Saturday, March 5, 2011

RITUALURI POPULARE DE ZIUA MUCENICILOR

Share/Bookmark

Mananca mucenici si bea vin rosu ca sa fii sanatos si norocos tot anul



In fiecare an, zilele primavaratice destinate in exclusivitate reprezentantelor sexului frumos sunt urmate de cea a barbatilor. Pe data de 9 martie, romanii de pretutindeni sarbatoresc cei 40 de mucenici.


Asa-zisa zi a barbatului este un bun prilej pentru curatenie, dar si un semn al venirii primaverii. Obiceiurile din ziua mucenicilor formeaza un ritual specific (prepararea anumitor alimente, protectia magica a casei, aflarea norocului), care se pastreaza si astazi in toate colturile tarii. Iata cateva dintre obiceiurile zilei.

DATINA. Facerea si coacerea mucenicilor in familie aduce noroc si sanatate celor care participa


Povestea mucenicilor incepe in jurul anilor 300. Acesti 40 de mucenici erau soldati in armata unui imparat necredincios, pe nume Licinius, care a domnit intre anii 308-324. Soldatii au fost obligati sa se inchine idolilor, dar au refuzat. Drept pedeapsa au fost intemnitati si batuti timp de opt zile.

Apoi au fost condamnati la moarte prin aruncarea in lacul inghetat al Sevastiei. Un singur soldat a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. In acea noapte s-au petrecut lucruri nemaivazute. Lacul s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi care straluceau au coborat din cer asupra soldatilor. Ca printr-o minune, dimineata au fost scosi din apa si inca mai traiau.

La ordinul imparatului pagan, li s-au zdrobit picioarele si au fost lasati sa moara. Dupa trecerea lor in nefiinta, nu au fost inmormantati, ci arsi, iar cenusa le-a fost aruncata in lac. De atunci se obisnuieste ca in aceasta zi sa se mearga la biserica si apoi sa se dea de pomana mucenici pregatiti in diferite moduri.

Ziua se sarbatoreste cu mancare buna, 40 de pahare de vin si curatenie in case. Avand in vedere povestea bravilor osteni, 9 martie este recunoscuta ca fiind ziua barbatilor.


Nu lucra si vei avea noroc la bani


Ca sa ai mai mult noroc la bani, in aceasta zi speciala nu trebuie sa muncesti. Daca esti lacom si muncesti ca sa te imbogatesti, vei pierde toata agoniseala. Exista chiar si o legenda care spune ca un locuitor dintr-un sat semana mazare in ziua de mucenici, iar Dumnezeu l-a iertat pentru acest pacat si i-a dublat recolta.

In anul urmator insa, el nu a tinut cont de rasplata primita si a iesit din nou la camp pe 9 martie. Atunci Dumnezeu l-a pedepsit cu 40 de saptamani de boala.


Figurinele de mucenici iti aduc bunastare si noroc in dragoste


Pe 9 martie, de la nicio masa nu trebuie sa-ti lipseasca micile figurine specifice sarbatorii. Indiferent in ce zona a tarii te afli, este bine sa-ti prepari traditionalii mucenici. Acele 40 de opturi mici preparate din aluat iti vor aduce noroc in dragoste si bunastare in casa. Ele sunt un fel de garantie a multumirii sufletesti si a linistii in familie.


Petrece cu vin mult si vei fi in putere


De 9 martie aduna-ti familia si prietenii si petreceti impreuna cu mancare buna si vin din belsug. Traditia spune ca trebuie sa beti 40 de pahare de vin rosu ca sa fiti sanatosi, puternici si buni de munca tot anul. Se spune ca vinul reprezinta sangele varsat al mucenicilor si iti confera puterea cu care au luptat ei in noaptea osandei pentru dreapta lor credinta.


Tine focul aprins ca sa alungi raul din casa


De mucenici trebuie sa intinzi mese lungi si sa stai cu toti cei dragi sufletului tau in jurul lor, pana la apusul soarelui. De asemenea, ca sa alungi tot raul din casa trebuie sa aprinzi focul. Conform traditiei, iti poti proteja locuinta de spiritele rele dand un ocol al casei cu cenusa provenita de la focul de mucenici.


Rugaciunile te tin departe de farmece si de vraji


Daca esti suparat ca iti merge rau in viata, ziua mucenicilor este una dintre cele mai bune pentru a dezlega farmacele de peste an. Asa ca dis-de-dimineata este bine sa mergi la biserica sa faci rugaciuni impotriva farmacelor si duhurilor rele

. Pentru ca vrajile, farmecele si blestemele pe care ti le-ar putea face cineva rau intentionat sa nu-ti tulbure linistea, trebuie sa-ti purifici casa si membrii familiei stropindu-i cu apa sfintita luata de la biserica.

Tot acum este bine sa-ti pui o dorinta, pentru ca ea are toate sansele sa devina realitate.


Ritualul aducerii caldurii


Ultima zi a Babei Dochia, 9 martie, este ideala pentru observatii si previziuni astrologice. Se spune ca asa cum va fi in aceasta zi, tot asa va fi si de Sfintele Paste. Mai mult, daca vremea primavaratica se lasa asteptata, o poti aduce tu, printr-un ritual specific de aducere a caldurii. Tot ce trebuie sa faci este sa iesi afara si, lovind pamantul, sa spui:

"Patruzeci de sfinti voinici/ Dati cu betele-n pamant/ Sa tune, sa intre frig, sa iasa caldura/ Sa se faca vreme buna."


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites