Saturday, March 3, 2012

Om Tare Tuttare Ture Soha, Tara Mantra



Share

Rolling Stones feat Angelina Jolie - Anybody seen my baby.avi

Ritualul de nemurire al „lupilor” geto-daci


Rezervatia arheologica Sborianovo, Bulgaria, unica din punct de vedere al pastrarii datinilor geto-dace, a dezvaluit un misterios ritual de nemurire.
Dausdava, Cetatea lupilor cum o numea Ptolomeu si dupa cum era trecuta pe hartile romanilor, se afla langa Sborianovo, Bulgaria si dateaza din secolul IV i.C.

Cetatea Lupilor geti

1.svestari mormint dromihate 300x300 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
1. In camera mortuara a lui Dromihete se intra printr-o poarta „maramureseana” din piatra

Conform arheologilor, a fost cetatea de scaun a conducatorilor getilor odrisi. Complexul de sanctuare, Cetatea Lupilor si resedintele regilor sunt inconjurate de 150 de morminte tumulare, situate intre satele Zlatinita si Malomirovo.

Rezervatia arheologica Sborianovo este unica din punct de vedere al pastrarii datinilor si simbolurilor sacre geto-dace din primul mileniu i.C., iar acest lucru se datoreaza influentelor elene de decorare a mormintelor, in locul sobrietatii arderii pe rug, care caracteriza ritualul de inmormantare mai inspre interiorul teritoriului geto-dac.

Exceptie facand „hora mortului”, acel obicei care i-a uimit pe istoricii antici, dar care nu reprezenta decat bucuria dobandirii nemuririi prin trecerea sufletului dincolo de sfera terestra.

Un mormant impresionant de la Svestari, aflat sub protectia UNESCO, se crede ca este al renumitul rege get Dromihete, cel care i-a dat o lectie de „strategie” trufasului macedonean Lisimah.

Cele sapte cai spre nemurire

2. sborianovo soare 300x225 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
2. Placa din zidul cetatii ce arata ca este vorba de Cetatea Soarelui, Helis, numita de greci

Ceea ce i-a uimit pe arheologii bulgari este complexul de piatra descoperit sub mormant, constituit din sapte straturi de placi rectangulare, cu rol sacru in ritualul getic de inmormantare, dupa cum crede Diana Georgova, de la Institutul National de Arheologie din cadrul Academiei de Stiinte.

„Posibil sa fie un ritual legat de conceptul de nemurire al getilor, atat de specific lor”, spune Georgova. Complexul se afla sub camera mortuara a regelui, intr-o incapere destinata special asezarii acestor sapte straturi de placi de piatra.

3 Cabiri 300x284 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
3. Cetatile aveau functie dubla, administrativa si religioasa, cuprinzand cultul zeilor cabiri, asociati cu focul si metalurgia, dupa cum se vede din aceasta placa, desprinsa parca din „Miorita”


Cifra „7” in ritualurile preotilor daci era foarte importanta si avea legatura intr-adevar cu nemurirea. Amintim de cele 7 palmete de pe bratarile spiralate de aur, cu rol ritualic, care infatisau „pomul vietii”.

Si in conceptia samanica intalnim copacul cosmic cu cele sapte brate prin care se iese din spatiul terestru. In credintele populare romanesti, Raiul are sapte trepte sau sapte etape de purificare a sufletului, o impletire a crezurilor stravechi cu invatamintele crestine.

„7” este si modulul numeric folosit la construirea sanctuarului mare de la Sarmisegetuza, care are 30 de formatiuni a cate 7 stalpi. Cerul este impartit in 7 straturi: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera. Omul are 7 puncte energetice, chakrele potrivit mai multor credinte.

Mormantul regelui Dromihete

4. scut decebal 300x225 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
4. Floarea cu patru petale este cunoscuta ca simbol regal, aflat pe scutul lui Decebal de pe Columna lui Traian de la Roma

Mormantul de la Sveshtari, la 84 de kilometri de Silistra, reprezinta un monument unic al arhitecturii funerare getice, iar importanta sa este cu atat mai mare de cand arheologii bulgari au avansat ipoteza ca aici ar fi fost depuse oasele partial calcinate ale renumitului rege Dromihete, conducatorul de la anul 300 i.Hr. al unor triburi getice care isi aveau centrul in Cetatea Soarelui, Helis dupa cum o numeau grecii.

Relatarile istoricilor povestesc despre remarcabila diplomatie a acestui lider militar, datorita caruia multe dintre cetatile cucerite de macedoneni au fost returnate proprietarilor de drept.

5. getictomb silvestri 300x225 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
Bucraniul este poate cel mai vechi simbol al puterii, intilnit inca de la Tartaria, iar simbolul regal avea culorile rosu, galben si albastru

Printre tintele macedonenilor se numarau si triburile getice aflate la vremea respectiva sub conducerea lui Dromihete. Lisimah, urmasul la tron al lui Alexandru cel Mare, a purces sa le cucereasca.

Desi inferiori din punct de vedere numeric, getii foloseau un „truc” devenit peste timp strategie: pustiirea terenurilor pe care inamicii avansau, pentru a grabi epuizarea trupelor inainte de confruntare.

Intr-unul dintre aceste episoade, insusi fiul lui Lisimah, Agatocles, avea sa fie luat prizonier. Pentru a fi sigur ca armata macedoneana o va lua pe traseul „otravit”, Dromihete l-a trimis pe aliatul sau, getul odirs Seutes, sa cistige increderea lui Lisimah. Acesta, ii rataceste pe macedoneni prin locuri grele de umblat, fara surse de alimente si fara apa, pentru ca Seutes ii avertizase din „prietenie” ca apa e ortavita.

Istovita, armata macedoneana a sfirsit prin a fi inconjurata si capturata de getii lui Dromihete si dusa la Helis, cetatea de scaun a dinastului get. Desi acesta reprezenta o prada importanta de razboi, Dromihete, strateg cu planuri pe termen lung, l-a eliberat si l-a incarcat cu daruri, iar Lisimah i-ar fi dat fata de sotie.

Vartejul spre centrul Universului

6.dromihete 300x285 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
Cupola mormintelor regale, cu vartejul de iesire din aceasta lume

Marimea mormantului arata importanta acordata acestui conducator, fiind cea mai impresionanta movila din cele 26 care se intind pe doi kilometri: 7,5 metri in lungime, o latime a fatadei de 6,5 metri si o inaltime interioara de 4,45 metri.

Constructia se remarca prin cupola, stil atribuit de istorici vechilor masageti. Decoratiunile interioare rprezinta motivele religioase de origine getica. Bucraniul este poate cel mai vechi simbol al puterii, intilnit inca de la Tartaria.

7.tomb kazanlak2 300x225 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
7. Caleasca regala din cortegiul funerar si calul preferat, care urma sa fie sacrificat

Floarea cu patru petale este cunoscuta ca simbol regal, aflat pe scutul lui Decebal de pe Columna lui Traian de la Roma. Mesterii de monumente funerare foloseau acest simbol obisnuind sa scrie sub el „rex” pina prin anii 1800. Mesterii picturii icoanelor pe sticla il folosesc pentru Iisus!

Dar niciodata nu s-a stiut ce culori erau folosite, pana la “Mormantul regal” de la Sveshtari: rosu, galben si albastru. Exact cum aveau sa le foloseasca mai tarziu mesterii Cosmati, tot de origine geto-daca, cei care au facut celebrul mozaic din Westminster Abbey pentru ritualul de incoronare al regilor britanici.

Si tot pentru a „tivui” marginea universului, care desparte lumea terestra de cea cosmica. Frizele cupolei din registrul cel mai de sus formeaza un vartej al carelor, ca si cand astfel ar fi iesit din viata terestra marele rege razboinic.

Camera mortuara principala este strajuita de patru coloane dorice si una in stil corintian care sustin o friza. Intre acestea sunt cuprinse reliefurile a zece cariatide, reprezentante cu mainile ridicate deasupra capetelor, jumatate femei si jumatate plante.

Ornamentele din camerele mortuare ale regelui si sotiei nu sunt finalizate, lasand loc ipotezei ca cei carora le era destinat mormantul decedasera in mod neprevazut.

Atat friza cat si decoratiunile interioare sunt unice surse ce arata cum se traia la curtea unui rege get, e adevarat, influentat de fastul grec, dar respectand vesmantul traditional al getilor. Demn de remarcat ca la acea vreme femeile gete purtau sorturi cu pieptar peste rochiile din panza topita, albe, cu cusaturi pe margini.

O usa din piatra masiva, cu ornamente perpetuate in mestesugul portilor maramuresene, ascunde camera regelui defunct, sub care se afla acel misterios complex de sapte straturi de piatra, caruia nu i s-a gasit inca explicatia. Din nefericire, obiectele din metale pretioase au fost furate inca din antichitate.

Mormantul lui Seutes

8.floricele rosii galbene si albastre care inconjoara centrul universului 300x200 Ritualul de nemurire al „lupilor” geto daci
8. Friza de la Westminster Abbey, cu floricele rosii, galbene, albastre, care tiveste Universul, dupa conceptia mesterilor de origine getica

Mormantul de la Kazanlak a fost construit la sfarsitul sec IV i.C., inceputul mileniul III i.C. Are tot trei elemente: o antecamera rectangulara, un pasaj de trecere (dromos) care duce la camera mortuara, rotunda, terminata cu o cupola acoperita de picturi.

Pe peretii pasajului de trecere sunt pictate scene de batalie. Doua armate sunt aliniate fata in fata, iar doi razboinici, cel mai posibil sefii armatelor respective, se lupta in fata acestora, dupa tipicul antic. Cupola are acelasi vartej pictat, element de credinta a getilor despre iesirea din lumea terestra.

Nobilul sta pe un tron, cu o cununa de lauri pe cap. Cei doi sunt inconjurati de servitori care le aduc fructe, uleiuri, bijuterii si o manta. Alaturi de ei sunt muzicantii cu trompete, instrumente martiale. La sfarsitul procesiunii, doi ingrijitori conduc o caleasca trasa de patru cai si calul celui decedat, ale carui oseminte au fost descoperite in antecamera.

Mormantul se afla langa Seutopolis, capitala regelui getilor odrisi Seutes al III-lea. Setopolis era mai mult o cetate de scaun decat un oras, asa cum erau mai toate centrele de conducere ale printilor geto-daci.

Cetatea avea o functie duala, de venerare a zeilor cabiri, asociati cu focul si metalurgia, si a lui Dionisos, si de centru administrativ, cu cladiri oficiale, locuintele fiind construite in afara zidurilor cetatii. Seutes al III-lea era un rege-preot, Marele Preot al cultului cabirilor.

Cimitirul de la Seutopolis cuprinde mormintele tumulare ale elitei, razboinicii fiind ingropati cu caii lor de batalie, in timp ce supusii erau arsi si cenusa pusa in urne, langa care se depuneau ofrande alimentare si bijuterii pretioase.

autor-ADINA MUTAR /via marea enciclopediea getodacilor


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

MIORITA



Rădăcini mitologice

Aprofundând teoria lui Mihai Coman vom constata că rădăcinile mitologice sunt demne de-a fi luate în seamă. Referindu-se la balada Fulga, R. Vulcănescu (1987) apreciază că aceasta sugerează “mitul capului decapitat a lui Orfeu, cîntând pe o apă mirifică a Traciei” (R. Vulcănescu, op. cit., p. 170), mit păstrat în memoria culturală din sud-estul Europei.

Concomitent cu acesta s-a conservat și “imaginea capului decapitat al unuia dintre zeii Cabiri, reprezentat într-o tăbliță de lut, redat în procesiunea funerară spre muntele mitic în care capul trebuie înhumat”(Ibidem).

Se mai poate aminti aici ceremonia rituală a cerbului decapitat. Pecetea cetății Baia, fosta capitală a Moldovei, înfățișează în planul central imaginea unui cerb mitic, cu capul tăiat; capul e desprins de trup și așezat în zona superioară a pecetei.

Scena înfățișează o vânătoare legendară, care a statornicit întemeierea Moldovei. Actul de decapitare e unul ritualic și face dovada unei confruntări, a unei victorii; un gest violent care se impune pentru a marca întemeierea.

Considerat animal sacru, rege al pădurilor carpatine, decapitarea cerbului semnifica preluarea puterii pe care acesta o avea – puterea fizică, inteligența lui, abilitățile dar și puterea asupra ținutului. Se știe, capul era socotit sediul central al tuturor valențelor unei ființe.

Într-un război, uciderea căpeteniei unei armate însemna sfârșitul luptei. Iar decapitarea comandantului impunea preluarea întregii puteri ale oștirii adverse. Romanii nu au izbutit să înfrângă rezistența dacilor, deși pe câmpul de luptă câștigaseră, decât după prinderea și decapitarea regelui Decebal. Și astfel Dacia a fost transformată în provincie romană.

Cincisprezece secole mai târziu, Mihai Viteazul, domnitorul care a refăcut Regatul lui Decebal unind cele trei Țări Românești, a împărtășit aceiași soartă.

Evident că ciobanul din Miorița nu poate fi prototipul acestor eroi, dar aceste spețele sunt capabile să sporească semnificațiile în subsidiar și dimensiunile interpretative.

Cultul Cabirilor

Grație metodei comparative constatăm că există similitudini izbitoare între epicul mioritic al versiunii-colind și ritualul specific cultului Cabirilor, cult semnalat și pe teritoriul Daciei preromane . Înainte de a ne grăbi să afirmăm că demersul este unul consumat și clasat (mai ales după calificativul dat de M. Eliade), consider că e util să procedăm la o reconstituire a cultului în mod obiectiv și lipsit de patimi.

După V. Kernbach (1989), cabirii erau un grup alcătuit din patru divinități arhaice pelasge, numiți Axieros, Axiersa, Axiersos și Karmilos. Rolul lor era să protejeze navigația, dar, ca divinități ignice, patronau vulcanii și focurile. Din punct de vedere etimologic, termenul provine din fenicianul kabirim, adică cei mari. În mitologia greacă devin zeități artizane – turnători și topitori metalurgi, fierari – în jurisdicția lui Hephaistos. În anumite regiuni din Grecia (Imbros, Lemnos și Samatrakes), Misterele Cabirice se oficiau ponind de la cultul focului(V. Kernbach, Dicționar de mitologie generală, Editura Științifică și Enciclopedică, 1989, p. 92). Referitor la acest aspect, Teohari Antonescu susține că zeii cabiri semnificau trei categorii de focuri sacre: focul ceresc, focul chtonic (teluric) și focul acvatic (marin) .

Mai târziu Cabirii au fost asociați cu Dioscurii, iar numărul lor s-a redus la trei. Sub dominația romană, inițierile în cultul Cabirilor au devenit secrete. Astfel, “Misterele Cabirilor au căpătat tot mai mult caracterul de dramă ritual-sacră, de spectacol thanatologic în care se înscena moartea zeului ucis” (R. Vulcănescu, op. cit., p. 227).

Tot în epoca romană, cabirii erau considerați o triadă a zeilor Iupiter, Minerva și Mercur . După V. Kernbach, Misterele Cabirice s-au răspândit în toată Hellada și ulterior în întregul Imperiu Roman, cultul provenind “dintr-o regiune situată undeva între Thracia și Troia.”

În opinia lui R. Vulcănescu, Misterele Cabirice au avut o contribuție importantă, alături de alte mistere antice, în elaborarea misterelor creștine. Iar V. Kernbach îl citează pe Diodor din Sicilia: “Cei ce luau parte la ele ajungeau mai cuvioși, mai drepți, mai buni” (Diodor din Sicilia, Biblioteca Istorică, V, XLIX, 6, apud V. Kernbach, op. cit., p. 92).

Mitul cabiric se referă la existența a trei frați divini, dintre care cel tânăr e ucis întotdeauna de ceilați doi. Corpul neînsuflețit reînvie în anumite condiții ritualice: “Dogma cabirismului învocă obținerea nemuririi sufletului și preînnoirea întregii naturi prin sacrificiu” . Semnificația acestui sacrificiu, ar fi, după Teohari Antonescu, elementară: numai cine ajunge la jertfirea de sine se mântuiește.

Același Diodor din Sicilia notează că în Misterele Cabirice a fost inițiat și Orpheu . Alte legende (transmise de Pansanias) vorbesc despre încredințarea depozitului și doctrinei sacre a misterelor – lui Prometeu, “cel mai vestit dintre Cabiri” .

Teoria se întemeiată pe aprecierile lui K. Bapp, iar acesta pornește de la prezumția că “zeii Cabiri erau demoni ai focului în insulele Mării Egee” . Prometeu era, la rândul lui, un titan, un “zeu al focului și plămăditor al inteligenței pentru câștigarea traiului pe Pământ, dar și creator al rasei umane” (G. Nițu, op. cit., p.190).

Analogie cu Miorița

Deși pornește de pe coordonate ușor diferite, utilizând alte surse, Th. D. Speranția este primul care realizează un studiu comparativ, de factură mitologizantă, între cultul cabiric și tema sacrificiului ciobanului din Miorița.

În lucrarea publicată în 1915, autorul susține că balada românească își trage seva din cultul cabiric egiptean și defapt este “o legendă localizată a lui Osiris” (Th. D. Speranția, Miorița și călușarii, urme de la daci, București, 1915).

Ceea ce s-a reținut din disertația lui D. Speranția a fost doar nespecificitatea creației la fondul cultural național. Din acest motiv teza a fost vehement combătută ulterior de aproape toți exegeții baladei, cel mai virulent fiind A. Fochi.

Unul dintre puținii cercetători avizați care s-a încumetat să readucă în discuție teza lui D. Speranția, prin reinterpretarea ritului și cultului cabiric din perspectiva mitologică, este Romulus Vulcănescu (1987).

Pentru a înlătura orice suspiciuni, autorul invocă un studiu al lui Teohari Antonescu – adept al teoriei aparteneței cultului la spațiul daco-roman – eliminând din discuție nespecificitatea națională. Apoi aduce în prim plan caracterul ezoteric al ritului de inițiere specific cultului cabiric.

Și în fine, apreciază alunecarea, în timp, spre o dramă ritual-sacră, în care moartea e doar înscenată: “În elementele ei mitologice, tema sacrificiului Cabirilor ar putea să preceadă sau să inspire tema sacrificiului ciobanului din Miorița, în care, din trei frați, doi îl condamnă la moarte pe al treilea pentru un motiv aproximativ similar” (R. Vulcănescu, Mitologia română, p. 227).

Tocmai acest raport ce se stabilește la un moment dat între personajele dramei apropie cultul cabirilor de motivul mioritic al colindelor transilvănene, în ciuda oricăror proteste.

Dacă analizăm elementele iconografice din inventarul arheologic (reproduse parțial de R. Vulcănescu, p. 226) constatăm că “ucigașii” au capul acoperit și sunt bărboși – sugerându-se o altă etate decât cel mic – iar cel jertfit, “ucis” cu un soi de topor primitiv, pare a fi mai impozant, având o configurație fizică remarcabilă, cu capul descoperit și fără barbă.

El e culcat la pământ, dar (încă) nu e mort – își ține capul ușor ridicat. Pare mai degrabă a fi o înscenare. Dealtfel există și “public” care asistă la acest ritual. “Lovitura de grație” o va primi de la cel care pare a fi cel mai bătrân – imortalizat în ipostaza de călăreț – prin decapitare.

Nu avem nici o mărturie despre eventualele replici rostite de personajele ritualului (inițiatic). Dar trebuie să admitem că celebra replică a tânărului păstor din Miorița (în versiunea din nordul Transilvaniei și nicidecum cea metaforic-alegorică din versiunea-baladă) s-ar potrivi ca o mănușă situației în care se află “fratele cel mic” al cabirilor – fără îndoială, într-o formulă nuanțată.

Nici urmă de fatalism sau abandon. Totul devine rațional și logic, chiar și pentru modul de a gândi al oamenilor din secolul nostru. Cel mic își prefigurează moartea, ritualul de înmormântare și post-existența – el știind că, cel puțin pentru moment, astfel de evenimente dramatice nu se vor petrece.

Apoi „renaște”, se ridică, având ferma convingere că, prin puterea ce a avut-o jertfindu-se pe sine, sufletului lui a devenit nemuritor.

Sub dominația romană, acest gen de inițiere a devenit ezoterică. Mediul pastoral putea fi un refugiu ideal pentru practicarea în tihnă a ritualului. Actanții puteau fi păstori sau voinici din satele de la poalele munților. Aceștia porneau pe jos sau călare până sub liziera pădurii, pe platourile alpine.

Acolo ceremonialul se desfășura conform uzanțelor, stabilindu-se mai întâi legătura de sânge, apoi condamnarea celui mic și executarea sentinței cu un cuțit sau un topor (înjunghiere sau decapitare).

Voinicul acceptă sentința și se pregătește să mimeze moartea fără regrete, nostalgii sau revoltă. (Abia prin degradarea cultului apar intervenții suplimentare de genul răscumpărării). După consumarea ceremonialului, dar nu mai târziu de apusul soarelui, urma ospățul ritualic.

După părăsirea Daciei de către administrația romană, putem intui o revitalizare a cultului, a cărui scop final, obținerea nemuririi sufletului, nu era deloc străin credințelor autohtone. Însă o dată cu ascensiunea Bisericii creștine acesta devine din nou marginalizat sau interzis, fiind socotit unul păgân și barbar.

Iar cu timpul, în ciuda unor rezistențe a comunităților din zonele montane, s-a stins, păstrându-se unele ecouri în mitologia și folclorul românilor.

SURSA



cybershamans
(karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

(VERY EARLY) MORNING COFFEE









cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Orasele subterane ale getilor si portile spre tara...

marea enciclopedie a geto dacilor: Orasele subterane ale getilor si portile spre tara...: Derinkuiu este un oras antic din Capadocia ce se desfasoara pe verticala, scobit in roca vulcanica, pe 11 nivele subterane, care, se spune...

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

LATEST SCAM


E PREA TARE SA N-O PUN PE BLOG, AM RIS CU LACRIMI SI SUGHITURI...GENIAL JUR (primita evident pe mail)

I LOLLED AND I LOLLED...

"Good day,

Please accept my apology if my mode of contacting you will in any way
offend you.

I am compelled to contact you via this medium for obvious reasons which
you will understand when we discuss details of my proposal.

My name is Khamis Muammar al-Gaddafi, one of the youngest son of the
late Libyian Leader Muammar Al-Gaddafi, I am a policeman by
profession and a leader of a special forces brigade of the military
of Libya.I am at the moment very depressed as i write to you.i got
your mail

from search engine and I really think you can be of help to me.

I studied military science at the Frunze Military Academy in Moscow
and at the moment I am studying for a masters degree in IE Business
School in Madrid,but as I write to you I am in the UK before the
British government revoked the immunity given to my father (Muammar
al-Gaddafi ) and his
families(http://www.news-
worthy.info/u-k-revoked-diplomatic-immunity-for-gaddafi-his-families/8932/),

so at the moment I do not possess the right to move about, as I will be
arrested and prosecuted in a international court of justice. in my
possession right about now is my internet connection and my private

cell phone, it is only with this two I am able to make contact with the
out side world.

Also as another measure that has been taken by the international
community, our asset i.e the assets of Muammar AL-Gaddafi and family
world wide have been frozen to compel my father to step down as the

Libyan leader.

http://www.allvoices.com/contributed-news/8317593-us-freezes-assets-of-alqadhafi-and-four-of-his-sons

The above mentioned reasons are what have compelled me to write you this
mail, As I seek to partner with a trustworthy person who can assist me
in transferring some of my monetary assets worth about 59,000,000(GBP)

(FIFTY NINE MILLION GREAT BRITISH POUNDS). This money has been lodged in
a bank account in the UK and as things are shaping now this money is
likely to be discovered soon, so i seek your assistance in helping me
transfer this money into your account so that it is not discovered. i am
ready to offer as much as 50percent of this money to you if you render to
assist in transferring this money and the money is transferred
successfully.

If you are interested in assisting me, write me a reply on:

CONTACT EMAIL: khamis_al_gaddafi@w.cn"

hahaha(still laughing)

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Friday, March 2, 2012

OSCAR 2012-SUBS IN ROMANA

Share/Bookmark

Alex Jones dezvăluie Planul Google de dominare a Internetului.mp4



Share

La India - Baba Bhola de Rishikesh 1/4



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

A day with a Sadhu



A tale about the daily life of Gajender Gipi Mharai, a naga sadhu, at Kumbh Mela in Haridwar, India.

Share/Bookmark

The Seven Line Prayer to Padma Sambhava


From the distant land north-west,

From the centre of the lotus,

Filled with wonderful insights,

Offspring of the lotus flower,

The sky spirits are with you:

We who follow after you--

Come, inspire us, bless us now!

Guru Pema Siddhi Hum.



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

CARTI DESPRE ISTORIA INTERZISA A ROMANILOR

Share/Bookmark

Thursday, March 1, 2012

Dana Point Dolphin Stampede Dana Wharf



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

María Sabina. Mujer Espíritu (Nicolás Echevarría, 1978)



Share/Bookmark

DOINA cantec batranesc din Maramures BALADA lui Pintea Viteazu.wmv

FOLCLOR MM DIN FILMUL PINTEA.avi

Veta Biris si Fetele de la Capalna ---- Primul Concert Tezaur folcloric...



Share/Bookmark

WAR DANCE- "Sera"



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

TRADITII POPULARE DE MARTISOR

“În vechime, pe data de 1 martie, mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă.

Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lînă răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.”

Pentru strămoşii noştri, anul nou de la 1 martie însemna reînvierea naturii.

Mărţişorul, simbol al primăverii, se confecţiona din fire de cînepă sau lînă(mai tîrziu din bumbac), albe şi roşii, care se leagau în forma de 8. De acest şnur se atîrnau monede din aur sau argint, dar şi fire de iarbă, muguri sau flori.

În zonele româneşti străvechi, mamele prindeau copiilor mărţisorul la gît, la mînă sau la picior, obiceiul păstrîndu-se şi astazi în unele sate. Mărţisorul se poartă toată luna martie.

La înmînarea mărţisorului de 1 Martie copiii veneau din locurile însorite de pe munte pînă în pragul casei cu brazdele de iarbă şi cu primele flori de corn.

Fiecare membru al familiei trecea de trei ori pragul peste brazdă, mama ieşea cu colaci, iar florile se treceau din gura în gura, pentru ca oamenii să devină tari precum lemnul de corn. Floarea de corn se purta legată împreună cu cele doua fire, alb şi rosu, pînă la sfîrşitul sărbătorilor.

În ultima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, avea loc ritualul scoaterii mărţişorului şi predării lui către natură. În localităţile de la cîmpie mărţişorul se pune pe un pom înflorit sau în crengile vişinilor, cireşilor sau prunilor.

În satele de la munte şi deal, mărţisorul se pune pe cornul sau măceşul înflorit. Există credinţa că mărţişorul este ridicat de rîndunele şi purtat spre soare, binecuvîntînd astfel norocul celui care l-a pus în pom.

În satele Transilvaniei, Mărţisorul roşu-alb din lînă se agaţă la porţi, ferestre, la coarnele animalelor, la strungile oilor, la torţile găleţilor, pentru îndepărtarea deochilui, a spiritelor malefice, pentru invocarea vieţii, a puterii regeneratoare care se credea că ar fi stimulată prin însăşi “culoarea vieţii”.

Bihorenii credeau că însăşi apa de ploaie adunată de 1 Martie sau din “zilele babelor” te face frumos şi sănătos, iar în Banat se obişnuia ca fetele să adune stropii de apa sau nea de pe frunzele fragilor din pădure să se spele pe obraji rostind descîntecul “drogobetelui de dragoste”:

Floare de fragă

Din luna lui Marţ

La toata lumea sa fiu dragă

Urăciunile să le desparţi

“Mărţisorul în tradiţia românească” de Dr. Maria Bocşe

La Adrian Bucurescu culorile Mărţişorului au o semnificaţie proundă, inclusiv profund ancorată în timp. De fapt, Mărţişorul românesc este un veritabil Ying-Yang, ca acel din “Templul Ursitelor” de la Şinca Veche.

Împreună alb şi roş, combinate, dau culoarea florii de măr. În colinde şi balade, ţăranul aminteşte de “Copiii Mărului”.

La Adrian Bucurescu, aceşti copii din flori de măr nu sînt alţii decît Apollon(Albul) şi Artemis (Roşioara), născuţi de Marian sau Maria. De ce copii din flori de măr? Pentru că erau copii născuţi din fecioară.

articol preluat de la MUNTEANUL

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore


Jocul ielelor în ipostaza zilnică a eu-lui: Miercurea fără cuvinte - The Fantastic Flying Book...: Felicitări pentru Oscar! :-) Jocul fantastic al imaginilor a început la CARMEN . Vă salut pe toţi!
SPLENDID, NU-L RATATI!
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

TSAMIKO MORIAS GREECE

1 Martie la romani !



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Legend of the Martenitsa in Bulgaria



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

LA MULTI ANI ! INCEPE NOUL AN DACIC!-Grigore Lese si ultimii rapsozi(fg.1)



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Love At Seventh Sight [Romanian sub]



Share/Bookmark

Azumi 2 -SUBS IN ROMANA



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Wing Chun (The Movie)


THE CLASSIC MOVIE WITH CULT ACTRESS MICHELLE YEOH-THE BIRTH OF A MARTIAL ART 0F WINGCHUN

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

200 Pound Beauty [English Sub]-COOL COMEDY



Share/Bookmark

Postman to Heaven[English Sub]



"Postman to Heaven" is a romance fantasy involving a special man and a love lorn woman.
Jae-joon (Youngwoong Jaejoong) is a mailman, but not your typical mailman. He delivers letters to Heaven from people who miss their loved ones. Ha-na (Han Hyo-Joo) is one of those persons - she can't stop thinking about her deceased lover. Then a 14 day fantasy occurs between Jae-joon and Ha-na ..

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

My Sassy GirL-GREAT MOVIE



Share/Bookmark

Push.



Two young Americans with special abilities must race to find a girl in Hong Kong before a shadowy government organization called Division does.

Director:

Paul McGuigan

Writer:

David Bourla

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

The Butterfly Effect 3: Revelations - Full Movie [HD] 720p (w/ subtitles)



Share/Bookmark

3 PILDE- Film Ortodox Rus Tradus in Limba Romana

Wednesday, February 29, 2012

Don MIguel Ruiz interview-Interviu cu Miguel Ruiz - Cele patru legăminte

Dincolo de Materie - Beyond Matter: Interviu cu Miguel Ruiz - Cele patru legăminte

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

TIBET - documentar in germana subtitrat romana

f

GERMAN WITH ROMANIAN SUBS

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

AMAZING CHINESE WALLPAPERS


Share/Bookmark

Pink Monday - Delfinii maidanezi

SHAKUKA: Pink Monday - Delfinii maidanezi: Umm... se pare că azi doar eu sunt pink ...

Imi pare rau dragele mele dar nu am putut participa la pink mondays pentru ca nu prea am fost pink..am calatorit cu trenul si mi-a fost furat bagajul si da, de un tigan ce a fugit cu el in gara la Ploiesti..asa ca am fost ocupata cu declaratii si altele..sorry

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites