Tuesday, February 14, 2012

Ziua Sfantului Valentin in superstitii | Ritualuri de ziua indragostitilor

14 februarie a devenit cu multa vreme in urma o zi consacrata indragostitilor si un prilej de a trimite scrisori de dragoste si semne ale iubirii .Atat in literatura franceza cat si in cea engleza din secolele XIV si XV exista numeroase referinte despre astfel de practici , cele mai timpurii fiind regasite in baladele scrise in limba franceza de catre poetul englez John Gower.


In Marea Britanie , in decursul anilor 1700 , un foarte popular obicei din ajunul zilei Sfantului Valentin era ca femeile sa fixeze 5 frunze de dafin pe perna lor , una in centrul, iar celelalte in colturile pernei. Inaintele de culcare , domnisoarele mancau oua din care fusese indepartat galbenusul si apoi dadea glas unei scurte rugaciuni :

" Bunule Valentin , fii ingaduitor cu mine ; lasa-ma sa vad in vis adevarata mea iubire ".Un alt ritual consacrat de a zari in vis chipul barbatului sortit era asezarea in perna a unei ramuri de rozmarin.

Tot in Marea Britanie , fetele scriau numele curtezanilor lor pe bucatele de hartie ce erau apoi amplasate in mici bulgari de lut. Bulgarasii erau aruncati in apa , existand credinta ca acea foia de hartie care va ajuge mai intai la suprafata va contine numele viitorului sot.

Potrivit traditiei , tinerele femei erau sortite sa se marite cu cel dintai barbat liber pe care il intalneau in ziua de Sfantul Valentin.

Intr-un vechi obicei , daca o fata era indeajuns de curioasa si curajoasa , ea putea conjura aparitia imaginii viitorului ei sot mergand intr-un cimitir la miezul noptii dinaintea zilei Sfantului Valentin , unde trebuia sa dea glas unui cantec special conceput pentru aceasta ocazie in timp ce inconjura biserica de 12 ori.

In Wales , cu prilejul zilei de 14 februarie, erau faurite linguri din lemn ce erau apoi date in dar. Pe linguri erau incrustate simboluri specifice precum inimioare, chei si gauri de chei , semnificand "Mi-ai desferecat inima !"

Unul din cele mai stravechi ritualuri de ziua Sfantului Valentin (datand din Evul mediu, daca nu mai devreme) consta in scrierea numele fetelor de maritat pe fituici de hartie care erau asezate intr-un bol sau un borcan. Numele extras de fiecare dintre baieti reprezenta "Valentina" lui , el trebuind sa poarte acea foita de hartie pe maneca hainei vreme de o saptamana.

Daca o tanara femeie zarea zburandu-i deasupra capului un macaleandru in ziua Sfantului Valentin , insemna ca ea se va marita cu un marinar. Daca vedea o vrabie, ii era destinat sa se casatoreasca cu un barbat sarac cu care urma, totusi, sa fie foarte fericita.In cazul in care observa in preajma ei un sticlete , ii era menit sa aiba un sot foarte bogat.

Fata care zarea o mierla albastra, avea norocul sa se marite cu un barbat vesel. Cea careia ii iesea in cale o mierla (neagra) ii era destinat sa se casatoreasca cu un popa , iar aceea care observa in juru-i o forfecuta galbena avea ghinionul de a-si uni destinul cu un sot certaret. Cel mai nefericit caz era cel in care era zarita o bufnita , aceasta prevestind ca ghinionista respectiva va ramane fata batrana.

In unele tari, exista traditia ca petitorii unei fete sa ii faca acesteia daruri in ziua de 14 februarie. Daca un anume cadou era pastrat de catre tanara femeie , asta insemna ca ea accepta cererea in casatorie a fericitului curtezan.

Pentru a afla cine le este sortita ca sotie , flacaii rosteau pe rand numele mai multor fete pe care si le doreau in vreme ce rasuceau codita unui mar ; numele care se nimerea a fi spus atunci cand se rupea codita era al aceleia care le era menita drept nevasta.

Un mar taiat in doua putea prevesti cati copii va avea cineva , in functie de numarul de semnite gasite in interiorul fructului. In acelasi timp, o floare de papadie peste care se sufla din rasputeri putea prezice si ea cati urmasi va avea cineva , corespunzator numarului de bucati de puf ramase pe planta.

In Marea Britanie si Italia , unele fete nemaritate se trezeau inainte de rasaritul soarelui in ziua de Sfantul Valentin si stateau la fereastra urmarind cine trecea prin dreptul casei lor. Se credea ca acel flacau care va apare mai intai , sau cineva semanand mult cu el, va fi viitorul sot in decurs de un an.

Daca vrei sa ai noroc de Sfantul Valentin , se recomanda sa fii trezit in dimineata acelei zile cu un sarut.

Zilele moderne au adus noi metode de divinatie.Astfel , unele fete cred ca primul nume de barbat pe care il citesc intr-un ziar sau il aud la radio in ziua de Sfantul Valentin, este numele sortitului lor sot.

Totodata , interpretarea pasarilor zarite pe 14 februarie de catre o fata s-a adaptat si ea zilelor noastre : vrabie = te mariti cu un risipitor care iti va face praf toti banii ; sticlete = vei avea drept sot un milionar ; macaleandru = te vei casatori cu un politist ; liliac = te paste o nunta cu un jucator de baseball.


Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2011


Articole pe aceeasi tema din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Mesaje SMS de Sfantul Valentin

Sf. Valentin / Dragobetele in aforisme, citate, maxime

Legendele Sfantului Valentin

sursa goddessdiana

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites