Wednesday, February 9, 2011

Comerciantii de „vise” au avut cosmaruri penale

Share/Bookmark

ACTIUNE. 14 dosare penale pentru „traficantii” de etnobotanice

http://admin.ziarulring.com/images/upload/bucuresti/comerciantii-de-vise-au-avut-cosmaruri-penale-434x326.jpg

Cea mai recentă acţiune a poliţiştilor antidrog prin magazinele de produse etnobotanice din Capitală a avut un deznodământ tragic pentru „vânzătorii de vise”: 14 dosare penale, trei unităţi închise şi amenzi de 60.000 de lei. Mai mult, şefii „spice shopurilor” pot primi pedepse pentru trafic de droguri de mare risc.

Noaptea de vineri, 4 februarie, s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru patronii „magazinelor de vise”. Peste 80 de poliţişti şi lucrători de la Garda Financiară şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor au controlat, concomitent, 22 de unităţi în care se vindeau substanţe halucinogene.


În urma acţiunii, autorităţile au confiscat produse „spice” în valoare de 23.170 de lei şi „le-au golit” şi casele de bani de 1.600 de lei. „În foarte multe cazuri sunt găsite substanţe care au fost interzise de lege şi pe ambalajul cărora scrie cu totul altceva decât ce se află în interior. Toate substanţele ridicate au fost duse la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor, din cadrul IGPR unde vor fi verificate în amănunt”, ne-a spus comisarul Cătălin Ţone, şeful Brigăzii Antidrog a Capitalei. Mai mult, s-au întocmit 14 dosare penale, în care sunt cercetate 16 persoane, iar trei magazine au fost închise.



Dribling la lege

Pentru a-şi vinde substanţele, „afaceriştii” au găsit diverse metode pentru a păcăli organele de control. „Se folosesc de faptul că produsele etnobotanice nu au un cod CAEN special şi le vând sub formă de îngrăşământ pentru flori, arome pentru cameră sau sare de baie, şi pe ambalaje chiar se specifică şi modul de utilizare, fiind şi contraindicaţii clare pentru consumul uman.


De multe ori însă, în plicurile acestea sunt diverse substanţe catalogate drept droguri de mare risc. Una dintre cele mai periculoase este mefedrona. În unele cazuri scriu pe magazine că au alt specific de activitate, iar majoritatea afacerilor de acest gen sunt concentrate mai mult spre centrul Capitalei, pe bulevarde sau străzi cu deschidere largă”, a mai afirmat comisarul Cătălin Ţone.



„Ce nu înţeleg aceşti comercianţi este că legea interzice substanţa din interior, nu ambalajul produsului, şi acum trebuie suporte consecinţele”, Ştefan Pirpiliu, deputat PDL, iniţiator al Legii etnobotanicelor prin care au fost interzise o parte din substanţe

15 ani poate sta după gratii un comerciant de mefedronă.

sursa ziarulring


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites