Thursday, September 8, 2011

Se apropie “Noaptea bibliotecilor”

Articol postat de Andreea (Nemira) la data de 01 Sep 2011

În noaptea de 1-2 octombrie 2011, vor să readucă la lumină mersul la bibliotecă. Dacă muzeele și institutele culturale au o noapte a lor, de ce nu ar avea și bibliotecile una?

Ideea “Nopţii bibliotecilor” a pornit de la o ipoteză statistică: “dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ“.

Iar efectul dorit ar fi amplificat și realizabil, dacă fiecare vizitator va veni la “Noaptea albă a bibliotecilor” împreună cu cel puțin un prieten.

În acest moment, în România funcţionează peste 3.000 de biblioteci publice. Din păcate, acestea nu reuşesc să atragă prea mulţi cititori, românii pasionaţi de lectură preferând să citească acasă, într-un mediu relaxant.

Oragnizatorii, Asociaţia Excedo în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Asociaţia Marketer Club, au “conceput acest proiect în condiţiile în care chiar şi românii cu bani şi educaţie văd în Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale. Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură?


Indiferent cu cine am stat de vorbă, oricât am fi sau ne-am da drept «hi-tech», «gadget freaks», PDF-ul nu poate învinge interacţiunea cu hârtia uzată de bibliotecă şi cu volumul de scriitură din aceste instituţii uitate de majoritatea tinerilor profesionişti.”

Evenimentul cultural se va desfășura pe 1 octombrie, între orele 18:00 și 4:00 dimineața, în toate bibliotecile din Bucureşti, cât şi în ţară, și în instituţii importante din București precum Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Metropolitană şi Biblioteca Naţională Pedagogică.

Programul nopții albe va cuprinde și momente de divertisment, cu proiecții și muzică unplugged, alături de prezența unor scriitori, critici literari, poeți și cercetători ce vor împărtăși experiențele lor de lectură.

Mai multe detalii despre “Noaptea bibliotecilor” găsiți pe site-ul evenimentului și pe pagina lor de Facebook. Sper ca această primă ediție să aibă un impact cât mai mare asupra românilor, stimulând interesul nostru pentru lectură și cultură, indiferent de locul unde citim!

Temă de discuție:

Voi când ați fost ultima dată la biliotecă? Mai are cineva un astfel de abonament, pe care să îl și folosească?


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites