Wednesday, December 15, 2010

Stonehenge are un “frate” mai mic: Bluehenge a fost dezgropat

Share/Bookmark

Stonehenge are un “frate” mai mic: Bluehenge a fost dezgropat

Arheologii au dezgropat “fratele” mai mic al Stonehenge, aflat la numai un kilometru si jumatate distanta de faimosul monument. Cercul preistoric, scos la suprafata pe perioada verii, este una dintre cele mai importante descoperiri preistorice din ultimele zeci de ani.

Cercetatorii l-au denumit "Bluehenge", dupa culoarea celor 27 de pietre uriase galeze care erau candva adunate aici iar acum lipsesc. Descoperirea a inceput deja sa nasca controverse referitoare la intelepciunea de la baza Stonehenge si la adevaratele motive ale construirii sale.

Bluehenge a fost construit cu cinci mii de ani in urma - cam tot atunci cand a inceput si "proiectul" Stonehenge - si pare sa fi reprezentat o versiune miniaturala a acestuia din urma.

Cele doua cercuri au rezistat impreuna timp de sute de ani, inainte ca Bluehenge sa fie demontat. Specialistii sunt de parere ca pietrele sale au fost folosite pentru expansiunea Stonhenge intr-una dintre numeroasele sale dezvoltari repetate ale monumentului-"vedeta".

Profesorul Tim Darvill, expert in Stonehenge al Universitatii Bournemouth, sustine: "Aceasta descoperire se adauga bogatiei povestii Stonehenge. Credeam ca stim totul dar, pe parcursul ultimilor ani, am ajuns la concluzia ca ceva atat de familiar precum Stonehenge este inca o provocare a explorarii si a intelegerii. Nu m-ar surprinde sa mai existe si alte cercuri".

Singurele ramasite ale Bluehenge, sit arheologic larg de 18,2 metri, sunt gropile in care au fost candva infipte cele 27 de pietre uriase pe o ridicatura a solului. Fragmentele de piatra albastra gasite in aceste gauri par sa fie identice cu pietrele albastre folosite in construirea Stonehenge.

Monolitii grei de cate patru tone, obtinuti din roca de dolerit - mai dura decat granitul - au fost extrasi din Muntii Preseli din Pembrokeshire si apoi rulati, tarati si purtati pe apa la o distanta de 320 kilometri, pe platourile Avon din Wiltshire.

Odata instalate, pietrele au fost lustruite pana au capatat nuanta unui albastru inchis cu tente argintii, asemanatoare cu cerul noptii. Bluehenge se afla la capatul "Aleii" - o carare ritualica ce conecta Stonehenge cu Avon.

Sursa: Dailymail

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites