Thursday, October 3, 2013

Mafia transpartinică din domeniul energiei: Afacerea “eolienilor” este finanţată de români prin factura de curent



Una dintre cele mai mari escrocherii de după vînzarea Petrom către OMV este cea legată de afacerea „eolienilor”, adică transferul producţiei de energie electrică de către statul român către diverşii investitori privaţi, în majoritatea lor străini. Afacerea lor este finanţată de către fiecare român care plăteşte curentul consumat!

Este de neimaginat cum s-a putut pune pe baze legale această escrocherie, fără ca populaţia să reacţioneze, deşi ea este victima acestei grozăvii, plătind sume uriaşe către nişte afacerişti veroşi. Numai faptul că afacerea aceasta este transpartinică poate fi explicaţia pentru tăcerea tuturor şi acceptarea tacită a unei situaţii atît de explozive.

În mod normal, dacă vrea cineva să investească în această producţie alternativă de energie electrică, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari, să-i împrumte de la o bancă sau să încerce, ca toată lumea, să-i ia de la Uniunea Europeană pe baza unui proiect acceptat.

Ei, bine, pentru „eolieni”, guvernanţii ultimilor ani au inventat altceva: toţi românii să pună mînă de la mînă şi să adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriaşa lor afacere! De ce trebuie noi să le finanţăm investiţia, iar apoi să le plătim pentru curentul pe care ni-l vînd?

Românilor li se iau banii cu forţa din portofel

Factura de curent reprodusă mai jos este primită de fiecare cetăţean român. Să privim cu atenţie datele înscrise în acest formular:



Factura este emisă de CEZ Târgu Jiu pentru un consumator din Craiova care a folosit 1547 kW, pentru care avea de plătit suma de 541,74 RON, din care plătise anticipat 306,13 RON, rămînînd un rest de plată de 235,61 RON.

În locul acestei sume care reprezintă consumul efectiv de curent electric, abonatul este somat să plătească suma de 402,08 RON, în care sînt incluse „REZERVARE/ABONAMENT”, „CONTRIBUŢIE COGENERARE”, „ACCIZĂ NECOMERCIALĂ”şi… „CERTIFICATE VERZI”! Toate acestea însumînd 166,47 RON, adică 41,4% din factura reală! După cum se vede din Factură, „CERTIFICATELE VERZI” sînt trecute şi pe Factura estimată pentru următoarele luni, deşi la regularizare se vor încasa încă o dată pe Factura respectivă!

O escrocherie care pune în pericol sistemul energetic naţional

Cum să explicăm faptul că toate guvernele succedate în ultimii ani nu au observat această hoţie, dacă nu printr-un fel de complicitate ce trebuie să fie urgent lămurită?

Din Factura de mai sus observăm că, numai la rubrica „CERTIFICATE VERZI”, abonatul are de plătit 143,22 RON, adică un adaos la curentul efectiv consumat de 60,8%, pentru ceva ce nu ţine de relaţia cetăţeanului nici cu producătorul energiei, nici cu distribuitorul acesteia, ci doar cu viitoarele investiţii în „eoliene” ale firmei CEZ din Cehia!

De ce trebuie ca toţi românii să finanţeze investiţia firmei din Cehia, plătind în mod arbitrar o sumă ce nu are de-a face cu consumul de energie? Dacă firma CEZ vrea să-şi dezvolte o afacere în domeniul producţiei de energie electrică, să-şi folosească banii săi, căci şi profitul rezultat îi rămîne în conturi!

În politica energetică anunţată şi de actualul guvern, Victor Ponta a spus naţiunii că acest tip de energie verde ar oferi populaţiei curent electric mai ieftin şi o protejare a mediului. Ei, şi? Dacă lucrurile stau aşa, înseamnă că firmele „eoliene” îşi vor recupera investiţia foarte repede şi vor ocupa în mod natural un loc important pe piaţa energiei.

Se pare, însă, că dezvoltarea acestui tip de afacere îi preocupă pe guvernanţi mai mult pentru foloasele personale pe care aceste firme le oferă pentru a intra pe piaţă! Una dintre metode o reprezintă falimentarea şi scoaterea de pe piaţă a producătorilor tradiţionali (cum este C.E. Oltenia, care ocupa toamna trecută 30% din piaţă).

Aşadar, statul încurajează dezvoltarea afacerii cu „eoliene” pe seama falimentării Complexurilor de Energie din ţară, tolerînd ca firmele acestea să încaseze de la populaţie sume uriaşe, a căror destinaţie nu o mai urmăreşte nimeni!

În acest timp, Complexurile Energetice, unde statul este majoritar, sînt obligate să funcţioneze la parametri care-i vor duce într-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuaţiile din sistemul eolian!

O adevărată crimă socială care va trimite în şomaj aproape 100.000 de oameni! Ca să nu mai vorbim de faptul că, prin distrugerea sistemului naţional de energie, însăşi siguranţa României va putea fi pusă în pericol!

Escrocheria „eolienilor” este protejată chiar de către ANRE, adică agenţia statului care reglementează piaţa de energie!
sursa: http://www.cotidianul.ro/afacerea-eolienilor-este-finantata-de-romani-prin-factura-de-curent-213421/


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0



Share/Bookmark 



1 comments:

Si eu am sesizat acest lucru in factura proprie...dar atat.Nici un cetatean roman nu a reclamat asa ceva la protectia consumatorului... astea sunt smecheriile distribuitorilor de energie electrica zonala.
NOI cetatenii ducem greul furturilor din buzunarul nostru.
As ruga pe cine are mijloace media, sa prezinte acest aspect televiziunilor.
Cu speranta..se mai rezolva cate putin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites