Wednesday, May 18, 2011

VA MAI AMINTITI? Gica Petrescu - La margine de Bucuresti


Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, Bucureşti d. 18 iunie 2006, Bucureşti) a fost un cântăreţ român de muzică uşoară, muzică populară (inclusiv lăutărească).A debutat la 18 ani, ca proaspăt absolvent al Liceului Gheorghe Şincai din Bucureşti, într-o formaţie studenţească.

La o serbare a venit compozitorul Ion Vasilescu. El a fost cel care l-a dus pe Gică Petrescu la Radiodifuziune, unde cântăreţul şi-a făcut lansarea oficială. După moda epocii, la început a cântat la baluri şi concerte de stradă; între 1937-1939 s-a afirmat profesional alături de orchestrele Radu Ghindă şi Dinu Şerbănescu, la Cazinoul din Sinaia.

Perioadei începuturilor, marcată de turnee concertistice, îi urmează recunoaşterea ca profesionist: angajamente la teatrele „Alhambra, „Gioconda şi „Boema (din 1940), la grădina Savoy, sub conducerea lui Ion Vasilescu, şi la "Teatrul C. Tănase" (din 1944).

În afara numeroaselor turnee internaţionale întreprinse de-a lungul carierei, deţine un record în privinţa numărului de piese compuse şi interpretate (peste 1.500), înregistrate într-o impresionantă discografie, unele dintre ele devenind în timp şlagăre.

Gică Petrescu este unul dintre puţinii cântăreţi care au înregistrat pe toate aceste suporturi: disc de ebonită (78 rpm), de vinil, casetă audio şi CD. Gică Petrescu a cântat pe viu de-a lungul întregii sale cariere.

El a murit în dimineaţa lui 18 iunie 2006. Corpul neînsufleţit al lui Gică Petrescu a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a şi fost înmormântat.

Share/Bookmark

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites