Thursday, August 18, 2011

NOI VREM EGALITATE DAR NU PENTRU CATEI!

Solidaritate? Deputatii cheltuiesc tot mai multi bani pe deplasarile in strainatate, in ciuda crizei. Vezi cat cheltuiesc lunar!

de Dana Mihailovici - August 17, 2011 - 07:03
TEXT SIZE: A | A | A | A

Recesiune? Criza? Parlamentarii nostri nu cunosc acesti termeni!

Odata cu taierea salariilor din sectorul bugetar, ne-am fi asteptat ca si parlamentarii sa fie solidari si sa-si reduca substantial cheltuielile.

Cu alte cuvinte, sa fie recesiune pentru toti romanii, nu doar pentru unii! Totusi, realitatea este cu totul diferita.

O zona unde puteau fi limitate substantial cheltuielile o reprezinta deplasarile in strainatate.

Econtext va prezinta o comparatie a cheltuielilor pe deplasarile in strainatate ale deputatilor in prima jumatate a acestui an, comparativ cu prima jumatate a anului trecut si cu prima jumatate a anului 2009.

Cu alte cuvinte, cati bani au cheltuit deputatii pe calatoriile in afara tarii in primele sase luni din fiecare an al crizei: 2009, 2010 si 2011. In plus, calculele noastre se refera doar la deputati, doar pentru acestia fiind disponibile date. Cheltuielile cu deplasarile includ toate cheltuielile cu transportul, cazarea si diurna incasata de deputati.

Reducere

Trebuie spus de la inceput: deputatii nu au aplicat o reducere reala, constanta a cheltuielilor pentru activitatile lor curiculare.

Acestia s-au speriat putin de perspectiva crizei si si-au redus cheltuielile pentru deplasarile in strainatate, dar doar in primele sase luni din 2010.

Ulterior ei s-au relaxat si si-au revenit, astfel incat cheltuieliele s-au majorat in priemle sase luni din 2011 fata de semestrul intai al anului trecut.

O prima concluzie ce reiese din calatoriile in strainatate ale deputatilor este ca avem o relatie exceptionala cu Ungaria. Sau ar trebui sa avem!

Dupa vizitele deputatilor maghiari in Ungaria, ar insemna ca avem un parteneriat efectiv cu Ungaria. Da, deputatii maghiari sunt campioni la calatoriile in strainatate. Dar sa nu credem ca doar ei se plimba pe banii statului in calatorii cu „scop profesional”.

Chletuieli mari

De altfel, am selectat cateva nume grele care au contribuit covarsitor la strangerea relatiilor cu tarile straine si prietene. Mai exact, am selectat doua dintre cele mai piperate facturi aduse din calatoriile externe.

Va spune ceva numele Ion Mocioalca? Deputat PSD cu realizari exceptionale pentru dezvoltarea multilaterala a tarii! Iar profesionalismul sau costa!

Astfel, el a plecat in strainatate in mai 2009, iar transportul l-a costat nu mai putin de 21.908 lei!

Un alt corifeu al politicii romanesti este ‚cunoscutul’ deputat Doru Claudian Frunzulica, din Olt. Tot de la PSD! Frunzulica a plecat in strainatate in iunie 2009 si a platit pe transport o suma de 18.525 lei.

Din nefericire, nu sunt precizat si destinatiile in care acestia au calatorit pentru a munci.

Luni record

Cea mai mare suma cheltuita cu deplasarile in afara tarii in perioadele mentionate (primele sase luni din 2009, 2010, 2011) a avut loc in mai 2009, cand factura deplasarilor externe s-a cifrat la 403.717 lei.

Al doilea loc in aceasta ierarhie este ocupat de luna mai din 2011, cand suma deplasarilor a totalizat 337.002 lei. De altfel, luna mai pare sa fie perioada favorita pentru plecari in afara tarii. Evident, la polul opus, luna ianuarie aduce cele mai scazute cheltuieli, activitatile deputatilor fiind inca in hibernare.

Dar iata sumele cheltuite in fiecare luna pentru deplasarile in strainatate (lei):

Comparatii

Dincolo de sumele lunare, este important sa vedem si totalul acestora pentru perioadele luate in discutie, tocmai pentru a sesiza o evolutie.

Astfel, in primele sase luni din 2009, cand constientizarea crizei era de abia la inceput, deputatii au cheltuit cu deplasarile in afara tarii suma de 1.037.041 lei. In prima jumatate din 2010, acest cheltuieli s-au diminuat cu 10,2%, semn ca deputatii s-au speriat putin de umbra recesiunii.

In primele sase luni din 2010, deputatii au platit pentru deplasarile in interes de serviciu in afara tarii suma totala de 931.299 lei. In schimb, cum orice minune nu dureaza prea mult, teama crizei s-a dovedit doar un vis urat, care a trecut, astfel ca deputatii au reinceput sa ia calea strainatatii.

Iar in primele sase luni din acest an, cheltuielile cu deplasarile externe au reintrat pe o tendinta ascendenta, fiind in crestere cu 3,1% fata de perioada similara din 2010. Ca si cum criza ar fi de mult evaporata din economia romaneasca.

Inca un lucru ar mai fi de spus: ar fi interesant de cuantificat rezultatele muncii externe, numarul de contracte incheiate, intelegeri parafate, etc, in urma acestor vizite. Pentru a vedea cati deputati sunt profitabili! Daca sunt!

Iata sumele totale cheltuite in jumatatile de an 2009, 2010 si 2011 – sume in lei:

econtext.ro

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites