vindecat si eu am fost tare mandra de sanii mei. Chiar mai vroiam sa las bisturiul folosit de Valku Marek sa mai taie…si alte parti ale corpului meu. Atunci vroiam sa scapt de vreo cateva kg…si ma batea gandul unei lipoaspiratii.

valku

….insa a urmat …. iadul

Dar nu am apucat sa ma programez la alta interventie ca in sanul meu stang a aparut ceva rotund, tare…cu o forma aproape rotunda de fapt…Formatiunea nodulara a aparut la cateva luni de la operatie…O prietena cu ceva cunostinte medicale… mi-a spus ca s-ar putea sa fie vorba de un nodul tumoral… Ce!!!! Tumoare????!!!!! Vestea a picat ca un trasnet pe capul meu de pustoaica naiva. Am pus mana pe telefon si l-am sunat pe Valku( in foto sus). Nu era la Clinica ci la Spitalul Floreasca, unde atunci activa ca medic, poate si acum…habar nu am si nici ca ma intereseaza…

M-am dus la Floreasca, ne-am intalnit pe hol…i-am spus de forma aproape rotunda din san. M-a intrebat daca m-am lovit….I-am zis in gluma ca m-a muscat un tantar, de acolo o fi?…Mi-a palpat..pe hol…sanul si apoi mi-a spus. ,,Azi nu ajung la clinica mea, maine da. Nu manca nimic , nu bea nimic, si vino de dimineata. Tai un pic si il scot, nu-ti face probleme ca nu e nimic grav,,.

Si nu mi-am facut…probleme…vreo ora asa. Apoi am sunat-o pe prietena mea cu cunostinte medicale…sa ii spun ca situatia e in curs de rezolvare si Valku imi scoate…problema. Femeia a avut o singura reactie ,, esti nebuna?, cum sa te taie el, s-ar putea sa fie treaba de oncolog nu de estetician,,

Si de la vorba aceasta iadul meu s-a declansat…. Habar nu aveam cu ce se ocupa ,,oncologul,, Am aflat si mai rau m-am speriat. Am apelat…la un oncolog… care dupa un consult mi-a spus ca am toate sansele sa ajung la operatie. Dar inainte de operatie mi-a solicitat cateva analize. Cum ar fi o punctie, si apoi o biopsie. Doctorul vroia sa stie daca natura nodulului meu tumoral este maligna sau beningna, si in nici intr-un caz nu avea de gand sa ,,taie a doua zi,,… cum vroia Valku

Nu vreau sa treaca nimeni prin zilele in care astepti…un rezultat. Un rezultat medical care iti spune daca ai cancer…sau nu. Nu vreti sa stiti cat de lungi au fost acele zile si pentru mine….si pentru parintii mei. Dar exista un Dumnzeu ce se pare ca il asculta pe tata…iar tata zicea mereu ,,ca ai sangele meu, nu ai cum sa ai cancer,,. Si asa a fost… nodulul meu… a fost benign. Dupa vestea buna…am incercat sa nu ma operez, si sa-l tratez. Cativa ani, vreo doi, am incercat un milion de tratamente…in speranta ca nodulul meu o sa se absoarba…N-a fost sa fie asa…si de operatie nu am scapat…

Dar inainte sa continui povestea mea…fac o paranteza. Dupa cum v-am spus nu am fost singura operata in ziua blestemata de catre Valku Marek. Alaturi de mine si…Monica Vlad. Cateva luni mai tarziu…dupa operatie m-am vazut cu Monica in apartamentul meu. Am probat cateva bluzite…cand Monica s-a dezbracat am vazut ca are operatia …bandajata. Normal ca am intrebat-o ce are. Mi-a raspuns ca nu mai are…a avut. Si anume un fel de reactie…prin care i s-au umflat sanii foarte tare dupa operatia de implant. Monica a apelat tot la Valku sa o ,,rezolve,, si acesta a ,,rezolvat problema,, Probabil … a taiat a doua zi…cum vroia si in cazul meu. Am intrebat-o totusi ce a avut. Femeia nu mai stia diagnosticul, sau nu a vrut sa mi-l spuna…. dar mi-a spus ca atunci cand s-a trezit din anestezie a vazut cateva seringi pline cu un fel de lichid. Lichid ce a fost extras de Valku, si care s-a facut vinovat…lichidul de…umflarea sanilor. Stand stramb si judecand drept….si in cazul pacientei numarul doi, Monica Vlad.. …au aparut complicatii draga macelarule. Sau ai tupeu sa zici ca nu-i asa?. Nu m-ar mira ca Monica sa nu recunoasca, ca deh azi e PR-ul clinicii lui Valku. Dar Monicuta draga… banuiesc ca nu poti sa juri sincer pe viata cui ti-e mai drag ca…nu a fost asa. Nu? Eu in schimb pot sa jur ca exact asa mi-ai spus… in casa mea. Pentru ca asa a fost…. In fine…bine ca s-a rezolvat si toata lumea este sanatoasa…

Azi si eu….dar pana la starea aceasta de sanatate….mai avem un pic de ….povestit.

Dupa cum v-am spus nodulul meu nu doar ca nu a raspuns la nici un fel de tratament, dar a si crescut.

Iar in 2005 am apelat la un inger medic din Spitalul Militar Bucuresti. Domnul profesor doctor Berbecar. Acesta m-a operat si mi-a indepartat…. nu unul ci doi noduli tumorali. Amandoi din fericire de natura beningna…Si operatia a fost un succes. Nu doar ca nu a fost nevoie de indepartarea siliconulul, dar nodulii au fost scosi…si slava divinitatii nu au mai aparut. Evident ca am urmat si un tratament post operator…

Din acea perioada dateaza si declaria lui Valku ce spune asa…,, Laura a fost muscata foarte tare de san. Am tratat-o pentru acele rani si i-am si zis atunci care este cauza,,

Da! m-a muscat un tantar…si sa mori tu macelarule ca tu mi-ai tratat vreo rana…. O sa sari in sus de cur si o sa zici ca da….probabil mi-ai tratat. Da! in mintea ta multe fantezii sunt adevaruri draga macelarule…. Sa zicem ca e cuvantul meu contra cuvantului lui…

Eu va propun sa nu ma credeti nici pe mine nici pe el….daca e cazul sa credem ceva, hai sa dam crezare adevarului. Iti propun macelarule pe banii mei un test…poligraf. Da, detectorul de minciuni, Acum este doar o propunere…si o rugaminte, insa de abia astept macelarule sa sari de cur dupa articolul acesta ca atunci …. Analiza cu detectorul de minciuni….o sa fie o cerere oficiala publica, nu doar o rugaminte pe un site… unde se scrie de obicei despre sex. Si nu, nu macelarule nu vreau sa te distrug…mi-a ajuns ca te-am facut…mare. Nu! Vreau sa las in spate si sincer ma doare exact in pasarica de tine….dar ma doare in suflet de alte femei ce ar putea ajunge pe mana ta. So, ce zici Valku mergem la poligraf???? …ca sa lamurim muscatura aceea, si ranile ce le-ai tratat… Cica…

De ce a sarit Valku ca ars si a dat prin 2005 aceste declaratii. Pai eu urma sa ma operez de noduli in Spitalul Militar. Si am zic ca daca tot trec pirnt-o anestezie generala…. dupa ce isi face treaba doctorul ce-mi salveaza viata sa intervina un estetician (altul nu Valku) si sa imi schimbe si siliconul din sanul stang. Deoarece vroiam doar un implant… (sanul drept comportandu-se normal si nu vroiam sa il deranjez) esteticianul care trebuia sa efectueze operatie m-a rugat sa ii cer fisa medicala lui Valku…ca sa stie ce implant trebuie sa comande, si unde este asezat ce-l drept. A citit si el declaratiile din presa a lui Valku si a zis ca la a doua problema avem raspunsul, doar Valku declarase ca i-a pus sub muschi. Acum mai ne trebuia…doar marca implantului trecuta in fisa medicala. Eu stiam ca sunt implanturi Metheor dar dr. avea nevoie de un act scris. Mai mult, atunci am aflat cu mare suprindere ca s-ar putea sa nu am implanturi Metheor in mine. De ce? Pai cica la astfel de implanturi primesti un fel de fisa ca o garantie, ce vine de la firma producatorea de implanturi mamare si se da fiecarei paciente care solicita respectivul implant…Ori mie Valku nu-mi mi-a dat nimic!!!!!!!!!!!!!!!

I-am solicitat telefonic fisa lui Valku si …ma pasuia. Intr-o zi mi-am facut o programare sub alt nume la noua clinica a lui Valku Marek, de undeva din Dorobanti. Mi-am luat iubitul de mana si am mers sa solicitam fisa. Cand am intrat in hol am dat peste Valku si peste Oana Cuzino care filma ceva in clinica. Valku a inlemnit si a rugat-o pe Oana sa astepte si eu am intrat cu el si cu iubitul meu intr-o incapere alaturata. Usa a ramas intredeschisa. I-am spus lui Valku ca vreau fisa si…dupa o tacere de cateva secunde a inceput sa urle. Repet sa urle… ,,Nesimtit-o ai venit sa ma santajezi,,.

Si eu si iubitul meu (azi fostul meu iubit, dar posibil martor macelarule) am ramasi perplecsi. Valku continua sa zbiere si sa ne scoata afara din clinica. Nu am inteles atunci reactia lui…. Ca deh eram o fata ce se pregatea de o operatie, si nu aveam chef de scandal….Mai tarziu, am inteles ca prin reactia lui…macelarul a vrut sa dea probabil ,,bine,, in ochii lui Oanei Cuzino. …

In fine, am plecat fara fisa… si m-am operat de noduli. Neavand fisa… nu am putut sa imi schimb implantul….Dar Dumnezeu, stie ca face…

261.jpg Doi ani mai tarziu mi-a aparut o pata de 2 cm. Era rosie…o pata chiar sub sanul stang pe cicatrice. Nu i-am dat importanta, dar pata nu mai trecea. Din contra era tot mai evidenta…. iar din culoare rosiatica ajunseze la un fel de…movuliu.

Am cunoscut-o pe Gabriela Cotarcea, care la un consult ginecologic a insistant sa imi consulte si sanii. I-a vazut …s-a mirat,mi-a facut o ecografie si apoi mi-a spus.

,,Maine mergi si faci UN RMN. Nu ma intereseaza ca nu ai bani, mergi aici (o clinica privata) ca-l fac repede. Iti dau eu bani daca nu ai,,

Am avut banuti si mi-am facut analiza RMN….acolo am aflat ca siliconul din sanul stang ….este spart si eu trebuie sa fiu operata urgent.

Urma nu mai era mov, ajunseze o galma neagra, dar neagra neagra, ca de cauciuc….si am aflat ca…pielea mea de pe galma e de fapt…putrezita. Manata de un inger cred…am ajuns in clinica doctorului estetician Ciolacov. Asta fupa ce alti doi doctori estetician refuzase sa intervina ca situatia parea…prea grava. Dupa un consult si analize….am fost operata…cat de urgent s-a putut.

Inainte de operatie, mai precis la primul consult doctorul Ciolacov mi-a spus o vorba ,,Laura daca siliconul tau e sub muschi eu ma las de meserie,,. Eu l-am contrazis ca deh, ma asigurase Valku ca l-a pus sub muschi. Insa a doua zi am pus mana pe telefon si l-am sunat pe Valku. Am pus telefonul pe speaker si am filmat toata conversatia. Filmat nu inregistrat…. Mi-a raspuns. Se afla intr-un spital in Germania, se pare in urma unui accident de masina. Nu am vrut sa ma cert cu el…dar inca o data am vrut sa am imprimat pe caseta… declaratia lui si o am… si spune asa ,, Ti-am pus implantul Metheor sub muschi,,.

Nu am facut aceasta inregistrare si nici urmatoarele doua de care o sa va vorbesc…ca sa il atac pe Valku, sau chiar sa il reclam….Nu. Vroiam doar sa ma protejez de gura lui, pe mine,dar si pe doctorul ce urma sa imi salveze viata….

Si mi-a salvat-o. Dr George Ciolacov mi-a scos implantul spart din sanul stang. Aceasta operatie este filmata cu cadre apropiate….cadre in care se vede un implant asezat sub glanda mamara…nu sub muschi. Odata cu siliocul dr. George Ciolacov a indepartat si cca 25 la suta din sanul meu stang, adica exact cat putrezise. Am asteptat sa ma vindec si apoi vroiam sa apelez la alt implant. Intre timp a intervenit Dumnzeu si mi-a luminat mintea. Cateva luni mai tarziu l-am rugat pe dr. George Ciolacov sa imi scoata si implantul drept, si sa nu mai imi puna…alte tatze. Bineinteles si aceasta operatie am filmat-o, si bineinteles si implantul drept a fost gasit….tot sub glanda mamare, nu sub muschi…

Si asta nu e tot…. implanturile mele de silicon nu au fost marca Metheor ci …noname. Probabil,,stifturi din Turcia,,. Nu vreau sa spun ce doctor mi-a spus cuvintele astea, pentru ca vreau sa-l …protejez. Am pastrat o proteza…. Una noname, ce are o urma de sange uscat si putin tesut pe ea…Nu, nu sunt nebuna sa pastrez aiurea silicon folosit,…. dar am pastrat… o dovada.

Azi sunt sanatoasa si fericita, azi am inteles ca frumusetea sta in lumina ochilor nu intr-un bust siliconat. V-am spus aceasta poveste…nu ca nu aveam ce sa scriu azi.

Dar aseara navigam pe Facebook. Si pana ieri (azi m-a scos din lista) am fost prietena si cu Monica Vlad. In profilul ei aparuse o stire prin care Monicuta arata cat de destept e Valku si ce tehnici revolutionare are in in clinica. I-am comentat ca or fi revolutionare anumite tehnici…. dar el tot macelar ramane. Si atat…apoi Monicuta a sters comentariul…si atunci m-am evervat. I-am multumit ca l-a sters si ca ma pune sa tastez din nou. Si am tastat altul…nu sa ii incurc ei treburile de PR …ci poate vedeau ….doua trei fete/femei …si reuseam astfel sa salvez alte paciente din mana unui macelar. Bineinteles ca a fost sters si al doilea comentariu…

Azi Valku nu este vreun mare chirug estetician, este acelasi macelar incompetent…doar ca are parte de mai multa reclama. Si anume…Azi efectueaza operatii gratuite pentru diverse emisiuni tv, sau ziare….si el in schimb are parte de reclama. Cu alte cuvinte dealul ce l-a avut candva cu Penthouse il are acum cu …mai multe publicatii si trusturi media. Si treaba lui….Monicuta chiar o fi un PR bun. Dar el nu e doctor bun….ci doar un macelar bine promovat…si poate alte paciente au parte (teoretic gratui) de stifturi din Turcia puse aiurea.

Valku nu este un doctor bun, este doar un macelar foarte bine promovat. Si va spune o femeie ce azi s-a impacat sa traiasca cu mai putin de 25 la suta din sanul ei stang….si care cadva a fost pacienta lui Mare Valku

SI ACUM AM O RUGAMINTE MAAREEEEE pentru toti cititorii acestui site. ….

Va rog pe toti care aveti bloguri, conturi pe facebook, twitter, myspace.… sa raspanditi aceasta poveste. Va rog sa o preluati integral si sa o publicati….poate scapam macar o femeie …de iad. Si tot merita…

- linkul pentru retelele facebook si twitter este :

http://www.profadesex.com/2010/08/19/povestea-siliconului-pierdut-si-a-macelarului-de-oameni-valku-marek/

Cu drag

Laura

P.S- Monicuta sa nu cumva sa te gandesti ca am scris acest material…ca sa mai auda lumea de mine. Il trimiteam la presa daca vroiam asta, nu-l publicam pe site-ul acesta unde se scrie despre sex. Stiu ca e simplu sa zici asta, ca sa mai speli un pic imaginea unui macelar. Dar te anunt….ca de mai bine de un an de zile…fug eu de presa si de aparitii tv, chiar unele in care as lua bani frumosi sa particip…. si fug ca dracul de tamaie. In plus…daca ma mai vroiam ,,publica,,…probabil nu renuntam din propria initiativa la cea mai de succes emisiune cu teme sexuale din Romania, nu? Dar eu vreau liniste…nu aparitii in presa… eu nu sunt Valku. Eu sunt om… unul cu suflet care poate azi a salvat o femeie din mana unui macelar

bianca

PEACE

Share/Bookmark

Karmapa True peace cannot be achieved by force or by merely invoking the word "peace." It can only be attained by training the mind and learning to cultivate inner peace. Peace is a calm and gentle state of mind.

Blood and Flowers - In Search of the Aztecs 1/5



Share/Bookmark

Aztec Temple of Blood 1/5



Share/Bookmark

Música Prehispanica Corazón Del Sol



Share/Bookmark

MEXICO - The Great Tenochtitlan (La Gran Tenochtitlán)

Musica Pre Hispanica-El Aguila Blanca (Mayan)



Share/Bookmark

Musica Pre-hispanica



Share/Bookmark

Aztecas / Musica Prehispanica



Share/Bookmark

OLLIMEZTLI SEXTO SOL - JÍCURI (sesto sole)



Share/Bookmark

Leyenda Azteca del Popocatépetl e Iztaccíhuatl



Share/Bookmark

CONSIGNA DE ANAHUAC ULTUMO MENSAJE DE CUAUHTEMOC (MEXICO) TENOCHTITLAN



Share/Bookmark

Los toltecas



Share/Bookmark

Catedral Tula de Allende Hidalgo, Mexico Tolteca Historia



Share/Bookmark

Tolteca El Nagual Tonal Ancient Mexico



Share/Bookmark

HEARTBREAKS

Share/Bookmark



Heart breaks so easily
as the sun of ego shines like a torrid afternoon
setting on fire the stone desert
of everyday.
Behind a tree, a shadow.
Waiting patiently for me is that you oh beautiful bride?
Eyes like moors, breasts like tender pigeons
killed on the highway of time
by a crazy driver high on life.
Oh my soul, my sister, my beloved
Beautiful white shadow
wrap me with your tender wings
and squeeze me till my breath
runs out into you
filling your insides like a supreme orgasm
highest bliss of the ultimate union.

Wednesday, August 18, 2010

Ho Sehraon Mein Gher By Azam Ali



Share/Bookmark

Legend of Buddha Amitabha 2 (英文版)

azam ali vas prayer of soheil

Neil Diamond -KOL NIDRE



Share/Bookmark

SI MULTA, MULTA MUIE B.O.R.!!!!

Share/Bookmark

Pe cind eram io o mixtura punkista hippioata-aul lang syne-de ma intilneam cu gasca sa bem cu Motzu Pittis in Gradina Icoanei si sa-l iau la misto pe Ochescu, sau sa ma intrec la clape cu Cristi Romila si sa-l necajesc pe Artan cu burtica lui(acu m-au ajuns blestemele cred cu a mea), asa deci pe vremuri cind aveam paru' mov si cu creasta, ca scapat din butoiul cu vopsea, dupa ce ne terminam serile de betie fumat si ascultat muzica-istoria religiilor e mic copil fata de ce muzici sofisticate si vechi ascultam noi-cind ne desparteam salutul nostru era 'pa si multa multa muie'-desigur pe un ton binevoitor si obscen subinteles, caci ne doream -fiind intre prieteni-multe fericiri oral sexuale.

Uneori cind ne intilneam cu neaveniti sicofanti selfimportant le uram si lor acelasi lucru, desigur fara conotatiile placut sexuale, ci imaginindu=ne scenarii indirjit violent-dureroase in diverse locuri anatomice-inca virgine- ale corpurilor lor.

Nu vreau sa ma dau mare, mai ales ca acum sint la Erez, dar ce s-a intimplat la Giulesti ma infioara scirbeste oripileaza indirjeste......Nu o sa discut acum despre problema per se ci, despre ceea ce toti bloggerii au preluat si anume informatia ca sfinta biserica ortodoxa nu le face slujbe copilasilor morti, ca vezi doamne erau nebotezati.

Cine pula mea e BOR in primul rind?
Acea ramura a securitatii din romania care a produs CELE MAI MULTE INFORMATII DESPRE POPULATIA ROMANIEI, mai multe decit cele obtinute prin tortura in lagarele de reeducare.
O institutie care demult nu mai e CORPUL MISTIC AL LUI CHRISTOS-i wonder if it ever was-si care este o afacere de -doar anul trecut-400.000.000 dolari-SUMA DECLARATA.

Nu o sa dezgrop mortii de la pashopt ca sa spun cum s-a alcatuit dogma pe la jumatea mileniului 1, ca s-ar enerva Iisus si nu vreau.
Biserica domneste prin teroare. Prin teroare isi scoate banutii, prin teroare isi racoleaza enoriasii, prin teroare primeste donatii si informatii.
Teroarea ca daca nu faci ce spune ea te duci la dracu.

Needless to say ca ma pis pe ea, si ca o sa fac singura-banuiesc insa ca mai sint si altii care vor face acest lucru-mantra lui Buddha Amitabha, pentru a face transferul de constiinta al pruncilor morti in chinuri in paradisul lui Buddha Amitabha.OM AMI DEWA HRIH!

Nu sint io tare, orice om normal, budist, care a primit initierea in aceasta mantra poate, ba chiar ii este recomandat sa o faca si cit mai des, pentru a conduce sufletele-INDIFERENT DE RELIGIE -in paradisul de vest.

Mda, fara a fi nevoie de milioanele pe care amaritii ii dau la popi pentru o inmormintare ca lumea crestineasca, fara a fi tu insuti popa, fara fasoane si fara DOAR IO POT SA-L DUC PE FIITU LA DOAMNE DOAMNE IN RAI.
I LOVE BUDDHISM, si by the way multa, multa muie BOR!!!!









Zece obiecte care iti salveaza viata

Share/Bookmark


Zece obiecte care iti salveaza viata

Astazi, supravietuirea a devenit nu doar un lait-motiv des intalnit in show-uri TV, ci mai ales o parte a realitatii de care ne putem izbi oricand si care ar trebui sa ne intereseze pe fiecare la modul cel mai serios. In orice moment poate izbucni un razboi catastrofal, o criza energetica finala sau o serie de calamitati naturale devastatoare. Toti acesti factori negativi pot arunca oricand intreaga omenire in urma cu 1000 de ani. Riscul producerii unui asemenea scenariu apocaliptic, este, dupa cum va puteti da seama si singuri, din ce in ce mai mare... Este deci imperios necesar sa cunoastem macar baza tehnicilor si metodelor de supravietuire in Natura.

La fel de important este sa avem asupra noastra o serie de obiecte fara de care nu putem razbi cu bine din vitregiile si obstacolele Salbaticiei. Tratati-le cu cel mai mare respect. Par simple, banale si comune, dar la o analiza mai atenta, le veti intelege valoarea si utilitatea. Sunt zece obiecte. Zece unelte intalnite in aproape orice casa, daca vreti. Dar sunt atat de importante, incat fac diferenta dintre viata si moarte si dintre speranta si disperare. Sa le cunoastem!


Pastilele sau instalatiile portabile de purificare a apei

Probabil cele mai ignorate obiecte din trusa de supravietuire, purificatoarele de apa sunt, de fapt, cel mai mare ajutor al omului surprins in medii naturale ostile, unde sursele de apa sunt fie poluate, fie colcaie de bacterii si virusi necrutatori. Chiar asa! V-ati intrebat vreodata la modul serios cat de importanta este apa pentru propria viata?

Ei bine, dupa aer, fara de care murim in chinuri dupa doar 3-5 minute, apa este cel mai important element al Naturii. Fara Lichidul Vietii, supravietuim maximum 3 zile (asta doar daca stam culcati si nu facem vreo activitate fizica in urma careia sa apara transpiratia). Daca suntem in zone desertice sau chiar la noi in tara pe perioada verilor ucigatoare din ultimii ani, lipsa apei poate ucide chiar si dupa o singura zi fara hidratare corespunzatoare.



Din nefericire, tot mai multe ape din Romania sunt poluate intens sau sunt adevarate "crescatorii" de bacterii. Daca dam peste surse de apa despre care nu stim cu siguranta ca nu sunt potabile, pastilele purificatoare sunt asul nostru din maneca. Cu alte cuvinte, la orice traseu prin Natura, ai grija sa nu-ti lipseasca din rucsac dispozitivele de purificare a apei.

Filtrele salvatoare se gasesc sub forme, dimensiuni si preturi variabile: de la un dispozitiv care poate filtra cativa litri de apa (vezi foto sus), pana la o mica pastila care iti purifica instantaneu apa din bidonul portabil. Cand le cumperi, fii atent ca pastilele sau filtrele sa aiba capacitatea de a neutraliza viermii giardia si protozoarele din genul Cryptosporidium (protozoarele in cauza provoaca o diaree cumplita care duce la deshidratare instantanee, mortala la copii), acestia fiind cei mai des intalniti paraziti din apele baltilor, lacurilor si chiar a unor izvoare.

De asemenea, alege intotdeuna tablete purificatoare care sa contina compusi de iodina si clor. Acorda-le o mare atentie, maestrii supravieturii in medii ostile precum Bear Grylls, Ray Mears sau "taticul" suprem in domeniu, Les Stroud, recomanda cu totii sa le pastrati atat in rucsac, cat mai ales in buzunarele hainelor.


Busola

Te-ai ratacit in mijlocul salbaticiei. Nimic anormal, in ciuda spaimei si a disperarii care te cuprinde incetul si incetul si iti blocheaza factorii decizionali. Fie ca soarta te-a dus in Amazonia, Africa, Mongolia, India sau chiar in Carpatii nostri, riscul de a pierde directia este la fel de mare in toate locurile salbatice de pe glob. Daca ai asupra ta un aparat de comunicatie cu ajutorul caruia sa fii localizat prin satelit, problema este pe jumatate rezolvata (asta in cazul in care vremea tine cu tine). De asemenea, o solutie scumpa este procurarea unui GPS performant, de ultima generatie, cu ajutorul caruia te poti orienta sau poti fi reperat si salvat de o echipa de interventie (acolo unde acestea exista).



In caz contrar, indreptati-va pasii spre un magazin de specialitate, de unde puteti cumpara o busola buna pentru orientare. Cu o astfel de busola si un minim de cunostinte de orientare in Natura, va puteti reintoarce spre locul de campare sau puteti gasi drumul spre civilizatie (unde mai este).

Obiectul acesta de care nu se desparte niciun trekker serios, nu ne ajuta doar sa gasim Nordul. Busola contine un corp magnetizat, care in concordanta cu campul magnetic al planetei, ne ajuta sa calculam distanta si a afla directia dorita. Daca ai busola si harta zonei unde te afli, iti dai seama imediat de directia corecta. Daca nu ai harta, ci doar busola, chiar si asa vei gasei directia cea buna. Cand iti alegi busola, cauta un model foarte rezistent. De exemplu, modelele de la Lexan dureaza o viata si nu se demagnetizeaza niciodata.


Sacul de dormit

S-a lasat noaptea. In mediul natural, chiar pe timp de vara, caderea intunericului aduce dupa sine cresterea umiditatii si scaderea considerabila a temperaturii (in unele zone de munte sau in desert, noaptea este extrem de rece, indiferent de anotimp). Esti in salbaticie, rupt de oboseala dupa mersul epuizant de peste zi. Ai nevoie de somn ca de aer. Daca faci greseala sa dormi, chiar si vara, pe pamantul gol, a doua zi dimineata te vei blestema singur(a) pentru decizia luata.

De fapt, daca tot am ajuns la capitolul acesta, sa o spunem pe cea dreapta. Una dintre cele mai mari incercari prin care trece cineva surprins in salbaticie este aceea de a-si mentine temperatura propriului corp. Cu atat mai mult in conditiile in care lipsa unei hrane consitente face din mentinerea temperaturii corporale un adevarat chin. In plus, dupa cum aminteam, vine noaptea si trebuie neaparat sa te odihnesti.



Asa ca, din kit-ul tau de supravietuire nu trebuie sa lipseasca o patura sau sac de dormit termoizolant. Daca are si calitati hidroizolante cu atat mai bine. Nu face economie la bani cand ti-l procuri deoarece de calitatile sale depinde insasi sanatatea si viata ta si, din cate stim, cele doua nu se pot cumpara cu bani. Pe piata sunt modele de vara sau iarna, depinde de perioada pe care o alegi pentru aventuri in natura.

Cand il cumperi, in afara de proprietatile termo si hidroizolante, vezi sa fie neaparat usor de carat. Modelele de ultima generatie sunt captusite exterior cu un material care reflecta lumina in genul oglinzilor de semnalizare, maximizand astfel sansele de a fi reperat de o echipa de salvare care survoleaza din elicopter zona unde te-ai ratacit.


Briceagul multifunctional

In mintea tuturor, de la afoni cu diploma, pana la maestrii supravietuirii care coboara in orase o singura data pe an, conceptul de briceag multi-functional se suprapune cu celebrul "Swiss Army Knife", obiectul care a dus la perfectiune conceptul de unealta nespecializata, dar buna la toate.

Chestia asta, usor struto-camilista la prima vedere, a fost creata cu scopul de a oferi o serie de unelte functionale de mare ajutor, dar care luate si carate separat, ar cantari cat pacatele clasei politice din Romania din '89 pana astazi si ar ocupa tot locul disponibil in bagajul portabil al oricarui outdoorsman care se respecta. Incercati doar sa va imaginati cum este mersul printr-o zona salbatica si accidentata avand asupra voastra un cleste tip patent, un fierastrau, o forfecuta, o sula de gaurit (nu radeti!), un aparat de deschis conserve, un tirbuson, o dalta, o surubelnita, o pila si lista poate continua.



Pentru a rezolva problema, elvetienii au fost primii care au inventat acest model de briceag multifunctional. Evident, mini-fierastraul sau nu va taia niciodata precum unul standard, nici celelalte mini-unelte ascunse in manerele voluminoase nu vor avea functionalitatea obiectelor in marime reala pe care le inlocuiesc, dar briceagul multifunctional si-a dovedit de nenumarate ori utilitatea. Oricum, pentru solutii pe termen scurt, sau improvizatii de moment, care insa ne pot salva din incurcaturi mari, acest obiect se califica pentru onoarea de a sta in rucsac-ul tau.


Franghia sau coarda de alpinism


Hai sa incep cu o gluma usor amara: un respectat maestru al supravietuirii scria odata ca franghia este un obiect de care se poate servi in egala masura, atat cel destept si descurcaret, cat si cel tolomac si neindemanatic. Daca primul se poate folosi de ea intr-o mie de feluri pentru a scapa din necaz, cel vitregit de soarta o poate folosi intr-un singur fel: sa si-o puna singur de gat pentru a scapa astfel de moartea lunga si chinuitoare care il pandeste in sanul Naturii.

Trecand peste umorul negru inerent personajelor care au trait prea mult timp izolate de societate, sa ne concentram putin asupra ajutorului de nepretuit adus de corzile de alpinism. Daca urmarim sfaturile maestrilor supravietuirii, vom fi surprinsi sa descoperim in cate moduri poate fi folosita o franghie. Pornind de la functia lor originara, aceea de a servi drept mijloc de escalada sau coborare, corzile de alpinism se pot folosi la securizarea echipamentului, traversarea unei prapastiii sau rau involburat, salvarea unei persoane, construirea unui adapost, incropirea de capcane cu lat pentru animale si multe altele.



Pentru realizarea unor legaturi fine, se poate taia un capat al coardei, dupa care se desira materialul exterior, urmand sa fie extrase sforile mai subtiri din care este impletita coarda. Astfel obtinem o coarda subtire, mult mai portrivita pentru unele dintre activitatile mentionate mai sus.

Nu te aventura niciodata cu sute de metri de coarda asupra ta, chiar daca strabati o zona muntoasa. Mai mult te vor incurca. Alege o coarda cat mai usoara, alcatuita din fasii de paracord din nylon. Retine ca o coarda care a absorbit apa devine incredibil de grea, implicit dificil de transportat. La fel, fereste-o nu doar de apa, ci si de noroi. Cand ai de traversat poteci inguste si accidentate de munte, ai grija cum legi si transporti colacul de coarda. Daca iti atarna mult in exteriorul corpului, exista riscul de a se agata de vreun obstacol natural, traganadu-te astfel in prapastie. Inainte sa te aventurezi in natura cu cordelina dupa tine, exerseaza cat mai multe tipuri de noduri si legaturi.


Oglinda


Nu-i asa ca nu te-ai asteptat sa gasesti oglinda pe lista celor 10 obiecte salvatoare? Cu toate ca simpla idee de a avea o oglinda la purtator, atunci cand te aventurezi in salbaticie, pare ceva frivol, toti expertii in domeniu o recomanda la modul cel mai serios.

Evident, nu o vei folosi pentru a vedea cat de chipes arati in situatia unei eventuale intalniri cu Ielele, Muma Padurii, Fata Padurii sau alte entitati feminine ale Naturii. Sau pentru a te machia. Ai fi surprins(a) sa stii cati s-au salvat si au fost recuperati doar pentru ca aveau asupra lor o oglinda.

Sa ne gandim putin: este foarte important sa stii sa iti faci un adapost, sa te feresti de intemperii, sa cunosti plantele comestibile sau sa fii un vanator si pescar iscusit. Astfel vei supravietui in medii ostile. Dar, este la fel de important sa fi salvat si recuperat.



Experienta cazurilor de oameni pierduti si reperati apoi de echipele de salvare din simpul motiv ca naufragiatii sau ratacitii aveau asupra lor o oglinda cu care si-au semnalizat prezenta elicopterelor sau salupelor pornite in cautarea lor, este pur si simplu edificatoare. Conform datelor pe care le detinem, toti oamenii rataciti sau accidentati care aveau asupra lor o oglinda cu care si-au semnalizat prezenta, au fost recuperati. Nici macar unul nu a ramas nereperat. Razele soarelui, captate si orientate cu oglinda, sunt vizibile din aer de la distante de sute de kilometri.

Din acest motiv, astazi se fabrica oglinzi speciale pentru situatii de urgenta. Aceste oglinzi de semnalizare au surprafata prevazuta cu niste fante specifice, cu ajutorul carora se poate focaliza mai eficient lumina solara. Cele mai bune sunt alcatuite dintr-un material special. Sunt usoare, nu se scufunda in apa, ci plutesc, deci dispare riscul de a le pierde in apa marii sau a lacurilor. Marele lor avantaj este acela ca marimea chiar nu conteaza, pana si o oglinda cu diametrul de 5-6 cm poate fi vizibila de la o distanta de peste 100 km, in miezul unei zile insorite. Nu in ultimul rand, oglinzile pot fi folosite pentru a-ti examina singur(a) procesul de vindecare al eventualelor rani sau intepaturi de pe fata sau alte parti ale corpului asupra carora nu ai vedere directa.


Lanterna sau alte mijloace de iluminat

Am ajuns la unul dintre cele mai importante obiecte din rucsac. Multi se pot intreba ce rost mai are o lanterna in mijlocul naturii, unde poti face focul sau unde nu gasesti baterii ori alt mijloc de alimentare electrica. Sa ne gandim putin.

Numai cine nu a experimentat intunericul cumplit dintr-o noapte innorata (sau chiar senina) la munte, nu va aprecia o lanterna care iti aduce mult asteptata lumina ce imprastie spaimele printr-o simgura apasare pe buton. Sau sa presupunem ca te-a prins brusc noaptea la munte (aici noaptea se lasa mult mai repede decat la campie) si nu ai apucat sa strangi lemne de foc. Sau poate, cineva drag tie s-a ratacit noaptea si trebuie sa pornesti de urgenta in cautarea sa. Sau trebuie sa cobori o panta cu prapastii pe timp de noapte. Crezi ca o faci la fel de bine cu o faclie in mana, precum vreun personaj medieval prin hrubele castelului? Sa presupunem ca sufla vantul puternic - si exemplele ar putea continua lejer.



Astazi, putem folosi cu maximum de eficienta lanternele care se (re)incarca electric in mod manual printr-o manivela care odata invartita produce electricitatea necesara functionarii. Sunt practic nemuritoare, nu mai au nevoie de baterii, nici de prize pentru a fi incarcate. Trebuie schimbat doar becul, periodic. La fel de indicate sunt asa numitele "bete luminiscente", foarte populare printre speologi. Acestea sunt alcatuite pe baza tehnologiei electroluminiscente si consuma foarte putina energie.


Mijloace de facut focul

Focul este atat de necesar in momentele de supravietuire in Natura, incat probabil ca ar fi trebuit sa incepem direct cu el. Importanta unui foc aprins in momentele limita este atat de mare incat exprimarea sa in cuvinte este deopotriva imposibila si irelevanta. Cine a fost nevoit sa isi aprinda un foc in salbaticie intelege cel mai bine ceea ce vreau sa exprim aici.

Cuibarirea in fata unui semineu sau chiar a focului care arde molcom in casa bunicilor, este pentru multi oameni romantica, respectiv nostalgica. Pentru cel izolat noaptea in mijlocul stihiilor, focul este infinit mai important, este insasi diferenta dintre viata si moarte. In primul si primul rand, aprinderea focului are un efect inegalabil pentru psihic, ridica moralul si lumineaza increderea in sine a celui care a reusit sa il faca.

Aprinderea focului este o arta si o taina in egala masura. Exista oameni care pot sa faca focul in orice conditii meteo, cu lemne ude, in zapada, pe vant puternic, din orice materiale si cu orice mijloace, de la o bricheta veche la doua lemne uscate.



Focul iti permite sa prepari hrana, sa fierbi apa pentru a o purifica, te incalzeste, alunga depresiile si readuce speranta, tine la distanta animalele periculoase, goneste tantarii si alte insecte deranjante, si in plus il poti folosit ca mijloc de semnalizare pentru a fi reperat si salvat.

Astazi se gasesc sute de kit-uri care sa iti permita sa faci focul in cele mai vitrege conditii, de la pastile inflamabile la chibrituri waterprooof. Daca nu stii sa aprinzi focul cu ce gasesti la indemana, vezi ca un astfel de kit sa nu iti lipsesca din bagaj.

In cazul in care nu ai buget pentru a procura aceste kit-uri, poti lua asupra ta banalele chibrite pe care trebuie sa le tii invelite bine in plastic: sa nu aiba contact cu umezeala. Dar este cu atat mai bine daca inveti sa faci focul cu cele mai diverse mijloace, cu chibritul, bricheta, cu o lentila, un baton de magneziu sau amnar pe care sa-l lovesti de cutit pana faci scantei. La fel de important este sa gasesti iasca, paie uscate, resturi de hartie, sau sa cioplesti un "feather stick" - bucata de lemn uscat, cojita la un capat pana are forma unor aschii subtiri care iau foc mult mai usor decat corpul brut al lemnului. Trebuie sa inveti mai multe tipuri de a face focul, de la foc de campanie, foc de bivuac, pana la focul care se alimenteaza singur cu bucati de lemne si care poate tine o noapte intreaga (asa-numitul foc cu rezervor). Invata deci sa faci focul: este pur si simplu vital!


Trusa de prim ajutor

Chiar si cei mai experimentati oameni se pomenesc in salbaticie cu rani accidentale, taieturi, julituri, entorse, arsuri, muscaturi de animale si intepaturi de insecte si multe-multe alte neplaceri. Sa ne inchipuim un scenariu foarte probabil in natura: aluneci pe o coasta putin abrupta. Nu mori, nici nu iti rupi coloana vertebrala. Te-ai ales in schimb cu o taietura adanca in picior, care sangereaza abundent, ti-ai scrantit o glezna, palmele tale sunt pline de zgarieturi si este posibil chiar sa iti fi rupt o coasta. Si mai presus de toate esti singur(a). Doar tu si rucsac-ul tau.



Ei bine, este imperios necesar sa ai trusa de prim ajutor cu tine. Nu trebuie sa iti ocupe trei sferturi din capacitatea rucsac-ului, ca doar nu pleci cu toata farmacia dupa tine. In schimb, trebuie sa nu iti lipseasca pastile antibiotice (ranile aparute in salbaticie se infecteaza foarte usor), un dezinfectant exterior pentru rani, iod, pansament, fasa elastica, o mica rola de leucoplast, o crema cu proprietati revulsiv-analgezice, aspirina si pastile antihitaminice contra alergiilor, servetele speciale pentru curatat ochii, crema cu hidrocortizon pentru arsuri, un tub de superglue pentru lipit marginile taieturilor adanci (nu va mirati, il folosesc si membrii celebrei Legiuni Straine). Daca traversati zone cu serpi veninosi, procurati-va o seringa speciala pentu extras veninul imediat dupa muscatura.

Toate cele enumerate mai sus ar trebui sa incapa intr-o punga mica care sa nu ocupe mult spatiu in bagajul de spate. Sa dea Dumnezeu sa nu aveti nevoie de ele, insa nu le uitati niciodata acasa!


Cutitul de supravietuire

Si iata ca am ajuns si la cel mai important obiect din trusa de supravietuire, conform absolut tuturor specialistilor in domeniu. Acest obiect taietor-intepator (cum ar spune etern zambitorul Christian Ciocan...) trebuie ales cu mare grija, deoarece de el va depinde insasi viata ta. Poate fi folosit in 1.000 de modalitati si situatii, de la arma de auto-aparare pana la mijloc de semnalizare.

In primul rand, nu substitui cutitul de supravietuire cu briceagul! Un briceag are o rezistenta net inferioara cutitului. Gandeste-te ca vei avea nevoie nu doar de un obiect cu care sa tai si sa gauresti, ci vei fi nevoit(a) chiar sa despici lemne cu el (asa numit-ul battonning), sa sapi o groapa, sau sa il folosesti drept parghie, iar un briceag nu va rezista acestor sarcini.

In al doilea rand, filmele copilariei ne-au fost frumoase, dar hai sa-l uitam pe Rambo! Un mega-cutit exagerat de tipul celui folosit de celebrul personaj, care arata ca produsul unei relatii impotriva naturii dintre o sabie, o cazma si un cutit are o multime de dezavantaje. Inchipuie-ti numai cum vei strabate rape abrupte sau vei cobora pe teren accidentat, in timp ce la centura iti balangane un cutitoi greu de aproape 1 kg, care iti atarna pana la genunchi, sau - daca esti nevoit - cum vei jupui un iepure sau o veverita cu monstrul ala, si vei intelege ce vrem sa spunem. Ca sa nu mai pomenim de faptul ca, folosind acest cutit cu steroizi, nu poti efectua taieturi fine, de precizie.

Expertii in domeniu recomanda cutite a caror lama sa nu fie mai scurta de 9 cm si mai lunga de 14 cm. Stiu ei de ce. Vei afla si tu, pe masura ce aprofundezi tainele Bushcraft-ului (arta supravietuirii).



Fereste-te, de asemenea, de cutitele cu maner gol, unde chipurile trebuie sa iti tii chibriturile si busola, de parca in alta parte nu gasesti loc. Lama le este prinsa superficial de maner si se rup usor daca sunt abuzate putin mai serios.

Alege intotdeauna un cutit de tip full tang, adica unul in care lama si manerul fac corp comun. Este un cutit dintr-o singura bucata de otel, care ofera cea mai mare rezistenta posibila. Acesta e nevoie sa prezinte protectie impotriva ruginii si sa fie dintr-un otel de calitate care nu se toceste sau stirbeste usor. Manerul trebuie sa fie cauciucat sau sa aiba striatii care sa iti permita sa faci o priza cat mai buna. Nu de alta, dar il vei folosi si pe ploaie sau in apa, si nu vrei sa iti alunece usor din mana, riscand sa il pierzi.

Referitor la forma manerului, cu cat este mai ergonomica, cu atat mai bine. Este esential ca acest gen de cutit sa aiba atat o lama taoiasa (de preferabil cu tais convex), cat si un varf pronuntat. Nu de alta, dar cutitul de supravietuire este folosit in mod aproximativ egal atat in actiuni de taiere si retezare, cat si in strapungerea si penetrarea diverselor materiale. Daca il veti folosi intens la taierea de cordelina sau prelata dura, puteti alege un model cu zimti pe jumatatea lamei.

Printre cele mai bune marci de pe piata, nu neaparat in acesta ordine, sunt: Fallkinven, Gerber, Bark River, Kizlyar, Mora, Enzo, Kershaw, SOG si multe altele.

Celebrul cutit al lui Bear Grylls, denumit S4 Survival Knife, este produs de catre artizanul britanic Robert Bayley si indeplineste perfect toate cerintele necesare unui cutit de supravietuire. Pe langa aceste aspecte, cutitul si-a dovedit din plin valoarea, fiind testat de catre Bear in cele mai dure conditii naturale de pe Terra.

Rob Bayley a anuntat recent pe site-ul sau ca are de onorat comenzi timp de sapte ani de acum incolo. De abia din acel moment, va putea primi comenzi noi. Oricum, vestea nu trebuie sa va intristeze: cutitele marca Bear Grylls se vindeau direct de la producator cu un pret prohibitiv pentru majoritatea amatorilor de drumetii - in jur de 700 $ / bucata.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites