Thursday, July 21, 2011

MEGASTRUCTURI ANTICE-PETRA


Film documentar despre una dintre cele 7 noi minuni ale lumii, inclusă în 1985 pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial.

Petra este un fost oraş antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria”, în stil grecesc, cu o înălţime de 42 m, unde s-a turnat şi partea finală a filmului Indiana Jones şi ultima cruciadă.

În antichitate oraşul se numea Rekem şi apare menţionat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.e.n., de către nabateeni, un popor semitic, şi a fost capitala lor până în 106 e.n., când a intrat în componenţa Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.

Oraşul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin şi este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat şi descris a fost exploratorul elveţian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812. (Sursa: Wikipedia)

Vizionare online Megastructuri antice – Petra cu subtitrare

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites