Thursday, February 20, 2014

Zar Ritual - RITUALUL DE VINDECARE LA CARE AM PARTICIPAT IN EGIPT


 


 ZA'AR este un ritual cu elemente shamanice si sufite ce se practica in toata aria Africii de Nord, cu variatii si in Africa subsahariana. Muzicienii in general femei, sau daca sint barbati membrii ai familiilor, sint si exorcisti si vindecatori. Trupa este condusa de o shaykha sau Kodia, care in functie de melodia pe care te ridici sa dansezi, te diagnosticheaza. 

Spiritul care te poseda si din cauza caruia ai anumite simptome neplacute este expus prin ritmurile muzicii, si cererile sale sint luate in consideratie, pentru a se efectua o impacare intre om si jinnul ce il acompaniaza. 

Uneori simptomele de boala sint cauzate de jinn nu din rautate, ci pentru ca vrea sa isi faca cunoscuta prezenta in fata rudei sale umane. 

Am avut sansa sa lucram cu unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de za'ar egiptene, cu vindecatori autentici, iar ritualul a avut profunde efecte asupra noastra. 

Cu regret trebuie sa spun ca cei din grupul meu au fost intimidati si nu si-au dat voie sa danseze si sa intre in transa, ratind astfel scopul final al ritualului -cel de vindecare. Totusi citiva au intrat in jocul dansului cu spiritele si in cele din urma au participat din inima. 

Ma intreb citi au realizat extraordinara sansa-poate unica in viata-care li s-a oferit.

Abia astept urmatorul ritual, si trebuie sa spun ca m-am indragostit de shaykha-una dintre cele mai aprige femei pe care le-am cunoscut, un muzician desavirsit si o prezenta cathartica remarcabila. Enjoy!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites