Simona Lazar/REVISTAFELICIA
Aşa m-am pomenit rememorând o reţetă fastuoasă, pe care arareori o pregăteau gospodinele din satul bunicii, numind-o, cu un soi de reverenţă în glas: "potârnichi boiereşti", căci demult de tot se gătea la conacul frumoasei grecoaice, nevasta boierului de prin partea locului. Reţeta o adusese în sat o străbună a mătuşilor de-acum, care gătise în cuhniile boiereşti.
Şi cu cele patru potârnichi abia cumpărate, atâtea, de vreţi să ajungă barem de-o poftă la toţi mesenii unei duminici, aţi putea să începeţi treaba în bucătărie, bucuroşi că aţi scăpat măcar de partea aceea cu curăţatul de pene şi măruntaie.
Presăraţi sare şi piper, după care puneţi păsările să se prăjească uşor, într-o cratiţă în care s-au încins două linguri de ulei de măsline şi două "nuci" de unt. (Uleiul de măsline se "pierduse" din reţetă, pe măsură ce timpul înaintase spre noi... şi martore stau mătuşile că-i bun şi uleiul de floarea soarelui, mai ales dacă-i pui alături un unt de casă - ori de stână - care parcă are mai mult parfum).
Pentru aromă, aruncaţi în acelaşi vas câţiva căţei de usturoi, trei fire de rozmarin şi o frunză de dafin. Când usturoiul începe să roşească în cratiţă, iar potârnichile să prindă rumeneală, se scot din vas şi în locul lor veţi pune trei cepe tocate mărunt, câteva tije de ţelină, aşijderea, o legătură de pătrunjel tocat, un ardei.
Şi iarăşi condimente: măghiran, boia de ardei dulce şi iute, iar la urmă de tot două polonice de supă fierbinte, să înceapă a bolborosi mâncarea, la foc potrivit.
Într-o altă cratiţă se începe prepararea unui sos din vin alb-sec, puţin oţet şi alte două polonice de supă, o lingură de ulei de măsline şi încă două "nucşoare" de unt, o lingură de făină (desfăcută în supă, nu rumenită, să nu fie prea grea).
Se lasă pe foc, până ce scade pe jumătate. Într-un vas termorezistent veţi aşeza potârnichile rumenite, răsturnând cu grijă deasupra lor sosul şi legumele înăbuşite. Presăraţi deasupra câteva boabe de piper şi de enibahar, mai potriviţi de sare şi băgaţi tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.
Iar dacă vreţi să simţiţi cu adevărat savoarea unor bucate "boiereşti", decoraţi-le cu lămâie şi pătrunjel verde...
Hai, Nicușor, salvează-ne încă o dată
9 hours ago
0 comments:
Post a Comment