"Controversata lege 298, care permite interceptarea convorbirilor telefonice, sms-urilor si e-mailurilor, risca sa trimita intreaga populatie intr-o stare de panica generala. Politicieni si oameni de rand deopotriva au declarat razboi acestei legi.
Militantii impotriva Legii 298 au fost chiar cei vizati, si nume cetatenii tarii. In acest sens, la doar cateva ore de la anuntarea intrarii in vigoare a acestei legi, s-a initiat o petitie pe internet impotriva si pentru abolirea Legii 298/2008 destinata Guvernului Romaniei.Initiatorii petitiei invoca in apararea intimitatii lor chiar un pasaj din Constitutie care spune ca “secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil". Acestia considera ca justificarea Legii prin protejarea sigurantei nationala este una aberanta si lipsita de continut.
Initiatorii petitiei si cei peste 6.000 de semnatari ai acesteia cer Guvernului sa anuleze legea care, in opinia lor, sfideaza liberatile si drepturile democratice si incalca articolul 28 din Constitutia Romaniei, in virtutea caruia legea 298/2008 este neconstitutionala si, ca atare, nula.
Pentru anularea acestei Legii militeaza si Adrian Nastase care cere Avocatului Poporului sa se sesizeze in acest sens. Nastase vede aceasta lege ca pe o inchisoare invizibila, dar constrangatoare, un act care reaminteste de securitatea comunista.
Fostul premier considera ca principala problema nu este monitorizarea in sine, in scopul combaterii terorismului, ci lipsa de control eficient a unor eventuale abuzuri.
Adrian Nastase crede ca Legea 298 va avea consecinte dezatroase pentru societatea romaneasca, deoarece aceasta va distruge fundamental democratiei si anume increderea.
Pe de alta parte, si Liga Pro Europa militeaza imoptriva interceptarilor comunicatiilor si considera ca Legea 298/2008 violeaza drepturile fundamentale garantate de Constitutie.
Smaranda Enache, Co-presedintele Ligii Pro Europa a declarat miercuri ca si in alte tari europene unde au fost adoptate legi similare s-a constatat neconstitutionalitatea lor.
„Acolo unde au fost adoptate legi similare din alte state ale Uniunii Europene au fost declarate neconstitutionale de Curtile Constitutionale nationale, ca in cazul Germaniei sau al Bulgariei, iar CEDO a admis in mai multe cazuri plangeri individuale ca legile respective adoptate in state membre UE violeaza prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului”, a spus co-presedintele LPE.
Liga Pro Euroapa considera ca legislatia din Romania ofera posibilitatea combaterii terorismului, a crimei organizate si a coruptiei “prin aplicarea cu buna credinta a legislatiei in vigoare ce va da posibilitatea organelor de urmarire penala sa intercepteze convorbirile celor urmariti penal pe perioade determinate in conditiile legii”, transmite NewsIn.
Liga Pro Europa a anuntat ca se va alatura celorlalte organizatii de drepturile omului care contesta constitutionalitatea legii si va recurge la caile legale care-i stau la dispozitie pentru a obtine abrogarea legii. Totodata, Liga Pro Europa va acorda sprijin persoanelor care vor actiona in judecata ca urmare a incalcarii drepturilor lor constitutionale prin aplicarea Legii 298/2008."(www.9am.ro)
0 comments:
Post a Comment