Tuesday, July 19, 2011

Civilizaţia Cucuteni: strămoşii românilor – părinţii civilizaţiei europene

Quantcast
Farfurie de Cucuteni cu simbol solar

Farfurie de Cucuteni cu reprezentarea simbolului solar

Paradoxal, dar cei mai preocupaţi de studierea civilizaţiei Cucuteni (Tripoli) sunt ucrainenii. Este de înţeles acest lucru pentru că în acest mod, vecinii noştri încearcă nu doar să demonstreze continuitatea sa pe teritoriul Ucrainei, dar şi să facă aluzii la faptul că România şi Republica Moldova ar fi fost „vechi pământuri ai ucrainenilor”.

Am fost surprins acum câţiva ani de interesul viu al unor tineri studenţi ucraineni pentru acest moment al istoriei, cu vechime de 5-6 mii de ani şi am constatat în acelaşi timp lipsa totală de interes chiar şi din partea celor care studiază în domeniul istoriei. Este foarte adevărat faptul că suntem net inferiori ucrainenilor în ceea ce priveşte dezvoltarea ştiinţelor socio-umane.

Ce reprezintă civilizaţie Cucuteni?

Arialul civilizaţiei Cucuteni

Arialul civilizaţiei Cucuteni

Am putea spune cu certitudine că este o populaţie care a dat naştere civilizaţiei europene găsind continuitatea în cultura românească. Elementele de port popular, ceramica meşterilor populari din satele româneşti mai păstrează încă elemente ai acestei culturi misterioase care depăşeşte chiar şi civilizaţia europeană.

Noi, românii, trebuie să fim mândrii de moştenirea pe care o purtăm şi să nu dăm uitării ceea ce ne defineşte ca entitate. Noi suntem adevărata Europă, nu monstruoasa construcţie politico-economică din vest continentului, care încearcă să distrugă ultimele rămăşiţe ai Europei profunde.

Poate pentru cineva i se va părea plictisitor acest ansablu de ulcioare şi figure de ceramică, dar pentru cunoscători ai acestui ansamblului spiritual, aceste elemente reprezintă o adevărată comoară.

Cu această ocazie vă invit să vizitaţi expoziţia de ceramică de Cucuteni de la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău.

Aici găsiţi un articol despre Cucuteni în ziarul FLUX

Aici observaţi continuitatea civilizaţiei Cucuteni în cultura românească



SURSA OCTAVIAN RACU

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites