Thursday, July 22, 2010

MODIFICARI IN STRUCTURA TIMPULUI

Share/Bookmark

Dispare timpul din Univers?

Este un concept ce frizeaza fizica cuantica dar, in ultima perioada, majoritatea oamenilor informati a inceput sa se familiarizeze cu notiunea de continuum spatio-temporal. Ei bine, cum ar fi daca partea cu timpul din aceasta ecuatie ar disparea, pur si simplu?

Noi dovezi par a sugera intocmai acest lucru, faptul ca dimensiunea temporala a existentei se scurge, incet si sigur, din Univers, iar intr-o zi va disparea complet. Aceasta teorie radicala ar putea explica un mister cosmologic ce i-a pus mereu in incurcatura pe cercetatori.

Ideea ca timpul in sine ar putea inceta sa existe in cateva miliarde de ani - iar totul sa se opreasca - a fost inaintata de profesorii Jose Senovilla, Marc Mars si Raul Vera de la Universitatea din Tara Bascilor, Bilbao si de la Universitatea din Salamanca, Spania. Corolarul acestei finalizari radicale a timpului ar veni ca o explicatie alternativa pentru "energia neagra" - misterioasa forta antigravitationala sugerata de unii oameni de stiinta pentru a explica fenomene cosmice... inexplicabile.

Totusi, nici pana azi nu stie cu adevarat ce este aceasta materie neagra si de unde vine. Cei trei cercetatori propun o explicatie naucitoare. Ei spun ca aceasta energie nu exista deloc si ca privim lucrurile pe dos. Spun ca este o falsa impresie aceea ca Universul se extinde la o rata accelerata si ca, de fapt, timpul este cel care incetineste.

La nivel de existenta cotidiana, schimbarea este imperceptibila. Totusi, ea ar fi evidenta prin masuratori la scara cosmica, in urma analizarii cursului Universului de-a lungul miliardelor de ani. Schimbarea este infinitezimala din perspectiva umana, dar, in termeni de vasta perspectiva cosmologica, studierea luminii stravechi provenind de la sori care au stralucit cu miliarde de ani in urma ar facilita masuratori concludente.

Implicatia imediata a posibilei incetiniri a timpului, potrivit recentei teorii, este aceea ca dimensiunea solitara a timpului nostru se transforma, incet, intr-o noua, a patra, dimensiune spatiala. Desi radicale, si multe fara precedente, aceste idei nu vin fara sustinere. Gary Gibbons, cosmolog in cadrul Universitatii Cambridge, se declara, intrucatva, adept. "Credem ca timpul a aparut in momentul Big Bang-ului. Si daca timpul a aparut, poate sa si dispara, nu este altceva decat efectul invers", declara specialistul.

Sursa: Dailygalaxy

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites