In legendele si miturile tuturor popoarelor staruie de secole credinta ca toate florile au origine divina, despre unele chiar povestindu-se ca sunt lacrimile si sangele unor sfinti. Despre altele se spune ca au origine magica, ele apartinand locurilor unde s-a suferit din dragoste sau din singuratate.
Crinul poarta Noroc mireselorIn Grecia antica era celebrata, la inceput de ianuarie, casatoria sacra a lui Zeus cu Hera, zeita fertilitatii, protectoarea casatoriilor si a nasterilor, dar si zeita tuturor florilor. Poate din acest motiv statuile Herei erau completate cu reprezentari ale crinilor.
Mai tarziu, in Europa de Vest si cu deosebire in zona mediteraneeana, crinii au fost mereu prezenti in buchetele sau cununile mireselor din aceste locuri. Crinul este considerat o floare a puritatii, fiind dedicata in tarile catolice, atat Fecioarei Maria, cat si Sfintei Caterina. Legenda spune ca, la inceput, floarea nu avea miros, dar rugaciunile staruitoare ale Sfintei Caterina si credinta ei neclintita in Mantuitor au daruit crinului parfumul sau minunat, ca un semn de binecuvantare din partea Atotputernicului.
Garoafa iti prezice viitorul
Despre garoafa se spune ca a fost prima floare zarita in Bethleem la nasterea lui Hristos. Legenda mai spune ca, de obicei, garoafa crestea spontan in Bethleem, pe mormintele oamenilor tineri. De aceea, probabil, ea este asociata pana in zilele noastre cu o floare potrivita pentru inmormantari.
In Extremul Orient exista si o divinatie care foloseste garoafe: trei garoafe cu coditele scurtate se prind cu o agrafa in parul unei fete, asezate in linie, una dupa alta. Daca se ofileste prima garoafa, se spune ca batranetea purtatoarei va fi plina de greutati. Daca se ofileste mai intai garoafa din mijloc, atunci maturitatea persoanei va fi dificila, iar daca se ofileste ultima floare, atunci copilaria a fost trista si saraca. Dar daca florile rezista frumoase mai multe zile, atunci purtatoarea lor va avea o viata senina.
Margareta aduce iubirea inapoi
Margaretele au aparut, conform legendelor, din lacrimile Mariei Magdalena varsate la crucificarea Mantuitorului. In unele tari, margaretele sunt denumite popular "ochii lui Dumnezeu", deoarece aceste flori se deschid la rasaritul soarelui si isi inchid petalele la amurg. Este considerata floarea dragostei si de aceea este folosita la cea mai raspandita divinatie din lume: se rup rand pe rand petalele unei astfel de flori, repetand la fiecare petala intrebarile "Ma iubeste? Nu ma iubeste?". Se spune, de asemenea, ca purtatul unei radacini de margareta, ca talisman, aduce celui care o are iubirea inapoi.
Impleteste o cununa de sanziene si vei avea spor in casa!
Luna a sasea din an este dedicata femeilor maritate. In luna lui ciresar se coc ciresele, primele fructe ale anului, iar vegetatia ajunge la maturitate. Iata ce obiceiuri si traditii au romanii in aceasta luna!
Coronitade Dragaica te fereste deboli
Zeita agrara, protectoarea lanurilor inspicate de grau si a femeilor, maritate sau nu, este Sanziana. O sarbatorim pe 24 iunie, cand infloreste planta care-i poarta numele. In aceasta zi, fecioarele impletesc o cununa din flori de sanziana pe care o poarta seara, la ceremonialul numit dansul Dragaicei. Se crede ca se vor casatori in cursul anului.
Oamenii care agata cununa la fereastra casei sau la stalpii portilor vor fi protejati de boli grele, de inundatii si vor avea spor in casa.
Priveste rasaritul de Sfantul Petru si-ti va purta noroc!
La 29 iunie ii pomenim pe Sfintii Petru si Pavel. Se spune ca in aceasta zi femeile nu trebuie sa munceasca pentru a-si pastra frumusetea trupului. Cele care sunt casatorite si au dat nastere unor fetite, le impletesc parul micutelor ca sa fie frumoase o viata intreaga. Conform traditiei, cine se trezeste dimineata si vede rasaritul in aceasta zi nu va duce lipsa de nimic tot restul anului.
0 comments:
Post a Comment