Tuesday, July 12, 2011

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Astazi se implinesc 450 de ani de la terminarea constructiei Catedralei Sfantului Vasile din Moscova. Google isi schimba cu aceasta ocazie logoul de inceput cu o pictograma extrem de interesanta, care simbolizeaza superba cladire din Piata Rosie.

Stalin n-a vrut sa darame Catedrala Sfantului Vasile din Moscova

Biserica adaposteste mormantul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), care este patronul catedralei. Catedrala Sfantul Vasile Blajenai (rusa Храм Василия Блаженного) sau „Собор покрова Богородицы на рву” este faimoasă pentru cupolele sale deosebite în formă de ceapă, stilul pur rusesc şi pentru culorile vii, atât în exterior, cât şi în interior. Ea conţine nouă capele ridicate pe o singură fundaţie.

Istoria catedralei incepe in anul 1552


Imaginea turelelor de caramida rosie si, in diverse locuri, incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.
Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova

Istoria catedralei începe în anul 1552, când a fost construită biserica Sfânta Terime, în semn de recunoştinţă pentru victoria armatei ruse împotriva tătarilor din hanatul Kazan. La început, biserica a fost realizată din lemn, pe locul ei fiind construită între 1555-1561 catedrala Sfântul Vasile, în timpul lui Ivan cel Groaznic.

Catedrala Sfântul Vasile din Piata Rosie reprezinta principalul punct de atractie de la Moscova. Considerata o bijuterie unica in lumea crestina, catedrala Sfântul Vasile se afla in capatul Pietei Rosii, langa Turnul Spasskaya al Kremlinului.



Piata Rosie si frumoasa Catedrala Sfantul Vasile

Piata Rosie este cea mai cunoscuta piata a orasului, ea separand Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod.

Din Piata Rosie pornesc toate drumurile principale ale orasului, aceasta fiind considerata nu numai centrul Moscovei, ci si centrul Rusiei.
Stalin n-a vrut sa darame Catedrala Sfantului Vasile


In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata.

El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare.

In timpul explicatiei, a spus la un moment dat: "Dar daca noi am demola asta, uite asa!" si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingandurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: "Lazar! Pune-o la loc!"

Tot in legatura cu incercarea prin care a trecut Catedrala Sfantul Vasile aflam si urmatoarele: arhitectul Baranovsky, in momentul in care a aflat intentia autoritatilor de a darama catedrala, s-a asezat pe treptele din fata bisericii si a fagaduit ca isi va taia singur gatul daca minunata biserica va fi daramata.

In cele din urma, decizia nu a fost pusa in practica, insa arhitectul Baranovsky nu a scapat de cinci ani de inchisoare pentru indrazneala aratata lui Stalin.

Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos - ocrotirorul Catedralei din Piata Rosie


Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova


Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc.


Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti - asa numiti "nebuni dupa Hristos" - foarte iubiti in spiritualitatea rusa.
Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova

Extravaganta exteriorului catedralei Sfântul Vasile mascheaza interiorul modest si putin spectaculos.

Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.
Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova


Catedrala Sfantul Vasile - Piata Rosie - Moscova

(Sursa: www.crestinortodox.ro/biserica-lume si www.agentia.org.)

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites