Saturday, April 11, 2009

ILUZIE SI REALITATE-SUBS IN ROMANA

FEMEI CU NUME DE FLORI SI CARACTERUL LOR

Un milion şi jumătate dintre români au nume de flori. Dacă vă număraţi printre ei, aflaţi că aveţi o sensibilitate aparte, pe care o datoraţi numelui de botez. Specialiştii revistei “Libertatea pentru femei” vă spun ce trăsături de caracter se “ascund” în femeile care poartă nume de floare. Totodată, vă arătăm şi care sunt vedetele feminine autohtone care poartă nume de flori.

ANEMONA

Sensibilă, fragilă, timidă în aparenţă, femeia care poartă acest nume este foarte puternică şi ambiţioasă. Are capacităţi erotice de invidiat, este foarte senzuală şi se bucură de compania oamenilor influenţi din anturaj.

Anemona, cântăreaţă ex-A.S.I.A.

VIOLETA

Acesta este numele femeilor puternice cu adevărat, pentru care funcţiile de conducere se potrivesc perfect. Nu se pricep însă la relaţiile conjugale, dar au noroc de bărbaţi foarte înţelegători în preajmă.

Violeta Beclea, atletă

BRÂNDUŞA

Cele care se numesc aşa sunt foarte curioase, stăpâne pe ele şi uşor arogante. Pentru că nu-şi arată trăsăturile negative la prima vedere, par “pâinea lui Dumnezeu”, persoane capabile să sară mereu în ajutor. Totuşi, îşi urmează doar interesele.

Brânduşa Novac, director Circul Globus

CAMELIA

E un nume predestinat firilor energice, încăpăţânate, pe care le conduce în viaţă voinţa. Sunt persoane invidioase, bârfitoare şi, uneori, suferă de mania persecuţiei. Totuşi, sunt mame excepţionale.

Camelia Şucu, femeie de afaceri

MARGARETA

În general, cele care poartă acest nume nu-l îndrăgesc. Sunt femei sensibile, dar autoritare, inteligente, răsfăţate. Le plac ritualurile proprii, au tabieturi. ţin mult la imaginea lor şi se dedică în totalitate familiei. Cele mai multe se împlinesc în domenii artistice.

Margareta Pâslaru, cântăreaţă

NARCISA

Lăudăroase, uşor arogante şi bârfitoare, purtătoarele acestui nume sunt totuşi prietene de nădejde, pe care te poţi baza. Se ţin de cuvânt şi nu suportă să fie înşelate. Sunt extrem de geloase în cuplu şi foarte drastice în relaţii.

Narcisa Suciu, cântăreaţă

ROMANIȚA

Nu suportă să fie contrazise şi au pretenţia să ia din viaţă tot ce e mai bun asupra lor. Preferă să adopte “măşti” care nu le caracterizează în public, doar ca să se bucure de simpatia celorlalţi.

Romaniţa Iovan, creatoare de modă

SÂNZIANA

Drăguţe, feminine, cele care se numesc aşa se bucură de fiecare clipă de viaţă. Adoră lectura şi compania persoanelor dragi. Sunt sociabile, săritoare, gospodine. Intuiţia le ajută să depăşească obstacolele.

Sânziana Buruiană, model

VIORICA

Ordonate, ambiţioase, muncitoare, femeile cu acest nume îşi doresc prea mult. De nenumărate ori se supraestimează şi suferă din cauza dezamăgirilor. Deşi se cred superioare, nu au şanse foarte mari de a atinge ţintele propuse.

Viorica Vodă, actriţă

Hortensia

Poartă patina timpului, însă denotă distincţie, rafinament, eleganţă. Aduc cu sine fie tenacitate, aer aristocratic, multă diplomaţie, fie vorbărie deşartă, atitudine de mahala. Aceste femei se bucură de noroc în dragoste numai după repetate încercări eşuate.

Gherghina

Foarte răspândit pe la noi, acest nume le e predestinat femeilor muncitoare, dedicate familiei. Vorbesc mult, sunt curioase şi se înconjoară de mulţi prieteni. Sunt maestre în organizarea petrecerilor şi a meselor copioase.

Dalia

În general, sunt persoane de cuvânt, talentate, cu înclinaţii, visătoare. Nu le plac lucrurile practice şi tind să-şi complice singure existenţa. Au tendinţa de a se izola într-un cerc foarte restrâns de prieteni.

Lăcrămioara

Neaoş şi plin de simboluri, acest nume ascunde un caracter slab, plăpând, la fel ca şi floarea. Pe cât este de frumoasă, pe atât este de fragilă femeia care-l poartă. Are tendinţa de dominare în familie, însă este supusă la serviciu. E o bună gospodină, deşi nu-i plac treburile casnice.

sursa www.libertatea.ro

ZODIACUL LUNII APRILIE


Stelele sunt puse pe sotii in Martie! Pe de o parte ne daruiesc energie si entuziasm, pe de alta ne fac vulerabili, usor de tintit unde ne doare mai tare. Exista si o consolare, mai spre final: vise implinite!, mai ales daca sunt de ordin spiritual

BERBEC
Impulsuri contradictorii


In zodia dvs. este o mare agitatie: Soarele si Mercur va incita la actiune si comunicare, in timp ce micul benefic Venus, gasindu-se in miscare retrograda, va indeamna sa lasati totul balta in favoarea relaxarii si a distractiilor. Incercati sa rezistati acestor impulsuri contradictorii, respectand un program coerent pana pe data de 11, si veti avea parte de o a doua jumatate a lunii armonioasa. Asta pentru ca Marte si Venus vor traversa, brat la brat, ultimele grade din Pesti si apoi vor intra in Berbec (Marte pe 23 ,Venus pe 25).
BANI: Abilul comerciant Mercur va ia partea in privinta castigului banesc, incepand din data de 10 si pana la finele lunii. El va ajuta si la negocieri.
CARIERA: Incepand din 5, proiecte care incepusera sa functioneze pot incetini sau chiar stagna. Aceasta situatie nedorita poate fi corectata cel mai lesne in jurul datei de 11 si in jurul datei de 24. E bine ca interventiile dvs. sa fie scurte si la obiect.
DRAGOSTE: Sunteti foarte prezenti in relatia de cuplu, dar comportamentul dvs. poate fi tare inegal pana pe 11. Incercati sa nu luati decizii in numele partenerului si sa nu va alimentati emotional exclusiv din trecut. Din 19, in schimb, aveti parte de pasiune si armonie.
SANATATE: Pana pe 22 va vine greu sa va destindeti. Amestecul de oboseala si iritare poate aduce accidente, mai ales in jurul datei de 5. Evitati deci eforturile si manuirea ustensilelor metalice. Sistemul osos este si el fragil.

TAUR
Sanse profesionale


A va etala talentele, bunurile sau frumusetea cu prea multa insistenta va poate aduce invidii sau chiar dusmanii. Aveti deci grija sa fiti moderati in aceasta privinta, macar pana pe data de 11, pentru a nu atrage energii nedorite in viata dvs. Planeta comunicarii, Mercur, intra in zodia dvs. din data de 10, ajutandu-va sa va exprimati cu usurinta. Exceptie face data de 26, in jurul careia puteti avea pareri rigide, nereusind sa va adaptati interlocutorilor dvs.
BANI: Va descurcati bine in tratative, daca aveti de pus la punct relatii de asociere, cu scop de castig. Un mic castig suplimentar se poate realiza pe 27-28.
CARIERA: Daca aveti o structura clara in cap si un dram de inspiratie, luna aceasta puteti iesi in evidenta. Increderea de care dati dovada convinge cu usurinta factorii de decizie sa va dea ocazia sa va infaptuiti un vis. Sansele dvs. cresc semnificativ in a doua parte a lunii.
DRAGOSTE: Va fi destul de greu sa depasiti nemultumirile provocate de persoana iubita, mai ales in jurul datei de 5. Poate fi vorba despre inca un set de responsabilitati pe care ea vi le arunca in carca sau despre certuri care izbucnesc intre prietenii dvs. si obiectul afectiunii dvs. O reconciliere devine posibila dupa 18.
SANATATE: Simtiti nevoia sa va odihniti, functiile endocrine pot fi incetinite si e important sa va acordati un ragaz, mai cu seama pana pe 11. Din 25 va sfatuim sa evitati efortul fizic - pericol de crestere a tensiunii.

GEMENI
Energie si ambitie


Marele benefic Jupiter ii tine companie in aprilie visatorului Neptun. Energia acestor doua planete va poate determina sa faceti o calatorie la care visati demult. Sau va poate trezi fascinatia pentru un domeniu de studiu de la care sperati sa primiti raspunsuri majore. Daca aveti de facut aparitii publice, veti exercita un farmec subtil dar profund asupra audientei. Aspectul se va face simtit mai puternic la sfarsitul lunii. Viata sociala intensa va poate distrage de la indatoriri, acest risc fiind crescut pana pe 11.
BANI: Incepand din data de 5, n-ar strica sa treceti in revista capitalul de care dispuneti sau investitiile dvs. De asemenea, este cazul sa va supravegheati cheltuielile impuse de mondenitate, pe 3 si 4 si in jurul datei de 27.
CARIERA: In aprilie va redescoperiti ambitia, atata doar ca pe 5 o problema familiala va poate incurca planurile profesionale, iar pe 15 si pe 16 va va veni greu sa coordonati energia diverselor tendinte care se fac simtite. Sunt zile nepotrivite pentru a lua decizii sau pentru a face crize de independenta.
DRAGOSTE: Atmosfera usor ambigua ce caracterizeaza relatiile dintre dvs. si anumite persoane din cercul dvs. de prieteni incepe sa se limpezeasca in ultima parte a lunii. Poate va ajuta sa stiti ca veti intelege mai bine natura sentimentelor dvs., incepand din data de 25.
SANATATE: In ultimele zile ale lunii, respectiv din 20, eforturile fizice se pot solda cu aritmii cardiace.

RAC
Luna cu prieteni


Aceia dintre dvs. cu dor de duca ar face bine sa evite plecarea la drum, fie el lung sau scurt, in jurul datei de 5. Deplasarile cotidiene pot fi presarate cu intarzieri ori, daca sunt administrative, puteti da peste functionari batuti in cap. Pe 15 si 16 va puteti astepta sa va intalniti prietenii in locuri sau situatii mai putin obisnuite. Desi nu trebuie sa va temeti de accidente, conduceti totusi cu prudenta.
BANI: Ocaziile de afaceri ori investitii se inmultesc treptat pe parcursul lunii. Luati-le insa atent la puricat, inainte de a bate palma. In demersurile caritabile este bine sa va implicati, dar cu moderatie.
CARIERA: La nivel profesional actionati probabil pe mai multe fronturi, dar in timp ce pe unele sunteti eficienta personificata, pe altele sunteti lasa-ma sa te las. Starea de confuzie se risipeste dupa data de 11, iar randamentul dvs. poate deveni maxim dupa data de 24.
DRAGOSTE: Sentimentele dvs. frumoase se indreapta luna aceasta cu precadere asupra prietenilor, cu care comunicati excelent, incepand din data de 10 si pana la sfarsitul lunii. Unii raci flirteaza putin cu sefii pana pe 9.
SANATATE: In aprilie nu aveti motive de ingrijorare cu privire la starea dvs. fizica. Daca pe Luna plina din data de 9 aveti palpitatii sau dureri de coloana, nu va speriati, pentru ca sunt stari trecatoare. Din 13 si pana in 15, Luna va traverseaza casa sanatatii, deci puteti avea stomacul mai sensibil.

LEU
Atentie la infectii


Ca multe alte semne zodiacale, si dvs. sunteti bantuiti in Martie de dorul de duca. Acest impuls poate fi pus in practica cu mare usurinta pana pe 9. Cu dusul este usor, cu intorsul mai greu, caci micul benefic Venus retrograd va face sa nu mai doriti sa va intoarceti. Din 23, energicul Marte vine pus pe treaba dandu-va mai multa precizie in orientare sau mai multa forta de concentrare daca sunteti elevi sau studenti.
BANI: Inceputul de luna este nefast, atat in ceea ce priveste administrarea veniturilor directe, cat si afacerile sau investitiile. Data de 5 comporta multe riscuri. Desi este o duminica, se poate totusi face un acord de principiu legat de bani, iar acesta ar fi defavorabil. 15 si 16 sunt zile in care puteti sa va aruncati intempestiv in operatiuni riscante.
CARIERA: Fiti atenti cu cei care lucreaza in subordinea dvs. Incepand din data de 5, observatiile dvs. critice se sterg foarte greu din memoria lor.
DRAGOSTE: Relatia de cuplu devine din ce in ce mai placuta. Partenerul pare sa va ghiceasca gandurile, este deschis si generos. Ce vreti mai mult? Leii singuri se pot combina cu o persoana din strainatate sau cu o persoana dintr-un mediu foarte diferit de al lor.
SANATATE: Orice semn de infectie, mai ales daca afecteaza sistemul uro-genital, ar trebui tratat cu multa atentie pana la disparitia completa a acesteia. Daca este vorba despre afectiuni pe care le-ati mai avut, fiti de doua ori mai atenti.

FECIOARA
Razboi stelar


Nici luna asta nu e lipsita de cateva hartoape ce se ivesc in calea dvs. Primul consta dintr-o infruntare intre marele malefic Saturn in semnul dvs. si micul malefic Marte, ce traverseaza semnul opus, cel al Pestilor. Runda decisiva se intampla pe data de 5, cand puteti castiga doar lasand rigiditatea la o parte. Al doilea meci se disputa pe 15 si pe 16, cand acelasi mic malefic Marte il incaleca pe Uranus si impreuna incearca sa destabilizeze mai toate relatiile dintre dvs. si egalii dvs.
BANI: Aveti idei bune cu privire la afaceri ori investitii si excelati in negocieri pana pe data de 9. Pe de alta parte insa sunteti cam risipitori pana pe 11 sau prea dispusi sa investiti in lucruri mai mult frumoase decat utile. Cea mai buna perioada pentru a porni afaceri noi incepe din 25.
CARIERA: Pentru ca lucrul in echipa merge din ce in ce mai bine, succesele nu se vor lasa asteptate. Colaboratorii va admira fair-play-ul si viziunea. Puteti avea totusi tendinta nespecifica de a le trece prea usor cu vederea greselile.
DRAGOSTE: In cuplurile stabile, data de 5 poate aduce o schimbare brutala sau chiar o rupere a relatiei, in timp ce relatiile aflate la inceput se pot intensifica, tot atunci, capatand o tenta aproape obsesiva. Partenerul dvs. de cuplu poate avea o reactie surprinzator de dura pe 15 sau 16. Daca reconcilierea nu se petrece pana pe 24, s-ar putea sa nu mai fie posibila.
SANATATE: Aveti un tonus bun, insa ficatul s-ar bucura de un supliment de vitamina C. Nici un limfodrenaj nu v-ar strica.

BALANTA
Leneveala


Patroana dvs., fermecatoarea Venus, se gaseste, incepand de luna trecuta, in miscare retrograda. Chiar daca acest lucru nu se intampla in semnul dvs., ci vizavi, tot va trage la leneveala si exista riscul ca, pe aripile blandei trandavii, sa neglijati responsabilitati care pot veni din urma ca un bumerang. Nimeni nu spune sa nu va relaxati, insa anumite persoane, fata de care nu va onorati obligatiile, pot incepe sa va poarte sambetele.
BANI: Cu veniturile directe nu se intampla mare lucru, in schimb, afacerile se pot diversifica incepand cu data de 10. Mai ales activitatile comerciale sunt favorizate.
CARIERA: Ritmul de munca din primele zile ale lunii poate fi draconic. Iar nervii pot izbucni violent in data de 5. Incercati sa va manifestati nemultumirile intr-o maniera rezonabila, daca nu doriti sa alimentati vechi dusmanii.
DRAGOSTE: Aici vin vestile cele mai frumoase. Relatiile stabile sunt dinamice si in acelasi timp pline de tandrete la inceputul, dar mai cu seama la sfarsitul lunii. Balantele solo n-au de ce sa se grabeasca: pe parcursul intregii luni planetele conspira sa va faca sa va indragostiti lulea.
SANATATE: Bolile cronice se pot reactiva puternic pe data de 5, mai ales daca ele vizeaza zona capului sau scheletul osos. Pe 15 si 16 exista pericolul sa va accidentati labele picioarelor, deci purtati incaltaminte rezonabila.

SCORPION
Faceti pauza


Aceia dintre dvs. care nu au mai facut de mult o pauza ar avea de castigat de pe urma unor zile libere petrecute departe de lumea dezlantuita sau macar pemitandu-si ore lungi de lafaiala, in pat si cu telefonul inchis. Anturajul prietenilor este un loc nepotrivit pentru dvs. in jurul datei de 5, cand puteti fi prinsi in mijlocul unui conflict. Va recomandam sa nu luati decizii in numele grupului.
BANI: Nimic nou sub soare. Daca situatia dvs. profesionala presupune anumite investitii, faceti-le incepand din 25.
CARIERA: Angajatele sau colegele dvs. nu sunt deloc chinuite de harnicie pana pe 11, in timp ce toti ceilalti zbarnaie. Mustrarile au mai putin efect decat o taxare proportionala cu lenea. Raporturile devin armonioase incepand din data de 25.
DRAGOSTE: Persoana iubita si cercul de prieteni se dovedesc incompatibili in jurul datei de 5. Aceeasi persoana iubita poate sa faca o criza de identitate, ba chiar sa-si ia talpasita. Cuplurile stabile in schimb o duc foarte bine incepand cu data de 10. Din 20 incolo, partenerul de cuplu va fi din ce in ce mai implicat in relatie.
SANATATE: La inceputul lunii se da o lupta intre nevoia de miscare si pofta de a lancezi pe canapea. Aceasta din urma se risipeste dupa data de 11, iar incercarea de a compensa printr-un consum mare de energie se poate solda cu mici probleme cardiace pana pe 19. In armonie energetica va gasiti dupa 20.

SAGETATOR
Tensiuni


De la inceputul lunii puteti fi agasati de tensiunea din casa. Daca veti intreba o persoana obiectiva, care vede lucrurile din afara, veti fi probabil mirati cand va va spune ca dvs. insiva contribuiti intr-un mod semnificativ la aceasta atmosfera neplacuta. Cu putina introspectie onesta (de care sunteti intotdeauna capabili) va veti da seama ca nici dvs. insiva nu intelegeti prea bine de ce anumite persoane sau situatii din casa va enerveaza atat de mult. O data critica este cea de 5, data neindicata mesteritului prin casa si indeosebi manuitului de unelte metalice.
BANI: Primele cinci zile ale lunii sunt indicate pentru a va pune la punct situatia curenta a veniturilor. Ulterior pot aparea diferite probleme, rezultate ale faptului ca exista multe actiuni sau curente subterane.
CARIERA: Senzatia ca, in ciuda tuturor eforturilor dvs. sincere, cineva, acolo sus, NU va iubeste, este justificata. Mai ales pe data de 5 nu este indicat sa va contrati cu sefii si nici sa veniti cu idei noi.
DRAGOSTE: Primavara isi face simtit pe deplin efectul - pana pe 10 s-ar putea sa aveti interese romantice multiple. Un frumos echilibru emotional se prefigureaza catre finele lunii, incepand cu data de 25, cand veti putea avea incredere in sentimentele dvs., precum si in cele ale persoanei iubite.
SANATATE: Avem doar vesti bune - dispuneti de o mobilitate sporita, incepand din 10, iar din 20, nivelul energiei va creste.

CAPRICORN
Sentimentele in prim-plan


Va simtiti atat de bine acasa, incat nu va mai vine sa iesiti pe usa, cel putin pana in data de 11. Acesta este si un efect al companiei placute in care va aflati, doar ca ii (si va) lipseste orice dinamism. Relatiile cu parintii pot fi atat de bune, incat sa abdicati de la unele dintre responsabilitatile dvs. ca adulti. E bine, cu conditia sa nu exagerati. Intre 12 si 17 se recomanda atentie la condus, reflexele dvs. pot fi incetinite. Unele intalniri cotidiene, de altfel placute, va pot face sa pierdeti timp.
BANI: In masura in care fondurile dvs. o permit, n-ar fi rau sa va implicati intr-un proiect caritabil. Traversati o perioada improprie investitiilor. Evitati orice risc si nu va lasati sub nici o forma tentati de jocuri de noroc.
CARIERA: Petreceti o luna in care preocuparile de ordin profesional nu se afla - surprizator pentru zodia dvs. - pe primul plan. Mai ales in prima parte a lunii sunteti foarte relaxati. Pe 5 ar trebui sa fiti insa cat se poate de vigilenti, caci orice greseluta poate fi taxata cu virulenta.
DRAGOSTE: Indiferent de temperatura din termometre, pentru dvs. atmosfera se incalzeste, incepand din 10. Sunteti deschisi ocaziilor de flirt, iar din 20 incolo, o idila poate prinde consistenta.
SANATATE: Data de 5 poate fi periculoasa, deoarece aveti tendinta sa fiti repeziti, iar asta va predispune la accidente. Eforturile mari ar trebui evitate de asemenea, caci pot rezulta in cresterea tensiunii sau dureri de cap.

VARSATOR
Euforie in exces


Marele benefic Jupiter, ce traverseaza zodia dvs., se apropie din ce in ce mai mult de misticul Neptun, aflat tot in ograda dvs. Efectele acestei combinatii energetice pot fi asemuite cu o stare de euforie lipsita de obiect. Va puteti simti in al noualea cer, fara vreun motiv anume, sau va puteti lasa incantati de te miri ce fleacuri. Daca aveti aspiratii spirituale sau o dorinta mai veche de-a va ajuta semenii, aceasta conjunctie va poate aduce mari satisfactii, in masura in care va implicati in astfel de activitati.
BANI: Este o luna in care puteti fi usor pacaliti, iar intervalul 12-17 este cel mai plin de riscuri. Asocierile de afaceri pe care le-ati intreprinde luna aceasta ar porni de la premize nerealiste, iar banii dati pe cumparaturi sau imprumuturi pot fi la fel de bine aruncati pe apa sambetei.
CARIERA: Incepand din data de 5, unii dintre cei care v-au urmarit cu invidie se pot hotari sa va ajute sa gresiti. Este foarte important sa stiti sa pastrati secretele incredintate. Din 10 incepand, felul in care comunicati cu sefii deschide perspective promitatoare.
DRAGOSTE: Cine are parte de dvs. poate fi fericit, luna aceasta, caci sunteti tot ce si-ar putea dori un partener. Sunteti veseli si deschisi, fara a va pierde insa misterul. Stiti sa fiti romantici si jucausi deopotriva, sau jucausi intr-un stil romantic. Sa nu vi se urce la cap.
SANATATE: Din 5 este posibil sa vi se reactiveze vechi infectii ale aparatului uro-genital. Dar orice fel de infectie trebuie tratata de-acum cu seriozitate.

PESTI
Esapati iritarea


Marte, planeta care guverneaza acest an, va traverseaza zodia pana pe data de 23. Pe 5, micul malefic Marte face opozitie la marele malefic Saturn. Starile de iritare si de frustrare care se fac simtite acum ar trebui exteriorizate, insa intr-un mod bine controlat. Aveti mai multa nevoie ca oricand de calitatea dvs. atat de speciala, aceea de-a va pastra la distanta, in modul cel mai discret cu putinta. Este in schimb bine sa va ocupati de treburi care necesita meticulozitate si concentrare. Micul benefic Venus trece pe la dvs., ca sa va consoleze, intre 12 si 17, zile in care ar fi bine sa va luati liber, caci nu veti avea chef decat de relaxare.
BANI: Pana pe 11 este foarte posibil sa fiti cheltuitori sau sa cumparati lucruri scumpe, de calitate indoielnica. Achizitiile mai importante ar trebui sa astepte pana pe 25, cand energiile planetare va ajuta si la dobandirea unor bani in plus.
CARIERA: Va bucurati de simpatia si sustinerea unor persoane influente, pe care le admirati, dar nu trebuie sa va bazati doar pe asta. Continuati sa lucrati cu dedicatia si modestia de care sunteti capabili si totul va iesi foarte bine.
DRAGOSTE: Confruntarea din 5, intre Marte si Saturn, poate da lovitura de gratie unei relatii stabile, obosite de atatea incercari. Pastrati-va, pe cat e cu putinta, calmul, daca vreti sa mai atenuati din consecinte, in perioada 12-17, cand Venus va poate ajuta partial.
SANATATE: Energia de care dispuneti e buna, dar ficatul dvs. devine tot mai lenes si picioarele dvs. tot mai sensibile. Nimic grav.

Obiceiuri din Săptămâna Mare

sursa atac

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos. În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Paştile le prind necuraţate”.

În lunea Săptămânii Mari se scoate totul la aerisit, se lipesc şi se văruiesc casele iar mobilierul este spălat şi reparat. Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti. În Joia Mare, data limită slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte sătenilor aflaţi la biserică, în cimitir sau pe la casele lor. Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frica Joimariţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţisare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat. Uneltele de tortură ale Joimariţei erau căldura, oala cu jăratec, vătraiul sau cârligul pentru foc.

Această fiinţă mitologică folosea mijloace cumplite de tortură: ardea degetele şi mâinile fetelor şi femeilor leneşe, le pârlea părul şi unghiile şi incendia fuioarele de cânepă găsite netoarse. De multe ori nici flăcăii leneşi, cei care nu terminau de reparat gardurile sau nu îngrijeau bine animalele pe timpul iernii, nu erau iertaţi de aceste pedepse. De fapt, Joimariţa era, la origini, o zeitate a morţii care supraveghea focurile din Joia Mare şi care, treptat, a devenit un personaj justiţiar ce pedepsea lenea şi nemunca. Conform tradiţiei, în noaptea ce premerge Joia Mare sau în dimineaţa acestei zile se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprindeau focuri prin curţi, în faţa casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Focurile de Joi-Mari erau ruguri funerare aprinse pentru fiecare mort în parte sau pentru toţi morţii din familie şi reprezentau o replică precreştină la înhumarea creştină din Vinerea Mare.

Aceste focuri se făceau din plante considerate a avea virtuţi magice ( alun, boz, tei) ce erau adunate de către copii sau de către tinerele necăsătorite. Focurile se înconjurau cu tămâie şi agheasmă, în jurul lor se aşezau scaune „pentru morţii ce urmau să sosească” şi se dădea de pomană copiilor, vecinilor şi rudelor. Obiceiul se mai păstrează în unele sate din zona montană a Bucovinei, purtând denumirea de „încălzitul moşului” dar, de cele mai multe ori, semnificaţiile sale nu mai sunt cunoscute, el având mai ales caracter de divertisment. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepara cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac şi nuca şi babele coapte în forme speciale de ceramică. Pasca cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sita deasă, şi are, cel mai adesea, formă rotundă. Altă dată, cojile ouălor folosite la pască nu se aruncau şi nici nu se ardeau.

Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbăta Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile şi puii aveau să fie păziţi de uliu peste vară. Se mai credea că, în felul acesta, se dădea de ştire Blajinilor - popor mitic care trăia sub pământ - că se apropie cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Ultima vineri din Postul Mare este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine este ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauză Vinerea Mare este zi de post negru. În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţa că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti.

În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seara, însă, întreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserică pentru a participa la slujba de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta în scopuri terapeutice. Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiţionale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptura şi borşul de miel.

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea: „Crăciunul este satul iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, înaintea Paştilor, este aceea de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămaşă nouă, cusută în mod special, iar bărbaţii măcar o pălărie nouă. Sâmbătă seară fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfinţire. În el aşterne un ştergar curat şi aşază o lumânare albă, apoi ouă roşii, pasca, cozonac, ouă încondeiate, o bucată de slănină, muşchi de porc, şuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), cârnaţi, un miel din aluat copt într-o formă specială etc. Totul se acoperă cu cel mai frumos ştergar pe care îl are gospodina, semn de preţuire a sărbătorii pascale, dar şi de mândrie personală. (A.M.)

Friday, April 10, 2009

FILMUL DE WEEKEND-PATIMILE LUI CHRISTOS

DESIGUR MEL GIBSON..subtitrarile aici
"Sfintilor Arhangheli Mihail si Gabriel, duceti nevrednica mea rugaciune si nevrednicul meu post la bunul Dumnezeu, pentru iertarea pacatelor mele, ale parintilor mei, ale bunicilor mei, ale celor adormiti din neamurile noastre, ale mosilor si stramosilor pana la al noualea neam si-mi daruiti mie implinirea dorintei mele (spui dorinta)".

Cele 12 promisiuni ale lui Isus facute celor devotati Inimii Sale Sacre



1. Le voi da tot harul necesar indeplinirii vocatiei la care au fost chemati.

2. Voi da pace familiilor lor.

3. Ii voi consola in toate problemele lor.

4. Ei vor gasi in Inima Mea un refugiu sigur in timpul vietii si mai ales in ora mortii.

5. Voi revarsa nenumarate binecuvantari peste toate lucrarile facute de ei.

6. Pacatosii vor gasi in Inima Mea un ocean infinit de iertare.

7. Sufletele slabe in credinta vor deveni fervente.

8. Sufletele fervente vor creste cu viteza la perfectiuni mari.

9. Voi binecuvanta casele in care imaginea Inimii Mele Sacre este expusa si venerata.

10. Voi da preotilor puterea de a atinge inimile cele mai inchise.

11. Cei care vor propaga aceasta devotiune vor avea numele scrise in Inima Mea si nu vor fi sterse de acolo niciodata.

12. Iubirea atotputernica din Inima Mea va da celor ce se Cumineca pentru 9 consecutive prime-vineri din luna, harul parerii de rau finale; ei nu vor fi in dezacord cu Mine in ora mortii, nici nu vor muri fara sa primeasca Sacramentele; Inima Mea va fi refugiul lor sigur in ultima ora.

Rugaciune catre Sfanta Maria Magdalena




Dumnezeule, Fiul Tau unul-nascut i-a incredintat Mariei Magdalena, inaintea tuturor, vestirea bucuriei pascale. Da-ne Te rugam ca prin mijlocirea si exemplul ei sa-l vestim pe Cristos cel inviat si sa-L vedem, odata, domnind cu Tine in slava. El care vietuieste si domneste in vecii vecilor. Amin.

Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

sursa formula as

Voia Domnului este mare: in plin timp pascal (atat pentru credinciosii romano-catolici, cat si pentru cei greco-catolici si ortodocsi), copia Giulgiului de la Torino a poposit in Romania. Anul trecut, moastele si bustul aurit ale Sf. Anton de Padova au scos din case sute de mii de credinciosi romani, iar Bucurestiul a cunoscut o stare de adanca prefacere spirituala. Acum, pe 24 aprilie, de sarbatoarea Floriilor, Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif din Bucuresti s-a dovedit a fi neincapatoare pentru credinciosii de toate confesiunile, veniti sa vada de-aproape, sa atinga si sa contemple fotografia giulgiului. Sa fie vorba doar de o simpla copie fotografica?...

Lectia lui Iisus

...Suntem in Vinerea Mare de dinaintea Pastelui evreiesc. Iisus stie ca viata Lui pamanteana se apropie de sfarsit. Pana acum si-a facut datoria pe deplin: a propovaduit, a vindecat, a inviat, a mustrat. Este iubit si hulit in egala masura. Ii pregateste pe prietenii Lui, Apostolii, pentru Ultima Cina, ii cearta cu intristare, cand ii afla dormind in gradina Ghetsimani, in timp ce El se ruga cu lacrimi de sange Tatalui Ceresc. Este vandut, prins, batut, batjocorit. I se pune coroana de spini pe cap. Iisus sufera demn, in tacere. Se daruieste pe sine pentru iertarea pacatosilor, pentru vesnica lor mantuire. Este rastignit, iar vineri, pe la ora noua seara, "isi da duhul". Iosif din Arimateea cere trupul Lui, Il coboara de pe Cruce, Il infasoara intr-un giulgiu curat de in si-L pune "intr-un mormant sapat in piatra, in care nimeni, niciodata, nu mai fusese pus". Dar a doua zi dimineata, mironositele nu-L mai gasesc in mormant. "Iar in prima zi de dupa sambata (duminica), foarte de dimineata, au venit ele la mormant, aducand miresmele pe care le pregatisera. Si au gasit piatra rasturnata de pe mormant. Si intrand, nu au gasit trupul Domnului Iisus..." Ioan si Petru vad bucatile de panza zacand intinse pe jos. Aici incepe istoria Giulgiului.

Drumul Crucii si-al Giulgiului

Drumul crucii vietii noastre este Drumul Crucii facut de Iisus pe stradutele din Ierusalim acum doua mii de ani, purtandu-si crucea rastignirii in spate. Invierea lui Iisus este speranta ca nimic nu este pierdut, nu suntem singuri, Dumnezeu ne vegheaza, ne tine in brate. Iisus a impartit istoria (inainte si dupa Hristos!) si continua sa imparta si astazi lumea in credinciosi si necredinciosi. Tot asa, giulgiul este pretuit ca o relicva importanta sau, dimpotriva, contestat ca fiind o impostura... Giulgiul reprezinta un document cu totul si cu totul deosebit: el avanseaza ipoteza ca fata imprimata in panza a unui barbat desfigurat de un martiriu cumplit este chiar chipul lui Hristos coborat de pe cruce. O ipoteza uluitoare, despre care s-a scris o intreaga istorie.

Ecce homo!

Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

Moneda din vremea lui Iustinian al II-lea inspirata de giulgiu

Giulgiul din Torino (ultimul popas al celebrei panze) este o bucata de in de dimensiunile 4,36 m X 1,10 m, tesuta in maniera panzelor folosite la inmormantare in Orient. El are imprimata in tesatura o dubla intiparire - frontala si dorsala - a unui barbat martirizat, imagine vazuta ca-ntr-o oglinda. Trasaturile chipului se disting cu greutate, desi sunt imprimate puternic, prin ingalbenirea usoara a firelor tesaturii. Incendiile succesive au provocat la randul lor aparitia unor pete simetrice pe panza.

Calatoria Giulgiului

In "Evanghelia catre evrei" (sec. Ii) se spune ca dupa Inviere, Iisus a dat Giulgiul servitorului preotului.

Tot prin sec. Ii se vorbeste despre un chip sfant al lui Iisus, pe stofa, venerat la Odessa (azi Urfa, Turcia).

Prin anul 525, tot la Odessa se descopera o alta imagine "nefacuta de fiinta umana", supranumita si "Mandylion".

Mandylionul ajunge la Constantinopol.

Giulgiul ajunge la Tirey, in Franta.

Emanuele Filiberto transfera giulgiul la Torino, unde se afla si astazi.

Secretul fotografiei

In mai, 1898, giulgiul si-a dezvaluit dintr-o data secretul imaginii sale. Dupa nunta viitorului rege Emanuele al Iii-lea, avocatul Secondo Pia incearca sa imortalizeze relicva cu doi timpi de expunere de 14 si respectiv 20 de minute. Avea sa marturiseasca: "M-au trecut fiori de gheata pe sira spinarii de emotie, cand am vazut pentru prima oara aparand pe negativul meu fotografic, in pozitiv, acel chip sfant, de-o claritate uluitoare." Acesta era secretul giulgiului: imaginea sa misterioasa se imprimase, inexplicabil, pe negativ, adica partile intunecoase deveneau clare, iar cele luminoase, la lumina, intunecate. Dintr-o data, inversarea pozitiv-negativului, prin tehnica fotografica, a relevat o tainica armonie a imaginii. Descoperirea a transformat giulgiul dintr-o icoana intr-o enigma pentru lumea stiintifica. Incep imediat studii, examene fotografice, fotometrice, radiografii, analize chimice, medico-legale. Stiinta a putut afirma pentru prima oara cu certitudine ca nu e vorba de o pictura, ca punctele de pe tesatura contin sange uman adevarat, mai exact ca ele provin dintr-o vena sau o artera, iar ranile din acel corp martirizat demonstreaza o crucificare romana. Fotografii de mai buna calitate au fost facute mai tarziu, pe la 1931, de Giuseppe Enrie, iar prima poza color a fost executata in 1969 de J.B. Judica Cordiglia. Cu toate astea, chipul suferind al omului ce-a fost infasurat in giulgiu continua sa ne urmareasca mut. Pascal zice: "Iisus va fi in agonie pana la sfarsitul lumii, dar niciodata omenirea nu va putea dormi fara griji"...

Ce arata Giulgiul

Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

Imagine frontala a giulgiului

Pe giulgiu se pot vedea o serie de urme, lasate fie de sangele celui crucificat, fie de arsurile incendiilor repetate, fie de la apa cu care s-a stins focul, fie chiar de la bucatile de material lipsa. Se poate distinge cu usurinta imaginea unui barbat inalt de 1,85 m, martirizat, imortalizat inexplicabil pe negativ, ca-ntr-o oglinda. Fotografia dezvaluie imaginea pe pozitiv, aratand adevarata pozitie dreapta-stanga a barbatului de pe giulgiu. Pentru foarte multi, giulgiul este o realitate inexplicabila. Amprenta barbatului are pe negativ efect tridimensional, in schimb petele de sange (sange uman, adevarat) apar pe pozitiv. Cu siguranta, giulgiul nu e o panza pictata, n-a fost "impregnata" printr-o simpla atingere a unui corp, nici de o simpla arsura a panzei, ci - mai degraba - este efectul unei iradieri. Am putea zice chiar a unei iluminari venite dinlauntru.
Este sigur ca panza a invaluit un cadavru martirizat, batut, incoronat cu spini, tintuit in cuie, impuns in coaste, purtand escoriatiuni sub genunchiul stang (de la cadere), rani, tumefieri si echimoze ale chipului, cu septul nazal frant... Mai intai, giulgiul invelise corpul, apoi fu petrecut pe sub el - de-aceea, de-a lungul legaturilor, petele de sange s-au intins si s-au dublat. Profesorul Luigi Gonella spune: "Stiinta nu va putea demonstra in veci ca acel barbat de pe giulgiu este Iisus, caci nu exista in arhive o alta proba care ar putea confirma acest lucru. Stiinta poate spune doar ca este posibil sa fie El, datorita numarului mare de coincidente dintre ceea ce stim ca I s-a-ntamplat lui Iisus (din povestirile evanghelice) si ceea ce s-a gasit imprimat pe giulgiu. Luand in calcul toate aceste coincidente, un matematician de la Universitatea din Torino a ajuns la concluzia ca exista probabilitatea de 1 la 200 de miliarde ca acel barbat de pe giulgiu sa nu fie Iisus din Nazareth."

Omul jertfei

Ca intr-o carte deschisa, giulgiul ne dezvaluie ultimele ore ale lui Iisus. De parca Mantuitorul ar fi vrut dinadins sa-si imprime pe panza tot zbuciumul prin care a trecut, parca pentru a ne reaminti ca tot ce a suferit a fost real si ca a fost facut din dragoste pentru noi. Pe ea se vad, deci, urmele flagelarii cumplite, in maniera romana (cu bucati de plumb ce produceau contuzii sau cu armaturi care raneau si sfasiau), indurate de Iisus.

Omul de pe giulgiu a fost flagelat de doi paznici de sclavi, asezati de-o parte si de alta a Sa, iar loviturile pe care I le-au dat s-au distribuit cu o precizie aproape geometrica pe intreg corpul - mai putin in zona inimii, deoarece condamnatul nu trebuia sa moara in bataie...

Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

Mozaic - Sf. Sofia, Istambul (sec. XI)

Fruntea, capul si ceafa barbatului de pe giulgiu au fost marcate de prelingeri de sange, de la instrumente ascutite, poate de la spini. Sunt urme provenite din sange venos si urme lasate de sange arterial.
(Dupa cum se stie, medicina a descoperit diferenta dintre cele doua fluxuri sanguine abia la sfarsitul anilor 1500.) Culoarea ranilor de pe ceafa, dispuse ca o aureola, ne face sa ne gandim nu neaparat la o coroana de spini (ca-n iconografia traditionala), ci - mai degraba - la o casca de spini, prinsa intr-o legatura dura si care, strangand parul - putea provoca cheaguri. Prelingerile de sange de pe ceafa oscileaza de la stanga la dreapta, cele de pe frunte - nu. Probabil chipul a fost sters. Totusi, incoronarea cu spini nu era o procedura uzuala. Singura despre care se stie este cea a lui Iisus.

Omul al carui chip a ramas imprimat pe giulgiu a purtat pe umeri o barna, caci in zona capului apar contuzii uriase. Probabil barna de lemn a fost tinuta peste vesmant, iar omul ce-o purta avea mainile legate de traversa si probabil ca si a cazut in genunchi si s-a lovit la fata, in cadere.

Panza certifica si faptul ca incheieturile si picioarele au fost strapunse de cuie.

Iisus moare pe cruce


Urmele de sange din dreptul incheieturilor si-al antebratelor lui Iisus ne duc cu gandul la agonia Sa cu bratele intinse, spanzurat de o grinda. Barbatul de pe giulgiu are o rana ciudata in zona toracelui: impunsatura din partea dreapta putea proveni de la o spada romana (nu se lovea in stanga, unde in mod normal era scutul). Scurgerea abundenta de sange (urma distrusa - din pacate - de un incendiu) demonstreaza ca barbatul a murit de "ruperea inimii, din cauza unui infarct, urmat de hemipericardita". Aceasta moarte rapida provoaca o durere violenta si o rigiditate statuara.
Analiza giulgiului demonstreaza cu certitudine ca omul de pe panza a fost inmormantat in vremea lui Pontiu Pilat si a lui Tiberiu. Analizele minutioase tridimensionale au aratat ca pe ochiul drept si pe genele de sus ale celui stang se vad urmele a doua monede, poate puse pentru a tine pleoapele inchise. S-au putut distinge pana si literele care indica perioada lui Tiberiu Cezar.

Cinstirea Giulgiului


Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

Calea Crucii se citeste pe giulgiu ca intr-o carte

Din cauza nenumaratelor incercari la care a fost supus de-a lungul secolelor, Giulgiul din Torino (dupa ce in 1983, regele Umberto al Ii-lea de Savoia il donase prin testament Sfantului Scaun) a fost expus credinciosilor mai rar, in ultimul timp. Insusi Papa Ioan Paul al Ii-lea a mers in pelerinaj la Torino, in 1978, si mai apoi a facut o vizita particulara, la 13 aprilie 1990, cand l-a examinat cu atentie. Fiecare moment de expunere a giulgiului in Domul din Torino este un prilej ca milioane de pelerini din intreaga lume sa-i treaca prin fata si sa i se inchine. Ultima oara, giulgiul a fost expus in octombrie 2000, iar viitoarea expunere se va intampla in anul 2025.

Copia Giulgiului - definitiv in Romania


Prin bunavointa preotului Daniel Bulai, parohul Bisericii italiene din Bucuresti, am aflat mai multe despre prezenta in Romania a copiei fotografice a giulgiului.
- Parinte, cum a ajuns copia Giulgiului de la Torino in Romania?
- In Italia, acum cativa ani, giulgiul a fost din nou desfacut, studiat, fotografiat. S-au realizat atunci cateva imagini la scara 1/1, iar doua dintre ele au fost plastifiate. Sufletul acestei initiative de-a aduce doua copii ale giulgiului in Romania ii apartine preotului Giuseppe Ghiberti din Brescia - un studios al Bibliei (care le-a si insotit, in pelerinajul din tara noastra). El a venit intovarasit de un grup de alti 19 italieni, ce fac parte din asociatia Amici delle Chiese dOriente (Prietenii Bisericii Orientale): cateva maicute carmelitane, cateva familii si tineri laici - toti manati de dorinta de a arata si fratilor crestini romani mesajul lui Hristos. Ei au sponsorizat organizarea acestui pelerinaj si acolo unde au primit aprobarea - au expus copia plastifiata a giulgiului. O copie a ramas la biserica greco-catolica din Oradea, iar cealalta a trecut prin orasele: Timisoara, Simleu-Silvaniei, Zalau, Cluj-Napoca, Blaj, poposind in Bucuresti, de Floriile ortodocsilor.
- Cum au fost primite in Romania aceste fotocopii?
- Pe unde a trecut, imaginea a fost binecuvantata, sfintita, tamaiata - atat in bisericile romano-catolice, cat si-n cele greco-catolice. Oamenii s-au apropiat cu pietate, multi au sarutat-o, au atins diferite obiecte de ea. Aseara, in Catedrala Sf. Iosif, am citit pe fetele romanilor dorinta de divin, de credinta, de har. La occidentali, actul de pietate parca e mai putin accentuat. La romani, se poate vedea cum credinciosul e foarte sensibil, el se apropie cu usurinta de niste moaste, de o statuie. Cred ca si spatiul nostru ortodox ne ajuta foarte mult. Ieri seara, in Catedrala Sf. Iosif (unde s-a si slujit o liturghie speciala acestui eveniment), au venit sa vada fotografia giulgiului si catolici, si ortodocsi. Am vazut credinciosi veniti direct de la sarbatoarea Floriilor, cu flori in mana. Pietatea oamenilor i-a dat pozei giulgiului puterea de har.
- S-a convins oare lumea de autenticitatea giulgiului?
- Si parintele Ghiberti, care a studiat indelung subiectul, a pomenit de rezervele, care mai exista inca, in ceea ce priveste adevarul despre panza. Studiile intreprinse de el il ajuta, totusi, sa spuna: "Da, Giulgiul din Torino e cel adevarat!". Dar pana la urma stiti ce conteaza? Ca giulgiul ne transmite adevarul despre martiriul lui Iisus. Pe mine m-a frapat imaginea clara - milimetru cu milimetru - a trupului invelit, si pe fata, si pe spate. Carnea lui Iisus a fost zdrobita de bice. Asta e o realitate.
- Ce semnificatie mai are astazi giulgiul lui Iisus?
Copia giulgiului in care a fost invelit Iisus a fost adusa in Romania

Fresca ruseasca (1199)

- Existenta giulgiului poate trezi in sufletul omului modern ideea ca suferinta are, totusi, rolul ei in viata omului, in purificare, in mantuirea lui.
Giulgiul ne poate vorbi despre faptul ca suferinta trebuie acceptata. Sunt multi care sufera, iar Iisus ne-a aratat ca si-a dat viata ca sa ne iubeasca pe toti, sa ne atraga la el pe toti. Suferinta noastra de astazi trebuie sa capete o valoare. Ea este importanta. Nu ne coboara. Giulgiul este imaginea tacerii, a tacerii care cere multa credinta, mult respect pentru tot ceea ce a facut Dumnezeu pentru noi.
Credinciosilor din Bucuresti le dau o veste minunata: de astazi, imaginea giulgiului va ramane pe veci la noi, si am si expus-o in Biserica italiana (B-dul Nicolae Balcescu nr. 28) care se numeste "Preasfantul Mantuitor" si are hramul "Trupul si sangele Domnului nostru Iisus Hristos". Eu doresc sa facem, in fiecare vineri, rugaciunea "Calea Sfintei Cruci", de la 17.30.
Poate veni oricine. Iisus a murit pe Cruce, si-a dat viata, a fost infasurat in giulgiu si-apoi ingropat. Acum, giulgiul este langa noi si ne poate spune multe.

CALEA CRUCII




Doamne Isuse Cristoase, noi am venit sa urmam in rugaciune Calea Crucii, pe care ai strabatut-o de la casa lui Pilat pana la Golgota. Meditam cu recunostinta marea iubire si indurare cu care ai ispasit neascultarea noastra si ai sters pacatele lumii intregi. Acestei indurari ii recomandam pe cei dragi noua si pe toti oamenii; ei ne incredintam si pe noi insine, cu pacatele si durerile noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte indura-te spre noi.

Statiunea I - Isus este osandit la moarte

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Judecatorul lumii sta in fata judecatii oamenilor. Plina de ura multimea atitata cere moartea lui. De frica oamenilor, Pilat rosteste sentinta nedreapta. Isus, insa, sta legat si tace.
“Nu a blestemat cand a fost defaimat si nu a amenintat cand l-au batjocorit.” (1 Pt 2,23)
S-a lasat in voia celui care l-a osandit pe nedrept.
A fost jertfit pentru ca El insusi a voit-o.
Gura nu si-a deschis-o.
De cate ori astazi noi, oamenii, nu-l tragem la raspundere pe Dumnezeu pentru ca gandurile lui nu sunt gandurile noastre, iar caile lui nu sunt caile noastre.
Doamne Isuse, pentru a ne mantui Tu ai acceptat in tacere sentinta de moarte rostita de Pilat. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-II-a - Isus ia Crucea pe umeri

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Ostasii aduc Crucea. De bunavoie Domnul ia Crucea pe umeri. El vrea sa bea paharul amar pe care i l-a dat Tatal.
“El a purtat suferintele noastre si cu durerile noastre s-a impovarat.” (Is 53,4)
“Ca un miel a fost dus la junghiere; ca o oaie fara de glas in fata celui care o tunde, asa nu si-a deschis gura sa.” (Is 53,7)
Numai cel care in necazurile starii, in greutatile muncii, in boala si suferinta isi ia crucea si il urmeaza pe Isus poate sa fie ucenicul lui.
Doamne Isuse, Tu ai purtat de bunavoie Crucea pe care ti-a impus-o pacatul oamenilor. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-III-a - Isus cade sub povara Crucii

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Povara este grea, drumul pietros, Domnul este istovit de moarte. Se clatina si cade. El este insa imbrincit si silit sa mearga mai departe.
“Noi il socoteam pedepsit, batut de Dumnezeu si infrant. Dar el a fost strapuns pentru neleguirile noastre, zdrobit pentru pacatele noastre.” (Is 53, 4-5)
“Nu avem nici chip nici frumusete. Om al durerilor, obijnuit cu suferinta.” (Is 53, 2.3)
De cate ori, noi oamenii, nu refuzam indeplinirea indatoririlor noastre! Dumnezeu insa ne vrea statornici pe drumul nostru pana la sfarsit.
Doamne Isuse, Tu te-ai ridicat dupa prima cadere si ti-ai dus povara mai departe. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-IV-a - Isus o intalneste pe Mama sa

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Mama sta pe drumul pe care-l strabate Fiul cu Crucea lui grea. Privirile lor se intalnesc. Ea ii vede chipul si indura toata suferinta impreuna cu El.
“Ochii mi s-au intunecat de plans, caci a plecat de la mine cel care era mangaierea mea.” (Plangeri 1,16)
“Tare ca moartea este iubirea. Puhoiuri de ape nu pot sa o stinga.” (Cant Cantarilor 8, 6.7)
Cristos sufera si astazi in madularele Trupului sau, in surorile si fratii sai. Cu El sufera Maria Mama lui si a noastra.
Doamne Isuse, tu ai vazut-o pe Mama ta indurerata stand pe drumul crucii. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-V-a - Simon din Cirene il ajuta pe Isus sa duca Crucea

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Domnul nu mai poate duce greutatea crucii. Atunci ostasii silesc pe un barbat care venea de la camp si tocmai trecea pe acolo sa-l ajute sa duca crucea.
“Cine vrea sa fie ucenicul meu sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa ma urmeze.” (Lc 9,23)
“Unul sa duca povara celuilant: astfel impliniti legea lui Cristos.” (Gal 6,2)
Noi oamenii ne temem de cruce. Chiar si Petru, ucenicul lui Isus s-a dat inapoi din fata ei. Si totusi, in nici un alt semn nu este mantuire, decat in cruce.
Doamne Isuse, tu l-ai primit pe Simon din Cirene sa te ajute sa-ti duci crucea. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-VI-a - Veronica sterge fata lui Isus cu naframa ei

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Veronica vede suferinta lui Isus si cruzimea ostasilor. Ea nu se intreaba ce gandesc oamenii. Curajoasa patrunde prin multime si ii intinde Domnului naframa, pe care El isi intipareste fata.
“Despre tine imi spune inima: “Cauta Fata lui!” Fata ta Doamne o caut.” (Ps 26/27,8)
“Arata-ne Fata ta si vom fi mantuiti.”
“Nu-ti ascunde Fata de noi.” (Ps 26/27,9)
Ne misca oare durerea altuia? Vedem noi fata zdrobita a lui Cristos in surorile si fratii nostri care sufera?
Doamne Isuse, plin de bunatate, Tu ti-ai intiparit chipul sfant pe naframa Veronicai. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-VII-a - Isus cade a doua oara sub povara crucii

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Isus cade a doua oara, o cadere mai chinuitoare decat cea dintai. Cu mare effort, El se ridica pentru a-si indeplini jertfa pana la capat.
“Eu insa, sunt vierme si nu om; ocara oamenilor si dispretul poporului. Toti cei care ma vad isi bat joc de mine.” (Ps 21/22,7-8)
De cate ori nu cadem in vechile pacate si greseli! Nu avem statornicie in bine.
Doamne Isuse, in durerile Tale fara margini te-ai prabusit a doua oara pentru noi sub povara crucii. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-VIII-a - Isus mangaie pe femeile din Ierusalim care plang

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Pe drumul spre Calvar s-au adunat femei care il plang pe Domnul chinuit. El insa, plin de mila, se gandeste la nenorocirea care va veni peste ele.
“Nu ma plangeti pe mine, ci plangeti-va pe voi si pe copiii vostri! Veti spune muntilor: “Cadeti peste noi!” si dealurilor: “Acoperiti-ne!” ” (Lc 23,28:30)
De cele mai multe ori noi vedem numai durerea exterioara si nu nenorocirea adanca provocata de pacat. Simtim numai durerea proprie si nu vedem nevoile celorlanti.
Doamne Isuse, in toiul suferintelor tale te-ai gandit la necazurile care din pricina pacatelor vor veni asupra mamelor si copiilor poporului tau. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-IX-a - Isus cade a treia oara sub povara crucii

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Domnul este zdrobit de oboseala si se prabuseste a treia oara sub povara crucii. Dar El vrea sa duca pana la capat lucratea pe care i-a incredintat-o Tatal. Isi aduna ultimele puteri si se ridica iarasi.
“Sufletul meu este umilit in tarana; trupul meu este culcat la pamant. Pacatul oamenilor s-a adunat asupra mea. Ca o povara grea ma copleseste.”
Nici noi nu suntem inca la tinta; suntem pe cale, adeseori singuri si neajutorati. Si pentru noi poate sa vina ceasul cand totul ni se pare fara speranta si cand orice urma de curaj ne paraseste.
Doamne Isuse, Tu te-ai prabusit a treia oara la pamant sub greutatea pacatelor noastre si ti-ai adunat puterile pentru a te ridica din nou. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-X-a - Isus este dezbracat de hainele lui

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Domnul a ajuns, cu ultimele puteri, pe muntele Calvarului. Ostasii ii smulg hainele in fata multimii, facand sa-I sangereze iarasi ranile biciuirii.
“Isi impart hainele mele si pentru camasa mea au aruncat sorti.” (Ps 21/22,19)
“Din calcai pana in crestet nu este nimic sanatos in mine: numai vinatai si rani.” (cf. Is 1,6)
De cate ori nu-l desconsideram si nu-l dispretuim pe semenul nostru; de cate ori nu-l defaimam ca si cum nu ar avea nimic bun in el.
Doamne Isuse, Tu ai vrut sa induri pentru noi si ultima umilire: moartea de raufacator. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-XI-a - Isus este rastignit pe cruce

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Ostasii il trantesc pe Isus la pamant. Ii strapung mainile si picioarele, pironindu-l pe cruce. Apoi inalta crucea. Acum se implineste cuvantul: “Cand voi fi inaltat de la pamant, ii voi atrage pe toti la mine.” (Io 12,32)
“Mi-au strapuns mainile si picioarele. Au numarat toate oasele mele.” (Ps 21/22.17,18)
“Mi-au pus fiere in mancare, iar in setea mea mi-au dat sa beau otet.” (cf Ps 68/69,22)
Si noi suntem adesea incatusati de oameni. Suntem supusi unor indatoriri de care am vrea sa fugim. Cristos ne da puterea sa le indeplinim in libertatea iubirii.
Doamne Isuse, Tu te-ai lasat pironit pe cruce pentru noi. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-XII-a - Isus moare pe cruce

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Domnul atarna rastignit pe lemnul crucii. El se roaga pentru calaii sai. Pe la ceasul al noualea, striga cu glas puternic: “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?” si murind spune: “S-a savarsit. Tata, in mainile tale imi incredintez sufletul.”
Crucii tale ne inchinam, Stapane, si sfanta invierea ta o laudam si o preamarim, caci prin lemnul crucii a venit bucuria in toata lumea. (din Liturghia Vinerii Mari)
Pentru cel care crede in Cristos nu exista suferinta fara rost. Si in abis de durere, Rastignitul este cu el.
Doamne Isuse, ascultator fata de vointa Tatalui, Tu ai murit pe Cruce pentru mantuirea oamenilor. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-XIII-a - Isus este luat jos de pe cruce si asezat in bratele Mamei sale

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Domnul si-a dat sufletul. Cu adanca tristete si veneratie, Iosif din Arimateea si Nicodim i-au coborat trupul de pe Cruce si l-au asezat in bratele Mariei, Mama sa indurerata.
“Voi toti care treceti pe cale, priviti si vedeti daca exista vreo durere ca durerea mea.” (Plangeri 1,12)
“Iata slujitoarea Domnului: fie mie dupa cuvantul tau!” (Lc 1,38)
Si noi ne intalnim mereu cu moartea. Oameni care ne sunt apropiati mor. Propria noastra moarte este inevitabila. Fecioara-Mama ne invata si ne ajuta sa fim tari in asemenea ocazii.
Doamne Isuse, trupul tau neinsufletit a fost asezat in bratele mamei tale. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Statiunea a-XIV-a - Trupul lui Isus este asezat in mormant

- Ne inchinam tie, Cristoase, si te binecuvantam,
- caci prin Crucea ta sfanta ai rascumparat lumea.
- Trupul Domnului este asezat in mormint, dar moartea nu-l poate tine in stapanire. Din mormant se naste viata; noua creatie a inceput.
“Daca bobul de grau cazut in pamant nu moare, ramane singur. Dar daca moare aduce rod bogat.” (Io 12,24)
“Se seamana in putreziciune si reinvie in neputreziciune … se semana in slabiciune si reinvie in putere.” (1 Cor 15,42b.43b)
“Sa nu fim tristi ca cei care nu au speranta.” (1 Tes 4,13b)
“Caci Cristos a inviat din morti ca pirga a celor care au adormit. Si dupa cum toti mor in Adam, la fel vor invia cu totii in Cristos.” (1 Cor 15,20.22)
Doamne Isuse, Tu ai impartasit destinul nostru muritor, dar a treia zi ai inviat din morti. Te rugam:
- Ai mila de noi si de intreaga lume!

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte indura-te spre noi.
Dumnezeule atotputernic si vesnic, iti multumim ca prin moartea si invierea Fiului tau ai reinnoit viata noastra. Daruieste-ne harul ca prin participarea la Calea Sfintei Cruci, sa ne intarim in purtarea crucii de fiecare zi si sa-ti slujim pururi cu credinta si statornicie.
Binecuvanteaza-i cu indurarea ta pe toti aceia pentru care ne-am rugat si du-i pe toti raposatii nostri la inviere. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.


EL TOCMAI A MURIT PE CRUCE

La catolici, Iisus tocmai a murit pe cruce. Ani de-a rindul am refuzat sa mai tin post, din cauza ca nu mai voiam sa iau parte la crucificarea lui Iisus. E prea mult. Nu am mai putut. Si cum nu exista timp in transcendent, actul crucificarii Sale se repeta an de an pentru poporul sau. Poporul care refuza si sa se uite la Patimile lui Iisus al lui Mel Gibson ca e prea dur, darmite sa mediteze macar in saptamina Patimilor la torturile la care Mielul lui Dumnezeu a fost supus.
Si totusi saptamina asta am fost din nou la drumul crcucii si am cazut cu El, am fost scuipata cu El, am fost umpluta de singe cind coroana de spini i-a patruns fruntea frumoasa, am urlat cu Maica Domnului cind fiul i-a fost crucificat cu ciocanul pacatelor noastre.
Zilnic ne indepartam de lumina divina prin ura, egoism si separare unii de altii. De ce mai sta Iisus pe cruce pentru noi, cind toti ii respingem jertfa, sau in cele mai bune cazuri ne facem ca nu-L vedem cum sta si acum atirnat pe cruce, asteptindu-ne sa venim la picioarele crucii si sa-i spunem Iarta-ma Doamne. Insetat de sufletul nostru, asa cum era insetat de sufletul lui Iuda, Iisus isi da duhul asteptindu-si preaiubitii, pe noi, care nu mai vin.

A tine post nu inseamna a nu minca de frupt, ci a calatori inapoi, in zilele in care el mergea prin pajistile Galilului cu ucenicii vindecind, sau cind certa marea care se razvratise sub atingerea vintului furios. A tine post inseamna a ne umple spiritul de iubirea Sa si a o readuce in aceasta lume gri si controlata de cei carora le-am dat cheile raiului. A tine post este raspunsul just al unui camarad de arme fata de tovarasul sau ce este inchis, torturat, umilit si condamnat pe nedrept. A tine post inseamna a sfisia valul iluziei ca sintem prizonieri si a vedea in sfirsit ca sintem liberi si nimeni si nimic nu ne poate tine cu forta intr-o lume in care portile iadului au fost zdrobite prin jertfa Sa de singe. Iadul a fost golit de El si nu mai poate fi umplut decit prin bunavointa noastra.
Plingeti pentru IISUS in aceasta zi de durere, si purtati-L pe palme pina la locul de unde intr-o simbata ce va marca lumea ii va scoate din iad pe toti cei care au sperat.


Thursday, April 9, 2009

funny rromania

LEAPSA CULTA-N CAP


de la lialia citire

1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecã?
zameinbici-CARLOS CASTANEDA
bebe- FRANK HERBERT

2) Din ce carte ai mai multe exemplare?
zameinbici- Taisha Abelar-Sorcerer's crossing bebe-don Miguel Ruiz -cele 4 legaminte
3) De ce personaj de ficţiune eşti sau ai fost amorezatã în secret?
zameinbici-Lestat
bebe-Akasha
4) Ce carte ai citit cel mai des?
zameinbici-Puterea Tacerii-Carlos Castaneda bebe-tot aia...grrrrrrrrrr
5) Care era cartea ta preferatã la 10 ani?
zameinbici-Toate pinzele sus-Radu Tudoran
bebe-Winnetou

6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
zameinbici-eu nu ma gresesc, dar totusi situl lui GM este o carte proaaaaasta rau
bebe-una de Samael Aun Weor

7) Care a fost cea mai bunã carte cititã anul trecut?
zameinbici-BRIDA a lui Coelho
bebe-Jurnalul unui mag a lui Coelho

8) Dacă ar trebui să obligi pe cineva sã citeascã o carte, care ar fi aceea?
zamein-clar Darul vulturului pentru baietei si Trecerea vrajitorilor pentru fetite
bebe-Active side of infinity a lui Castaneda

9) Cine crezi cã ar trebui sã câstige premiul Nobel pentru literaturã?
zamein-Herman Hesse
bebe-Malraux

10) Ce carte ti-ar plãcea sã vezi ecranizatã?
zameinbici-cartile lui Mircea Eliade-Secretul dr. Honigberger in special
bebe-Domn al luminii al lui Zelazny

11) Descrie visul cel mai straniu care sa fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
zamein-toata lumea practica tensegrity si se ajunge la masa critica. Flyersii crapa de foame si oftica
bebe-e prea porno ca sa fie redat aici

12) Care e cartea cea mai putin cultã pe care ai citit-o ca adult?
zameinbici-Moony Witcher-fetita celei de-a saptea luni
bebe- the undomestic goddess

13) Care e cartea cea mai dificilã pe care citit-o?
zamein-James Joyce-Ulysses
bebe- Trilogia lui Faulkner

14) Preferi autorii francezi sau ruşi?
zamein-nemtii, p'orma rusii
bb-francezii

15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Zamein-Chaucer clar- e sinistru si sooo goth
bb-Shakespeare ca p'ailalti nu-i stie

16) Ce te deranjeazã cel mai mult în activitatea lecturii?
zamein-ca se termina?
bb-sa fie intrerupt

17) Care e romanul tau favorit?
zameinbici-Herman Hesse- Jocul cu margele de sticla
bb-Un veac de singuratate a lui Marquez

18) Joci ceva?
zamein-m-a ferit dumnezeu si exemplul lui bebe cel obsedat
bb-pot sa raspund io???travian, heroes chronicles, starcraft

19)Povestiri scurte, schite?
zameinbici-nuvelele lui Eliade
bebe-Ursul de Faulkner

20) Non-fictiune?
zamein-clar Carlos Castaneda
bb-James Redfield

21) Scriitorul favorit?
Hesse si Saint Exupery-zamein ah si Zelazny
Frank Herbert si Eliade-bb

22) Ce scriitor crezi cã este supraevaluat?
zameinbici-Ion Iliescu
bebe-Susskind

23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?
zamein-Qoranul si Darul Vulturului a lui CC
bebe- Robinson Crusoe

24) Şi...acum ce citeşti?
zamein-Walter Lubeck-Tao al banilor
bebe-Ginghis Khan de V. Ian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites