Saturday, February 11, 2012

APEL UMANITAR DE URGENŢĂ al Crucii Roşii Române...

.... care lansează o campanie pentru ajutorarea persoanelor blocate de nămeţi, izolate şi fără posibilităţi de aprovizionare în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov pentru a duce apă, alimente de bază şi pături.


În perioada următoare, toate alimentele existente în depozitele Bancii de Alimente vor fi donate către zonele izolate de zăpadă. Pentru a susţine în continuare persoanele afectate de căderile masive de zăpada, care nu îşi pot procura singure hrana, Crucea Roşie Româna lansează un apel umanitar de urgenţă.

De azi, persoanele care vor să contribuie cu alimente greu perisabile pot face donaţii prin intermediul Băncii de Alimente a Crucii Roşii în toate magazinelor din reţelele: Carrefour, Real, Mega Image şi Metro. Alimentele de bază sunt: mălai, făină, zahăr, orez, paste făinoase, conserve de carne, conserve de peşte, apă.

  • Crucea Rosie Romana pune la dispoziţia persoanelor interesate să ajute cu bani sau alimente numerele de telefon: 021 /3171710 sau 0748 238 024 unde pot solicita informaţii suplimentare.

UPDATE 14.15 Cei care vor să doneze pot suna la 0750001000, pentru informaţii

UPDATE 13.30 Şi în Cluj, Braşov, Sibiu şi Timişoara se strâng ajutoare pentru oamenii izolaţi din cauza zăpezii. Cei dare vor să doneze să se prezinte la sediile Realitatea tv

UPDATE 11.45 Andreea Marin te aşteaptă astăzi de la ora 12.00, pe platoul din faţa Academiei Militare din Capitală, pentru a dona ajutoare pentru sinistraţi

"ESTE DE GROAZĂ, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia" povesteşte unul dintre oamenii complet rupţi de lume de aproape două săptămâni. Sinistraţii din Vrancea şi Buzău au rămas fără alimente, rafturile magazinelor sunt goale. Ca să iasă din case, sapă tuneluri prin zăpadă.

În localităţile vrâncene de pe Valea Râmnicului, unde drumurile naţionale DN2 N şi DN2 R sunt blocate din cauza zăpezii, situaţia este disperată, scrie Mediafax.

Oamenii nu mai au alimente, iar proprietarii de magazine au pus lacăteşe pe uşi pentru că pe rafturi nu mai e nimic de vânzare.

"Noi suntem în continuare blocaţi total. La magazinele de la noi din comună nu se mai găseşte nimic. Lumea a luat tot ce se putea, făină, mălai, ulei, tot ce se poate mânca. Este jale, dacă nu ajung cu pârtie aici suntem terminaţi. De pâine nu mai poate fi vorba de săptămâna trecută. Avem izolate 1.800 de persoane în satele Jitia, Cerbu, Măgura, Dealu Sării şi Jitia de Jos.

Am mers la nişte bătrâni aflaţi în situaţie mai grea şi le-am dus lemne de foc deoarece erau la un pas să moară de frig în case. Acum avem noroc că a venit curentul. Putea să moară toată lumea din comună că nu aveam cu ce să comunicăm", a spus primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteş.

La fel de dramatică e situaţia la Vintileasca şi la Bordeşti, unde pâinea a fost adusă în magazine cu sania trasă de cai, după şase zile în care localitatea a fost complet izolată. Ieri s-a vândut "cu porţia".

"Este de groază, nu credeam că am să mai apuc vremurile în care franzela să se dea din nou cu porţia. Vânzătorul a spus că nu dă mai mult de cinci franzele de persoană în aşa fel încât să ajungă la toată lumea din sat. Alte produse nu au mai adus la magazin. Ce era s-a terminat tot şi nu mai ai ce să cumperi", a spus un localnic.

O altă comună, Dumitreşti, are 12 sate izolate.

Companii private şi oameni obişnuiţi, dar şi autorităţi s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul oamenilor, la care mâncarea a început sa ajungă cu elicopterul sau cu snowmobilul.

O campanie de strângere de ajutoare a declanşat şi Realitatea TV, în parteneriat cu Ministerul Apărării; ajutoarele pot fi donate în mai multe locaţii din Bucureşti; una dintre acestea e platforma din faţa Academiei Militare.

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites