Saturday, March 27, 2010

TOP GEAR PE TRANSFAGARASAN

ADON OLAM





MASA DE SEDER






CELE 4 INTREBARI PUSE DE COPII

HAG PESACH SAMEAH!




Pesach Sameach!
Happy Passover!


Pastele (Hebrew :פֶּסַח, Pesach) este o sarbatoare ebraica ce comemoreaza Exodul din Egipt si eliberarea israelitilor din sclavie. Mai este cunoscut ca Festivaul piinii nedospite (חַג הַמַּצּוֹת, Chag Hamatzot)

Pesach incepe in noaptea celei de a cincisprezecea zile a lunii Nissan si dureaza opt zile. Aceasta sarbatoare marcheaza nasterea natiunii israelite conduse de Moshe (Moses) acum 3000 de ani. Celebrarea ne vorbeste despre eliberarea fizica a sclavilor evrei dar si despre cea spirituala, din robia dorintelor.

Accentul se pune pe observarea Seder-ului,o ceremonie unica ce este savirsita in primele doua seri de Paste. Acum se maninca diferite feluri de mincare speciala, se spune povestea plecarii din Egipt, se cinta cintari de lauda si se spun rugaciuni speciale.

Passover / Pesach

"....."

~Exodus 12:14-17


Exodul 12:14
Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi, şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare în cinstea Domnului; s-o prăznuiţi ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri.
Exodul 12:15
Timp de şapte zile, veţi mânca azimi. Din cea dintâi zi veţi scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a şaptea, va fi nimicit din Israel.
Ex 13.6-7: Timp de şapte zile, să mănânci azimi; şi în ziua a şaptea, să fie o sărbătoare în cinstea Domnului. "> Ex 13.6-7; Ex 23.15: Să ţii sărbătoarea azimilor; timp de şapte zile, la vremea hotărâtă, în luna spicelor, să mănânci azimi, cum ţi-am poruncit; căci în luna aceasta ai ieşit din Egipt; şi să nu vii cu mâinile goale înaintea Mea. "> Ex 23.15; Ex 34.18-25: "Să ţii sărbătoarea azimilor: timp de şapte zile, la vremea hotărâtă, în luna spicelor, să mănânci azimi, cum ţi-am poruncit, căci în luna spicelor ai ieşit din Egipt. "> Ex 34.18-25; Lev 23.5-6: În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paştele Domnului. "> Lev 23.5-6; Num 28.17: Ziua a cincisprezecea a acestei luni să fie o zi de sărbătoare. Timp de şapte zile să se mănânce azimi. "> Num 28.17; Deut 16.3-8: În timpul sărbătorii, să nu mănânci pâine dospită, ci şapte zile să mănânci azimi, pâinea întristării, căci ai ieşit în grabă din ţara Egiptului: aşa să faci, ca să-ţi aduci aminte toată viaţa ta de ziua când ai ieşit din ţara Egiptului. "> Deut 16.3-8; 1Cor 5.7: Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştele noastre, a fost jertfit. "> 1Cor 5.7; Gen 17.14: Un copil de parte bărbătească netăiat împrejur în carnea prepuţului lui, să fie nimicit din mijlocul neamului său: a călcat legământul Meu." "> Gen 17.14; Num 9.13: Dacă cineva nu este necurat, nici nu este în călătorie, şi totuşi nu prăznuieşte Paştele, sufletul acela să fie nimicit din poporul lui; pentru că n-a adus darul cuvenit Domnului la vremea hotărâtă, omul acela să-şi ia pedeapsa pentru păcatul lui. "> Num 9.13;
Exodul 12:16
În ziua dintâi veţi avea o adunare de sărbătoare sfântă; şi în ziua a şaptea, veţi avea o adunare de sărbătoare sfântă. Să nu faceţi nici o muncă în zilele acelea; veţi putea numai să pregătiţi mâncarea fiecărui ins.
Exodul 12:17
Să ţineţi sărbătoarea azimilor, căci chiar în ziua aceea voi scoate oştile voastre din ţara Egiptului; să ţineţi ziua aceea ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri.

"...And if your son asks you in the future, saying, What are the testimonies, and the statutes, and the judgments, that the LORD our God commanded you? You will say to your son, We were slaves to Pharaoh in Egypt; and the LORD brought us out of Egypt with a mighty hand. The LORD gave signs and wonders, great and harmful, against Egypt, against Pharaoh, and against all his household, before our eyes: And he brought us out of there to bring us in, to give us the land that he promised our fathers. ..."

~Deuteronomy 6:20-23

Chag Pesach Sameach to everyone!

LADY IN THE WATER

Vad ca nu-mi merge linkul asa ca pun altul..unu dintre cele mai tari filme facute ever despre deconditionare si..mai mult
LADY IN THE WATER

THE TRAILER


daca vreti sa-l download AICI

WHEN I GROW UP

IN TONAL SAU IN NAGUAL

Actorul Johnny Depp în vârstă de 46 de ani a regizat videoclipul "Unloveable" al trupei Babybird. Pe langă faptul s-a ocupat de regia clipului, Depp este cel care a cântat la chitară.

Videoclipul a fost filmat în luna septembrie a anului trecut în Herts, Anglia şi se bazează pe o poveste scrisă de Ambrose Bierce în 1890, intitulată "An Occurrence at Owl Creek Bridge".

Filme, Muzica, Jocuri, Show - 220.ro

I LOVE DRASIUS

Drasius Kedys, lituanianul care e considerat cel mai iubit criminal din lume, după ce i-a executat pe violatorii fiicei sale, se ascunde, se pare, în Marea Britanie, după cum susţine site-ul croatiantimes.com.

Anul trecut, în luna octombrie, Drasius Kedys, sătul să cerşească dreptatea, a pus mâna pe armă şi i-a executat pe doi dintre violatorii fiicei sale, în vârstă de numai patru anişori. De atunci, el este de negăsit şi căutat de poliţia din întreaga Europă. Însă, după cum susţine site-ul croatiantimes.com, acesta s-ar ascunde în Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, Drasius şi-a schimbat înfăţişarea, şi-a luat o nouă identitate şi se ascunde într-un grup de muncitori imigranţi din Europa de Est, printre care se află şi români.

Drama “vânătorului de violatori”, aşa cum a fost numit Drasius de presă, a impresionat întreaga Europă, care l-a transformat pe acesta într-un adevărat erou, având fani şi fiind aplaudat pentru curajul lui în întreaga lume.

Cotlet de miel in sos de miere


Pentru 4 persoane

1 kg de cotlete de miel
5 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoi
3 foi de salvie
o lingura de rozmarin
3 linguri de otet balsamic
2 linguri de miere
1/8 litru de vin rosu
250 ml de supa clara de legume
2 linguri de smantana
sare
piper

2010/03/26//266416-vin.jpg
2010/03/26//266417-miere.jpg

Mod de preparare:

Cotletele de miel se spala rapid sub jet de apa rece si se usuca cu hartie absorbanta de bucatarie. Din ulei de masline, usturoi tocat fin, frunze de salvie si rozmarin proaspat, piper si sare se face o marinada.
Cotletele se cresteaza cu un cutit bine ascutit, de 2-3 ori, la marginile cu grasime pentru ca la prajit sa nu se curbeze.
Apoi se pun intr-o forma plata sau intr-un castron si se acopera cu marinada.
Se lasa sa stea la loc racoros, acoperite, cel putin trei ore.
Se scot cotletele din marinada si, fara a mai folosi alta grasime, se prajesc in tigaie circa 3-5 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare maroniu-aurie. Se scot din tigaie si se pastreaza la cald.
Se scurge surplusul de grasime din tigaie, apoi se pune din nou tigaia pe foc. Continutul ramas in tigaie se dizolva cu otet balsamic, amestecand continuu cu telul. Apoi se adauga mierea si vinul rosu. Se da sosul in clocot si se fierbe la foc moderat circa 5 minute. Se adauga supa clara de legume si se mai fierbe la foc moderat inca zece minute. Se adauga apoi smantana, se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper. Se stinge focul, apoi se introduc cotletele in sosul de miere si otet balsamic,unde se lasa cateva minute pentru a se impregna.
Sugestie:
Cotletele de miel in sos de miere si otet balsamic trebuie sa stea cel putin trei ore in marinada, dar pot fi pregatite si cu o zi inainte si lasate sa stea peste noapte, in vas acoperit, la frigider.

2010/03/26//266420-jakob.jpg
2010/03/26//266421-orez.jpg

Legume la cuptor cu sos tomat si orez



Pentru 4 persoane

4 cepe
3 dovlecei mici
un ardei gras rosu
un ardei gras galben
300 g de champignons
3 catei de usturoi
5 linguri de ulei de masline
2 lingurite de rozmarin (macinat sau tocat marunt)
500 g de rosii pasate (rosii decojite din conserva)
o legatura de patrunjel
o legatura de menta
sare
piper
400 g de orez fiert


Mod de preparare:

Se toaca usturoiul marunt.
Se curata toate legumele, ceapa se taie in patru, dovleceii in cuburi, ardeii in fasii, ciupercile in patru.
Se unge o tava, se asaza legumele, se presara cu usturoi si rozmarin si se stropesc cu ulei de masline.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, se lasa circa 20 de minute la 180 grade (cuptor cu convectie) sau la 200 grade (aragaz). Se intorc cu grija si se mai lasa circa zece minute.
Rosiile pasate se combina cu verdeata, se dau intr-un clocot, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se mai lasa la foc mic circa zece minute.
Sosul de rosii se serveste impreuna cu orezul fiert, alaturi de legumele pregatite la cuptor.
sursa cancan.ro

PACE TUTUROR

SA FACEM CEVA

Mordechai ştie un caz trist, aşa de trist că trebuie musai ajutat: un prunculaine are musai nevoie de o operaţie. O tumoră nemernică, un destin chinuit. Ne putem mobiliza să facem ceva calumea? Daţi? Haidaţi, vă roagă Groparele frumos! Aveţi grijă de voi şi de copiluţul ăsta de mai jos, că vă va da şi el un link la blogroll când creşte mare;)

RADU BRAGADIREANU
Sunt Radu, un bebelus de cinci luni, si imi doresc sa rad pentru ca asta fac bebelusii, nu? As zambi mereu, as umple lumea cu rasul meu, dar nu ma lasa o tumoare mare si rea, cu care m-am nascut… nici firele care-mi intra in nasuc, nici aparatele la care sunt conectat… Mami stie ca m-am nascut cu o tumoare masiva cranio-maxilo-faciala pe care, data fiind natura ei (prinde nervi si vase majore), marimea si amplasarea in cavitate bucala si inaintarea ei spre ochiul drept si spre creier, doctorii din Romania nu o pot opera. Tumoarea este asa de mare incat eu nu mai pot inchide gurita. Am nevoie urgent de o operatie in strainatate, pentru ca tumoarea creste mai repede decit mine, dar transportul special, investigatiile si operatia costa foarte mult. Inca de la nastere, casa mea este Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Marie Curie si-atunci va intrebati de ce am inceput sa zimbesc? Pentru ca stiu, oamenii buni ca voi ma vor ajuta sa scap de tumoare care-mi apasa pe creier, care nu ma lasa sa respir sau sa mananc normal. Vreau sa simt gustul lapticului, sa descopar lumea, sa va intilnesc pe strada si sa va bucur ziua cu un zimbet.
PENTRU CEI CARE VOR SA MA AJUTE:
Cont romanesc pentru donatii:
BRD Agentia Romancierilor
IN LEI – RO39BRDE410SV57748954100
IN EURO – RO20BRDE410SV69441714100
Numele mamei: Popescu Laura Adriana
Pentru donatii din strainatate:
BIC: BRDE sau BRDEROBU

Cont nemţesc pentru donaţii fara comision din Europa:
Nume: Carina Marinoiu
Nr. de cont: 280437500
Codul bancii: 57040044
Banca: Commerzbank
Din afara Germaniei folositi:
IBAN: DE84570400440280437500
BIC/SWIF: COBADEFFXXX


via groparu.ro

Friday, March 26, 2010

Du'a pentru cautarea celor mai inalte trasaturi morale

click pe link pt a asculta si in araba
Du'a Makaarimil Akhlaaq - Du'a pentru cautarea celor mai inalte trasaturi morale

(transmisa de Imam Zayn al-Abidin(ra) , cunoscut si sub numele de Imam Sajjad, stranepotul Profetului Muhammad(pbuh) si fiul lui Imam Hussein(ra), in traditia shiita)

In numele lui Allah, Cel Milostiv si Indurator,
O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Fa-mi credinta (imanul) sa atinga nivelul cel mai inalt al credintei,
Fa-mi convingerea sa fie cea mai puternica convingere,
Si condu-mi intentia la cele mai bune intentii,
Si faptele mele la cele mai bune fapte.

O Allah, desavarseste- mi intentia prin blandetea Ta,
Corecteaza-mi convingerea prin ceea ce este cu Tine,
Si indreapta prin puterea Ta ceea ce este pervertit in mine.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Menajeaza-ma de ingrijorarile care ma tulbura,
Tine-ma ocupat cu lucrurile despre care imi vei cere socoteala maine,
Si permite-mi sa-mi petrec zilele ocupat cu scopul pentru care m-ai creat!
Elibereaza-ma de nevoi, intinde-Ti proviziile asupra mea, fara ca sa fiu ispitit cu nerecunostinta.
Inalta-ma fara ca sa fiu afectat de mandrie!
Fa-ma ca sa Te ador si ca venerarea mea sa nu fie alterata de admiratia de sine.
Si lasa ca binele sa se reverse din mainile mele asupra celorlalti oameni, fara ca sa-i fac sa se simta obligati fata de mine!
Da-mi cele mai inalte trasaturi morale,
Si protejeaza-ma de trufie desarta!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si nu ma ridica nici macar cu o treapta inaintea oamenilor, fara ca sa ma smeresti in acelasi mod in propii mei ochi,
Si nu cauza inaltarea mea in fata celorlalti fara o smerire interioara in aceeasi masura!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Fa-ma sa ma bucur de o calauzire precisa pe care sa nu caut sa o inlocuiesc cu altceva,
O cale a adevarului de la care sa nu ma abat,
Si intentia unui comportament corect in care sa nu am indoieli!
Lasa-ma sa traiesc atat timp cat viata mea este un dar gratuit in ascultarea de Tine,
Iar daca viata mea devine o pajiste pentru Satana, ia-ma la Tine,
Inainte ca sa ma ajunga mania Ta,
Si inainte ca furia Ta sa fie de aspra fata de mine.
O Allah, nu aseza in mine nici o calitate pentru care sa fiu invinovatit in viitor, atat timp cat nu o indrepti Tu,
Nici un defect pentru care sa fiu condamnat, atat timp cat nu il preschimbi Tu in ceva frumos,
Nici o trasatura nobila incompleta, atat timp cat nu o desavarsesti Tu!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si inlocuieste dusmania oamenilor care ma urasc cu dragoste,
Invidia oamenilor impertinenti cu afectiune,
Si suspiciunea celor drepti cu incredere,
Dusmania celor apropiati cu prietenie,
Lipsa de respect din partea rudelor apropiate cu devotament,
Si atasamentul lingusitorilor cu dragoste adevarata,
Respingerea confratilor cu prietenie altruista,
Si amaraciunea fricii de raufacatori cu dulceata sigurantei!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si da-mi suprematie asupra celui care ma nedreptateste,
Si cuvinte potrivite impotriva celui care ma combate,
Si o victorie asupra celui care mi se impotriveste cu incapatanare,
Si intelepciune impotriva celui care planuieste impotriva mea.
Putere asupra celui care ma asupreste,
Si respingerea celui care ma barfeste,
Si protectie fata de cel care ma ameninta.
Daruieste-mi reusita de a-l asculta pe cel care ma calauzeste corect,
Si de a-l urma pe cel care-mi arata calea cea dreapta.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si calauzeste-ma sa-l infrunt cu un sfat bun pe cel care este nesincer fata de mine,
Si sa-l rasplatesc cu un devotament nobil pe cel care ma paraseste,
Si sa-l recompensez cu daruri pe cel care ma priveaza de drepturile mele,
Si sa-l rasplatesc cu atasament pe cel care ma izoleaza,
Si sa ma opun celui care ma ponegreste, pomenindu-l de bine
Si sa aduc multumiri pentru ceea ce este bun,
Si sa inchid ochii la ce este rau.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Impodobeste- ma cu podoaba celui drept,
Si imbraca-ma in vesmintele celui temator de Dumnezeu, prin propagarea dreptatii,
si prin infranarea maniei,
si prin stingerea vapaii urii,
reunindu-i pe cei dezbinati,
corectand discordia,
raspandind comportamentul bun,
acoperind greselile,
printr-o fire blanda,
fiind smerit,
si prin frumusetea caracterului,
si seriozitatea cu care indur (ce mi se intampla),
si printr-un comportament agreabil,
si prioritate in atingerea perfectiunii,
preferand a fi generos,
si abtinandu-ma de la a condamna (pe ceilalti),
oferind bunatate celor care nu merita,
si graind adevarul, chiar daca acesta este dureros,
considerand binele din cuvintele si faptele mele ca fiind mic, chiar daca acesta este mare
si considerand raul din cuvintele si faptele mele ca fiind mare, chiar daca acesta este mic
Desavarseste aceasta in mine printr-o ascultare continua,
tinandu-ma strans de comunitate,
si respingandu- i pe cei care aduc inovatii (in religie),
si (urmadu-i pe) cei care actioneaza conform opiniilor originale!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Asigura-mi provizia Ta vasta la varsta batranetii,
si cea mai puternica vigoare atunci cand sunt epuizat,
nu ma incerca cu lenevie in adorarea Ta,
sau cu orbire catre calea Ta,
acceptand ceea ce se opune dragostei pentru Tine,
si alaturandu-ma celui care s-a separat de Tine,
si parasindu-l pe cel care Te urmeaza!
O Allah, fa ca sa alerg la Tine in timpul necazului meu,
si sa cer de la Tine in nevoie,
si sa Te invoc pe Tine (cand ma cuprinde) nenorocirea!
Si nu ma ispiti sa caut ajutor la altcineva in afara de Tine cand sunt necajit,
si sa ma umilesc cerand ajutor de la altcineva cand sunt sarac,
sau sa invoc pe altcineva in afara de Tine atunci cand mi-e teama,
pentru ca atunci as merita refuzul Tau, (as merita) sa ma parasesti si sa-Ti intorci fata de la mine,
O, Cel mai Milostiv dintre milostivi!
O Allah, fa ca pofta, indoiala si invidia pe care Satana o arunca in inima mea,
sa-mi aminteasca de puterea Ta,
si (sa ma faca) sa meditez asupra puterii Tale,
si sa planuiesc impotriva dusmanului Tau.
Fa ca tot ceea ce el ma determina sa rostesc cu limba mea,
cuvintele indecente sau urate, calomnia, marturia falsa,
barfirea unui om credincios in absenta acestuia,
sau insultarea cuiva in prezenta sa,
si lucruri asemanatoare, (transformandu- le intr-o) vorbire spre lauda Ta,
cu scopul de a urmari elogierea Ta,
si o incursiune in preamarirea Ta,
si o recunostinta pentru favorurile primite de la Tine,
si o recunoastere a bunatatii Tale,
si o enumerare a binecuvantarilor Tale!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si nu ma lasa sa fiu nedreptatit, cand poti combate acest lucru,
Si nu ma lasa sa fac ceva rau, cand ai puterea de a ma opri,
Si nu ma lasa sa fiu indrumat gresit, cand ai puterea sa ma calauzesti,
Si nu ma lasa sa fiu sarac, cand la Tine este belsugul meu,
Si nu ma lasa sa fiu arogant, cand de la Tine este averea mea!
O Allah, alerg la iertarea Ta,
ma indrept spre mila Ta,
tanjesc dupa indurarea Ta,
si ma incred in bunatatea Ta,
intrucat nimic altceva in afara iertarii Tale nu-mi poate garanta (salvarea),
nimic din faptele mele nu ma face sa merit indurarea Ta,
si dupa ce ma judec pe mine insumi, nimic (nu ma poate salva) din ceea ce-mi apartine, in afara bunatatii Tale.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si revarsa-Ti bunatatea asupra mea!
O Allah, fa ca vorbirea mea sa fie calauzire (pentru altii),
Umple-ma de evlavie,
Fa-ma sa reusesc in ceea ce este cel mai curat,
Si tine-ma ocupat in ceea ce Te multumeste pe Tine cel mai mult!
O Allah, fa-ma sa pasesc pe cea mai exemplara cale,
si fa-ma sa traiesc si sa mor in religia Ta!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Fa-ma sa ma bucur de cumpatare,
Transforma-ma intr-unul din cei cu un comportament corect,
si care da dovada de o conduita buna,
si intr-un slujitor al dreptatii,
si fa-ma sa ma intorc victorios la Tine,
si protejeaza-ma de Iad.
O Allah, purifica-mi sufletul,
si lasa in sufletul meu ceea ce il va indrepta,
pentru ca daca Tu nu il aperi, sufletul meu va pieri!
O Allah, la tine sunt rezervele mele atunci cand sunt mahnit,
Si tu esti scaparea mea atunci cand ma aflu in lipsuri,
De la tine cer ajutor cand sunt tulburat,
Si la Tine este un inlocuitor pentru orice lucru pierdut,
O indreptare pentru orice lucru pervertit,
Si o schimbare pentru orice lucru pe care il dezaprobi.
Fi bland cu mine, dandu-mi bunastare inaintea nenorocirii,
si belsug inainte sa cer,
o conduita corecta inainte sa fiu calauzit gresit,
da-mi suficient (ca sa nu port) povara rusinii fata de slujitori,
da-mi siguranta in Ziua de Apoi,
si daruieste-mi o calauzire corecta!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Respinge de la mine, prin blandetea Ta,
Hraneste-ma prin amabilitatea Ta,
Indreapta-ma prin generozitatea Ta,
Vindeca-ma prin binecuvantarea Ta,
Adaposteste- ma in salasul Tau,
Invaluieste- ma in ceea ce este placut in fata Ta,
Si fa-ma sa reusesc ca sa ating cel mai bine calauzit lucru atunci cand lucrurile ma fac sa fiu confuz,
si cea mai curata preocupare atunci cand preocuparile par asemanatoare,
si crezul cel mai placut Tie, atunci cand crezurile sunt contradictorii!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Incununeaza- ma cu suficienta,
Aseaza-ma intr-o paza buna,
Fa-ma sa ghidez (pe altii) in mod corect,
Nu ma ispiti cu bogatie,
Daruieste-mi pacea sufleteasca,
Si fa ca viata mea sa fie lipsita de truda si necaz,
Si te rog sa nu-mi refuzi rugamintea, respingand-o,
Pentru ca nu fac pe nimeni rivalul Tau,
Si nu fac pe nimeni egalul Tau pe care sa-l implor!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Opreste-ma de la risipa,
Consolideaza- mi rezervele impotriva naruirii,
Si inmulteste-mi proprietatile binecuvantandu- le,
Si aseaza-ma pe calea cea bine calauzita, avand evlavie in ceea ce cheltuiesc.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Cruta-ma de povara castigarii (traiului zilnic),
Si asigura-mi (traiul zilnic) fara sa tin socoteala lui,
Ca nu cumva cautarea lui sa ma distraga de la venerarea Ta,
Si sa port povara consecintelor rele ale castigului.
O Allah, da-mi prin puterea Ta ceea ce caut,
Si adaposteste- ma prin puterea Ta de ceea ce mi-e teama.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si pastreaza-mi infatisarea prin odihna,
Si nu-mi injosi demnitatea prin nevoi,
Ca nu cumva sa caut resurse la cel care Tu i le-ai furnizat,
Si sa cer de la cea mai rea dintre creaturile Tale,
Pentru ca atunci as fi tentat sa-l laud pe cel care mi-a dat,
Si sa-l condamn pe cel care a ezitat sa-mi dea,
In timp ce Tu esti, si nu ei, stapanul oferirii si al refuzului.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si da-mi profunzime in adorarea Ta,
si detasarea (necesara) sacrificiului,
si cunoastere pusa in practica,
si abstinenta cu masura!
O Allah, pecetluieste- mi existenta cu iertarea Ta,
Si confirma-mi asteptarea in speranta milei Tale,
Usureaza-mi caile ca sa ating ceea ce-Ti place Tie,
Si fa ca faptele mele sa fie bune in toate circumstantele.

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Si indeamna-ma sa-mi aduc aminte de Tine in momentele in care sunt neglijent,
Tine-ma ocupat in ascultarea de Tine in zilele in care sunt nepasator,
Si deschide-mi un drum accesibil spre dragostea Ta,
Si desavarseste pentru mine binele din aceasta lume si din lumea cealalta,

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si familia sa,
Cel pe care l-ai binecuvantat cel mai mult intre toate creaturile Tale, dinaintea lui
si cele de dupa el,
Si "fa-ne noua parte buna in aceasta lume si in parte buna in Lumea de Apoi,
Si apara-ne pe noi de chinurile Focului!"(Surat Al-Baqara:201)
Tu esti Atotputernic si aceasta este usor pentru Tine!
O Cel mai Milostiv dintre milostivi!

O Allah, binecuvanteaza- l pe Muhammad si pe descendentii sai curati!

Meteora – cu un pas mai aproape de ingeri


Meteora –  cu un pas mai aproape de ingeri

Exista un loc in care forta naturii a modelat muntii facandu-i sa arate aidoma unor stalpi ce sustin insusi cerul. Exista un loc pe care oamenii l-au intarit prin credinta si puterea lor launtrica. Un loc in care Dumnezeu le-a zambit oamenilor, oferindu-le adapost acolo unde nimeni nu se astepta... Meteora... lacasul ingerilor.

Locuind la portile cerului

Cuvantul meteora inseamna, in limba greaca, "suspendat in aer" si, desigur, se refera la manastirile seculare ridicate aici de sfintii ortodoxiei. Ceea ce a creat acea unica aglomerare de stanci ramane un mister al naturii, si asta in ciuda teoriilor avansate de oameni de stiinta, teorii nedemonstrate pana astazi. Insa cu atat mai spectaculos este peisajul oferit de Meteora cu cat artei naturii omul i-a alaturat arta sa, creand unul dintre cele mai frumoase locuri nu numai din Grecia, ci din intreaga lume. Nu intamplator, manastirile de la Meteora au fost incluse in patrimoniul UNESCO ca bunuri inestimabile ale intregii omeniri.



In secolul al IX-lea, un grup de ermiti greci si-a cautat adapostul in grotele greu accesibile ale Meteorei. Ei au fost primii locuitori din aceste tinuturi neprimitoare in aparenta si au continuat sa traiasca aici timp de trei secole, pana la ridicarea primelor asezaminte monastice. La inaltimi care ajung uneori si la 550 de metri, ermitii traiau in solitudine, intalnindu-se doar in zilele de duminica si in zilele de sarbatori, atunci cand se rugau impreuna intr-o capela construita la baza stancii Dhoupiani.

La finalul secolului al XII-lea, este atesta o prima comunitate monastica grupata in jurul bisericii Theotokos (Maica Domnului) care exista si astazi. Sfantul Athanasios este cel care aduce de la Muntele Athos, in anul 1344, un grup important de calugari si punele bazele manastirii cu hramul Theotokos (1381-1388), devenita ulterior Manastirea cu hramul Schimbarii la Fata a Mantuitorului. A fost doar inceputul, pentru ca, pana la finele secolului al XIV-lea, nu mai putin de 20 de manastiri fusesera ridicate pe inaltimile ametitoare ale Meteorei. A fost, poate, vointa divina cea care i-a impins pe acei oameni sa isi ridice valorile pe inaltimi pe care nu traiesc decat vulturii. Se spune ca intreaga cultura a Greciei s-a pastrat in manastirile de la Meteora si ca, in lipsa asezamintelor monahale inexpugnabile in fata atacurilor turcesti, toate valorile elene s-ar fi pierdut sub tavalugul otoman.

Pentru cei care le-au vizitat de-a lungul timpului, mai ales cei care au facut-o pana in secolul al XVII-lea, accesul extrem de dificil in manastiri, facut exclusiv cu ajutorul franghiilor care se intindeau chiar si pe sute de metri, nu putea simboliza decat fragilitatea vietii si a vointei divine. Memorabila ramane replica unui calugar medieval care, intrebat daca schimba vreodata franghiile cu care sunt trasi pana in manastire atat oameni cat si marfuri, ar fi raspuns: Evident ca schimbam funia. O schimbam ori de cate ori se rupe!

Incepand, insa, cu anul 1920, conditiile de acces in manastiri au fost radical imbunatite, si asta datorita afluxul mare de credinciosi veniti din toate partile lumii. Trepte au fost sapate in piatra si poduri suspendate au fost construite in lacasurile de cult pentru a facilita accesul vizitatorilor si preotilor deopotriva. Un veritabil masacru a avut loc in timpul celui de al doilea razboi mondial, atunci cand manastirile au fost bombardate si jefuite de o mare parte a valorilor pe care le pastrasera de secole. Parte dintre ele au fost recuperate ulterior si redate preotilor care inca mai vietuiau pe inaltimile Meteorei. In fapt, astazi, din cele 24 de manastiri existente in secolul al XVI-lea, doar sase, cinci de calugari si una de maicute, mai sunt locuite, fiecare dintre ele avand mai putin de 10 persoane.

Ultimele lacasuri ale Meteorei

Megalo Meteoro, sau Manastirea cu hramul Schimbarii la Fata a Mantuitorului, este si cea mai impunatoare manastire de la Meteora. Construit intre anii 1387-1388 de catre Sf. Athanasios, una dintre cele mai importante figuri din ortodoxie, lacasul a fost inchinat, initial, Fecioarei Maria, pentru ca apoi sa capete hramul Schimbarii la Fata. Manastirea a fost extinsa gratie eforturilor tarului sarb Simeon Uros, cel care a decis sa isi doneze intreaga avere manastirii si sa devina al doilea ei fondator, calugarindu-se. De altfel, craniul sau, alaturi de cel al Sf. Athanasios, se afla inca in Megalo Meteoro.

Manastirea a fost, inca o data, reconstruita in anul 1544 si, in anii urmatori, extinsa constant. Intre zidurile sale se afla veritabile comori ale ortodoxiei: stravechi artefacte, picturi, sculpturi si, mai ales, documente originale (peste 640 de manuscrise) dintre care cel mai vechi dateaza din anul 861.



Manastirea Sf Nicolae Anapafsas (Sfantul Nicolae Odihnitorul), cea mai mica dintre manastirile meteore, a fost zidita in secolul al XIV-lea de catre Sfantul Dionisie cel Milostiv. Frescele sale, de o mare calitate artistica, au fost realizate de Teofan Cretanul, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Scolii Cretane de Pictura. In capela Sf. Anton, picturile originale din secolul al XIV-lea sunt inca vizibile.



Manastirea Varlaam, a doua ca marime dupa Megalo Meteoro, a fost numita astfel dupa ermitul cu acelasi nume, care si-a gasit refugiul aici in anul 1350. Acelasi Varlaam a construit o capela de mici dimensiuni peste care, in anul 1517, doi frati din Ioannina, Theophanes si Nektarios Apsarades, au ridicat manastirea de astazi. Frescele care dateaza din anii 1548 si 1566, si care apartin curentului teban din pictura, sunt inca vizibile.



Agias Triadas, sau Manastirea cu hramul Sfintei Treimi, ofera, poate, cea mai spectaculoase vedere de ansamblu asupra localitatii Kalambaka si asupra Muntilor Pindului. Datorita celor 140 de trepte sapate in stanca, pe care vizitatorii trebuie sa le urce, Agias Triadas este, probabil, si cea mai putin vizitata manastire de la Meteora. Ea a fost ridicata in secolul al XV-lea de catre parintele Dionisie. Doi frati, ambii preoti, Nicolaos si Antonios, i-au decorat peretii in anul 1741, in timp ce picturile de pe stanca din biserica Sfantul Ioan Botezatorul dateaza din anul 1682. Aici au fost filmate mai multe cadre din filmul de actiune James Bond: For Your Eyes Only.



Manastirea Rusanu, numita astfel dupa fondatorul ei din secolul al XV-lea, se inalta pe una dintre cele mai falnice dintre stancile Meteorei. Inconjurata de abis de jur imprejur, manastirea a fost ridicata de fratii macedoneni Maxim si Ioasaf in anul 1545. Fresca ce impodobeste manastirea dateaza din anul 1561. Cele mai multe dintre manuscrisele pastrate la manastirea Rusanu de-a lungul timpului au fost mutate la Biblioteca Nationala din Atena.



Agios Stefanos, sau Manastirea cu hramul Sfantul Arhidiacon Stefan, dateaza din secolul al XV-lea si este, totodata, singura manastire de maici de la Meteora, calitate pe care a capatat-o de abia in 1961. Nu se stie cu exactitate de cand dateaza primele constructii deasupra carora a fost ridicata manastirea, unele teorii sugerand chiar anul 1192. Manastirea adaposteste, printre altele, craniul Sfantului Haralambie, donat manastirii chiar de domnitorul valah Vlad Tepes.

CITESTE SI:

Sursa foto: Wikipedia

Thursday, March 25, 2010

SPARTACUS-BLOOD AND SAND



NOUL MEI SERIAL PREFERAT, CU O SUPERBA SI SCULPTURALA XENA, SI O MINUNATA REEVOCARE A VIETII HEDONISTE ROMANE...... AICI

DEZLEGAREA LA PESTE




Ca de obicei intrebarile existentiale ale lui arhi ma inspira, si iata si eu, ma alatur corului necredinciosilor ce se mira cind vine vorba de post. First of all, ce e aia POST?
Si acum desigur, vom primi raspunsuri in functie de zonele lumii/religii.

Un mahomedan stie ca orice post se tine ZI LUMINA, si asta implica ca nu se fumeaza, nu se maninca, nu se bea, nu ti-o tragi, nu injuri, nu furi, etc.
Pravolsavnicii ortodocsi cu care am vorbit, au strimbat din nas-vai, doar zi lumina?Noi sintem mai tari, noi tinem 24 de ore.Bre, sa va vad pe voi fara apa la 50 de grade sau minimum 46, asa cum se tine in tarile cele frumoase din Middle East.

Crestinu'ortodox stie clar ca trebuie sa bage zacusca, mere, placintica cu dovleac si alte delicatese vegetariene-btw, pe vremea cind eram ortodoxa ma ingrasam cel putin 5 kile la fiecare post.
Ca se injura ca la usa cortului, il invidiaza pe vecin si ii da cu parul in cap fratelui pentru pamint, nu mai conteaza.

Evreul are DOAR post negru-cind am intrebat-o pe prietena mea cea mai buna daca tine post negru m-a intrebat ce e aia si cind i-am explicat mi-a zis ca ALA E POSTUL, like the only one. 25 de ore, ca evreii sint mai cu mot intotdeauna .

In hinduism de Navratri si alte zile se tine post negru zi lumina, sau daca ti se face rau cu fructe si sucuri, iar seara e interzis sa maninci cereale si mai mult de o masa.


IN buddhism, postul cel mare, cel din august-octombrie, se tine renuntind la un obicei nasol pe care il ai-ei asta e chiar greu....

All in all este bine sa realizam forma interioara a postului care este una de purificare mentala si mai ales sa nu ii judecam pe ceilalti dindu-ne noi mari.

Ca de obicei, azi lumea s-a calcat pe bataturi, asa cum zicea si arhi, sa cumpere peste ca de dom'le e dezlegare. Asa si?
Ai tinut postul pastelui complet si corect? Ai lesinat cu ochii la brinza si carne in timp ce lingeai farfuria de pilaf? Esti credincios-as in faci fapte bune?
Daca da, atunci enjoy the fish, care intre noi vine vorba nu a enjoyed faptul ca a fost ucis in chinuri groaznice ca tie, crestine sa ti se serveasca pe masa o halca din carnea lui.

P.S.-si sa n-o aud pe aia ca Iisus minca peste ca fac criza.
P.S2.-s-a gindit cineva la Maryam, din cauza careia este dezlegarea la peste? Ce o fi fost in sufletul ei si la ce s-a expus-pedeapsa cu moartea prin lapidare-in momentul in care a acceptat sa ramina insarcinata? Ce durere i-a trecut prin fata ochilor vazindu-si fiul omorit in chinuri groaznice in fata ei?
Mie mi s-ar cam taia de crapat la peste.....

10 minuni ale lumii despre a caror existenta nu stiai


10 minuni ale lumii despre a caror existenta nu stiai

Expresia „cele 7 minuni ale lumii” s-a impamantenit in constiinta maselor sub forma acelor realizari ingineresti de exceptie din lumea antica, stereotip ce i-a privat pe multi de descoperirea, fie ea si pe hartie sau pe ecranului computerului, a celorlalte „minuni” create de-a lungul timpului de om sau de natura. Demersul nostru este acela de a va aduce in fata 10 destinatii despre a caror existenta, cei mai multi dintre noi, nici macar nu aflasera vreodata, 10 destinatii uluitoare ce ar merita oricand o pozitie fruntasa pe lista celor mai frumoase locuri de pe Pamant.

10.Terasele de orez din Banaue - Filipine

Terasele de orez din Banaue au cel putin 2000 de ani vechime si au fost sapate pe coastele muntilor filipinezi de catre stramosii localnicilor de astazi. Filipinezii le mai numesc si "A opta minune a lumii", termen deloc exagerat daca ne gandim ca totul a fost realizat cu un minim de echipament si utilaje, in cea mai mare parte fiind construite manual. Situate la o altitudine de circa 1500 de metri, terasele de orez acopera o suprafata uimitoare de 10.360 de kilometri patrati si inca sunt irigate de un sistem ingenios ce s-a pastrat din Antichitate. Se spune ca daca toate trepetele teraselor ar fi puse cap la cap, lungimea lor ar egala jumatate din lungimea Ecuatorului. Localnicii le folosesc si astazi pentru a planta orez si legume, iar lucrarile de consolidare si intretinere a teraselor au loc in fiecare an din cauza eroziunii puternice. Terasele de orez din Banaue au fost incluse in patrimoniul UNESCO in anul 1995.



9.Sigiriya - Sri Lanka

Sigiriya, sau Stanca Leului, este o fortareata antica sapata pe varful unei stanci uriase din centrul districtului Matale din Sri Lanka. Chiar daca doar ruinele mai amintesc de gloria de odinioara a fortaretei, stanca inca este inconjurata de reteaua de gradini, rezervoare de apa si structuri adiacente unei asemenea constructii. Una dintre cele mai populare atractii ale anticei fortarete o reprezinta frescele ce acopera intregul perete vetic al cetatii. Intinse pe o suprafata lunga de 140 de metri si inalta de 40 metri, ele sunt considerate unice, atat ca stil cat si ca mod de realizare. Fortareata a fost construita in timpul regelui Kassapa (477 - 495 d.Hr.) si a intrat inca din anul 1982 in patrimoniul UNESCO. Sigiriya a fost locuita inca din preistorie, ea devenind loc sfant al preotilor budisti inca din secolul al V-lea i.Hr.

8.Turnul lui Hercule - Spania

Turnul lui Hercule (Torre de Hercules) este un stravechi far roman situat pe o peninsula, la doar 1,5 kilometri de orasul La Coruna, Spania. Insusi numele de Corunna se spune ca deriva de la vechile coloane (columna) romane din zona. Farul are 55 de metri inaltime si peste 1900 de ani vechime. A fost reamenajat in anul 1791 si este cel mai vechi far roman din lume aflat inca in functiune. In acelasi timp, Turnul lui Hercule este al doilea far ca marime din Spania. Din anul 2009 a fost inclus pe lista monumentelor aflate in patrimoniul UNESCO.



7.Torun - Polonia

Cei care indragesc turismul in locuri incarcate de istorie, pot gasi la Torun destinatia ideala pentru acest gen de calatorii. Oras natal al lui Nicolaus Copernic, Torun isi pastreaza inca aspectul medieval fapt ce atrage an de an zeci de mii de turisti. Situat pe malul Vistulei, in nordul Poloniei, orasul are o vechime impresionanta, dovezile arheologice aratand ca zona era locuita inca din anul 1100 i.Hr. Totusi, primul fort si primele constructii cu adevarat durabile au fost ridicate in secolele VII-XIII. In aceeasi perioada, mai precis intre anii 1230-1231, ordinul Cavalerilor Teutoni a finantat ridicarea unui castel in imediata vecinatate a localitatii. Cinci decenii mai tarziu, orasul atinsese deja zidurile cetatii, aceasta devenind parte a Torun-ului si, impreuna, au intrat in Liga Hanseatica, ceea ce a dus la transformarea asezarii intr-un important centru comercial medieval. Dupa cum lesne se poate observa si din fotografii, infatisarea Toron-ului nu difera cu mult de cea de acum opt secole.



6. Pesterile Ajanta - India

Pesterile Ajanta din Maharastra, India, dateaza din secolul al V-lea i.Hr. si contin picturi si sculpturi considerate varfuri ale artei religioase budiste. Ele au fost abandonate de catre creatorii lor in anul 480 d.Hr., ramanand in urmatorii 1300 de ani complet uitate pana si de localnici. In primavara anul 1819, insa, un ofiter britanic aflat la vanatoare de tigri in India a patruns intamplator intr-una dintre grotele artificiale acoperite complet de vegetatia luxurianta. Desi devenisera un loc in care se mai refugiau numai pasarile, liliecii si animalele de mici dimensiuni, pesterile au revenit atunci in atentia publicului international mai puternic ca niciodata. Din anul 1982, pesterile Ajanta au intra in patrimoniul UNESCO. Una dintre atractiile neobisnuite, si de data mai recenta, este chiar semnatura ofiterului britanic, John Smith, inca vizibila pe unul dintre peretii pesterii.



5.Biblioteca lui Celsus - Turcia

A fost construita in anul 135 d.Hr. in memoria lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, un popular consul roman din anul 92 si guvernator al Asiei din anul 115, chiar de catre fiul acestuia, Gaius Julius Aquila. Biblioteca si urias mormant al lui Celsus, monumentul a pastrat intre zidurile sale peste 12.000 de manuscrise de o valoare inestimabila. Este cu atat mai neobisnuit cu cat romanii nu isi ingropau mortii in biblioteci (nu o faceau nici macar intre zidurile oraselor), ceea ce nu face decat sa sublinieze inalta apreciere de care se bucura eruditul Celsus Polemaeanus. In acelasi timp, este dovada faptului ca romanii erau dornici sa isi extinda cultura in toate colturile imperiului, numai un astfel de argument putand explica ridicarea in Asia Mica a uneia dintre cele mai impunatoare biblioteci din toata istoria Romei. Reamenajata, fatada cladirii este un exemplu graitor al frumusetii arhitecturii publice romane. Imaginea aceleiasi fatade a fost imprimata pe una dintre fetele vechii bancnote de 20 de milioane de lire turcesti (intre 2001 - 2005), fiind apoi preluata pe bancnota noua de 20 de lire.

4. Nessebar - Bulgaria

Construit pe vechile ruine ale asezarii trace Mesambria si situat intre Varna (100 km.) si Burgas (35 km.), Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase ale Europei, cu o istorie continua ce se intinde pe aproape 2600 de ani. Denumita si Perla Marii Negre, mica asezare este situata pe o insula de 350 pe 800 de metri, legata de tarmul continental printr-un dig. La Nessebar inca sunt locuite cladirile de lemn, tipic marinaresti, ale vechilor pescari greci si bulgari, fapt ce confera un plus de savoare unei localitati ce atrage an de an zeci de mii de turisti. Pe langa aspectul sau medieval si monumentele ce dateaza inca din primele secole de dupa Hristos, Nessebar se bucura de una dintre cele mai frumoase plaje de la Marea Neagra, nisipul extrem de fin fiind deja celebru printre amatorii de plimbari romantice la malul marii. Mica localitatea bulgareasca, cu doar 10.000 de locuitori, a intrat in patrimoniul UNESCO inca din anul 1983.



3. Bagan - Myanmar

Bagan, denumit pe vremuri si Pagan, este un urias oras medieval burmez, situat in centrul Myanmarului, in districtul Mandalay. Pe numele sau originar, Arimaddanapura sau Arimaddana, Bagan a fost construit intre anii 1000 si 1200 d.Hr. si a fost, de-a lungul timpului, capitala mai multor regate burmeze. In prezent, un scandal urias se leaga de stravechea asezare din Myanmar, asta ca urmare a refuzului UNESCO de a introduce unul dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate orase medievale in patrimoniul acestei prestigioase organizatii. Motivatia reprezentantilor UNESCO a fost aceea ca juntele militare din Myanmar au inlocuit multe dintre constructiile originale cu unele noi, ce nu au legatura cu Primull Regat Burmez, fapt dezmintit de autoritatile din Myanmar. Mai mult, acestea din urma sustin ca decizia de a nu include Bagan in patrimoniul UNESCO tine strict de interesele politice din zona.



2.Leptis Magna - Libia

Proeminent oras din stravechiul Imperiu Roman, Leptis Magna a fost abandonat in anul 650 de catre locuitorii sai, din cauza repetatelor atacuri berbere si ca urmare a cuceririi Tripolitaniei de catre arabi. Cu toate acestea, chiar daca doar ruinele mai amintesc de gloria sa de odinioara, Leptis Magna este inca in masura sa dea fiori celor ce il viziteaza. Ruinele se afla la circa 130 de kilometri est de Tripoli si sunt catalogate si astazi drept unele dintre cele mai frumoase si mai impunatoare vestigii romane din bazinul mediteraneean. Orasul a fost fondat de catre fenicieni in jurul anului 1100 i.Hr, dar nu si-a atins maretia decat in momentul in care Cartagina a ajuns sa domine Marea Mediterana. A devenit parte a Imperiul Roman in anul 146 i.Hr., fiind apoi cucerit de catre vandalii lui Genseric in anul 439. Recucerit de generalul bizantin Belizarie in anul 543, Leptis Magna a devenit imediat capitala provinciei Imperiului Bizantin. Situl a devenit parte a patrimoniul UNESCO inca din anul 1982.



1. Valea Florilor din Himalaya - India

Aproape inaccesibila turistilor din cauza altitudinii ridicate la care se afla si a distantei uriase fata de cea mai apropiata localitate, Ghangaria (aproape 8 ore de urcat pe versantul himalayan), Valea Florilor a fost si este considerata unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant. Prezenta inclusiv in mitologia hindusa, ea a fost redescoperita publicului international in anul 1931, atunci cand un alpinist britanic, Frank S. Smythe, a ajuns intamplator la marginea uriasei gradini naturale. Sute de flori salbatice, cu tot atatea culori diferite, acopera complet aceasta depresiune din Himalaya, creand un spectacol ce iti taie respiratia. In prezent, Valea Florilor face parte din Parcul National Nanda Devi (parc ce acopera o suprafata de peste 85.000 de kilometri patrati) si a fost inclusa, in anul 1988, in patrimoniul UNESCO. Localnicii sunt convinsi si astazi ca valea este locul in care inca salasluiesc zanele si spiridusii.

CITESTE SI:

Zânele – preotese ale Maicii Domnului


Zânele sunt semidivinităţi reprezentate ca fături mitice tinere sau bătrâne, care de cele mai multe ori, sunt puse sub conducerea Zânei Zânelor sau a Sânzienei. Ele sunt închipuite de popor în mod obişnuit în două ipostaze: zâne bune şi zâne rele. De altfel, Dicţionarul explicativ al limbii române ne spune: „zână= personaj feminin fantastic din basme, închipuit ca o femeie frumoasă şi de obicei foarte bună, cu puteri supranaturale şi cu darul nemuririi”. În tradiţiile despre zâne ale poporului român predomină zânele bune văzute ca fecioare zvelte, frumoase, foarte tinere, năzdrăvane, prielnice omului cinstit şi dispunând întotdeauna de soluţii pentru impasurile în care se află eroul pornit pe drumul iniţiatic căci, despre un astfel de drum este vorba în toate basmele legate de zâne. Acest fapt le atribuie un caracter de preotese care prezidau cultul iniţiatic al unei divinităţi feminine.

zana

Primul care face referire la etimologia cuvântului zână este Dimitrie Cantemir care presupune ca origine a numelui acestor personaje mitologice numele Dianei romane, remarcă realuată şi implementată de M. Eliade, care consideră că sub numele Dianei se ascunde, sincretizată sau nu, o zeiţă naţională dacă.

Zeita Diana din Efes

În tradiţia românească zânele sunt socotite a se naşte din flori. Ne vom lămuri imediat despre ce este vorba pentru că în mitologia pelasgo-dacă supranumele Zeiţei Mame, Maris sau Marian însemna chiar floare ( de măr). Mai mult, Mama Zeilor este identică cu Artemis/Diana din religia greco-romană, iar Diana ca ipostază mai tânără a Zeiţei Mame a fost născută din flori, sub numele de Zâna Zânelor, Irodiada (patronim semicreştininat) ea fiind tocmai Crăiasa Zânelor.

hecate

Chiar dacă în general zânele sunt binevoitoare, răbdarea lor are limite devenind urâcioase şi rele atunci când este încălcat un anumit tabu strict impus de ele, cum ar fi încălcarea teritoriului pe care-l au în stăpânire, motiv pentru care aplică pedepse, între cele mai fregvente fiind orbirea. Curios este faptul că Diana Regina, sub aspectul ei zeiţă a nopţii şi a lumii subterane, patronă a farmecelor cunoscută şi cu epitetul de „cea care leagă”, pare a fi o divinitate iniţiatică iar în mediile iniţiatice, omul obişnuit, necunoscător al tainelor lumii, este socotit orb. De fapt în mediile iniţiatice creştine, de data aceasta, trezirea spirituală dobândită la capătul iniţierii este exprimată foarte plastic : „ochii i s-au deschis şi a văzut că…”

hecate_22078_lg

Să privim acum puţin la cele mai cunoscute dintre zâne: ielele. Independent de etimologiile uneori fanteziste ale mitologilor români , trebuie observat că numele lor este în fapt, un pronume personal feminin la persoana a treia: „ele”, fapt dovedit şi de denumirea lor olteneasca Dânsele care are acelaşi sens. În unele locuri, Ielele apar şi cu numele de Irodiţe iar conducătoarea lor este Irodia/ Irodiada, identificată cu Artemis Basileia şi Diana Regina, una si aceeaşi divinitate cu Marea Mamă a zeilor. De cele mai multe ori Ielele apar dănţuind fie goale, fie îmbracate în voaluri străvezii şi uneori chiar în veşmânt de zale. Acest veşmânt de zale şi horele pe care le întind la lumina lunii aduc ielele foarte aproape de imaginea amazoanelor, care adorau pe Diana/ Artemis şi îşi aveau sălaşurile dincolo de Dunăre în Dacia, fiind socotite a fi ori virgine, ori având foarte rar relaţii cu băraţii, după o seamă de autori antici.

titans_hekate

Uneori ielele apar în numar de trei ceea ce le aduce foarte aproape de ursitoare, zânele ce la naştere sunt chemate pentru a stabili soarta viitoare a copilului.

ielele

Ori aceste ursitoare par a-şi trage numele atât din Ursa Mare, cele şapte stele ale Popului Getic, care înconjoară la rândul lor capul Maicii Domnului în tradiţia creştină, cât şi din numele zeiţei ursoaice Artemis.

Alte denumiri sub care sunt cunoscute zânele sunt: Drăgaice, Irodiţe, Şoimane, Sânziene, Măiastre, Frumoase, Rusălci sau Rusalii, Vântoase. Toate par a fi semidivinităţi binevoitoare dar care atunci când li se încalcă tabu-urile devin agresive şi pedepsesc pe curajoşi, devenind zâne rele şi pocind intruşii.

Dacă până acum am vorbit despre planul mitologic făcând legătura între Marea Zeiţă şi preotesele sale divinizate, acum vom trece în planul istoric pentru a arăta că într-adevăr aceste preotese au existat.

Bunăuoară, ştim că zânele erau fete tinere şi frumoase, fecioare de cele mai multe ori. Herodot ne spune că pelasgii/ hiperboreii aveau obiceiul de atrimite la Delos, unde alături de sanctuarul lui Apollo se afla si un sanctuar al Mamei Mari, virgine care duceau ofrande şi rămâneau acolo sa slujească la templu. Cunoaştem chiar şi numele lor: Hyperoche şi Laodiceea iar celelate două Arge şi Opis.

O altă mărturie legată de o preoteasă a Mamei Mari este legată de Sibilla Erythree sau dacică, cunoscută în legendele româneşti şi sub numele de Roşiana sau Roşioara (acelaşi cu unul dintre epitetele lui Artemis/ Diana), ce-şi avea reşedinţa în Munţii Apuseni, şi care prin calităţile sale profetice, se integrează cultului Mamei Mari considerată prima profetitoare, dar şi numelui pe care acesta îl poartă, Cybelle, nume care după părerea lui Densuşianu ar însemna chiar profetesă. Acest caracter profetic al Sibilei o apropie, în aceeaşi măsură, şi de ursitoarele româneşti, profetese care urz(s)esc /profetizează viitoarea viaţă a noului născut.

Deşi dovezile sunt puţine, noi credem că sunt edificatoare întrucât fiecare denumire a zânelor, indiferent care ar fi aceasta (cu unele mici excepţii cărora noi nu le-am putut decoperi corespondentul în faţetele zeiţei) este identică cu una sau alta dintre epitetele şi încheierile mitologice asupra marii zeiţe a Daciei, care îşi avea patria de origine la nordul Istrului, unde Homer şi Hesiod plasează geneza zeilor. Drăgaicele sunt supuse Drăgaicei, perechea feminină a Dragobetelui, Sânzienele sunt supuse Sânzienei / Iana Sânziana, perechea feminină a lui Ianus, Măiastrele, numite aşa pentru că sunt năzdrăvane şi capabile să zboare, sunt supuse Păsării Măiastre/ Vulturului bicefal ce-l reprezenta pe Zamolxe în dublă ipostază femină si masculină, Vântoasele sau Fiicele Vântului, patronate de o presupusă divinitate feminină Eolia, paredra lui Eol, zeul vânturilor pe care mitologia greacă, îl descrie ca avându-şi sălaşul la Dunăre. Am spus toate acestea pentru că Suidas ne spune despre o anumită zeiţă ce purta numele de Zamolxe iar după cum Zamolxe era cunoscut în mai multe ipostaze de la care au derivat numele preluate de greci şi romani, tot aşa şi marea zeiţă, al doilea Zamolxe, avea mai multe epitete, identice cu cele ale lui Zamolxe, dar trecute la genul femin.

wolves

Invocaţie către pământul mamă

sursa quadratus/zamolxe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites