Tuesday, December 7, 2010

Radu Golban, : «Gelu Voican mi-a transmis amenintarile cu moartea

Share/Bookmark


7 Decembrie 2010 | Articol semnat de Gabriel Penes
Mareste  fontul| Trimite pe facebookr| Trimite pe twitter| Trimite pe  yahoo messenger| Trimite pagina  unui prieten| Printeaza  pagina

Stabilit în Elveţia dinainte de 1989, economistul Radu Golban nu  renunţă la ideea recuperării datoriei de aproape 19 miliarde de euro pe  care Germania o are faţă de România, în urma unui tratat economic semnat  înainte de declanşarea, la 1 septembrie 1939,După cum aţi aflat din interviul din 26 octombrie acordat ziarului Libertatea de către Radu Golban, acesta ar fi fost ameninţat cu moartea şi avertizat să nu mai facă “valuri” pe marginea datoriei de aproape 19 miliarde de euro a Germaniei faţă de România. Azi, Golban dezvăluie că Gelu Voican Voiculescu a fost persoana care i-a transmis telefonic acele ameninţări.

Situaţia datoriei de aproape 19 miliarde de euro pe care Germania o are faţă de România, în urma unui tratat economic încheiat în martie 1939, înainte de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, pare a se adânci într-un mister şi mai mare. În interviul acordat pentru Libertatea, Gelu Voican Voiculescu, fostul viceprim-ministru al Guvernului  Roman, rămâne un personaj misterios, care şi-a păstrat relaţiile în  lumea politică şi în cea a serviciilor secreteRadu Golban, economistul de origine română stabilit în Elveţia care a descoperit documentele doveditoare ale acelei datorii, menţiona că, după ce a făcut publice rezultatele cercetărilor sale, în luna mai 2010, a fost vizitat de doi emisari români pe care, în acel interviu, îi denumise doar prin iniţialele “V.V.G.” şi “A.E.”.

Mai mult, Golban spusese că după ce aceştia încercaseră să-l convingă că ei sunt oamenii potriviţi pentru a se ocupa de încercarea de recuperare a acelei datorii, dar prin intermediul Rusiei şi al altor documente ce s-ar afla în arhivele Kremlinului, neînţelegerile survenite între el şi aceştia au culminat cu primirea unor ameninţări la adresa vieţii proprii şi a siguranţei soţiei sale, ce i-au fost aduse la cunoştinţă telefonic, prin intermediul lui “V.V.G.”.

«Eugen Anca este al doilea personaj»

Libertatea din 14 octombrie 2010 v-a dezvăluit faptul că Germania  datorează României aproape 19 miliarde de euroAstăzi, Radu Golban dezvăluie pentru Libertatea identitatea celor două personaje. “Aşa cum poate unii au bănuit, prima persoană este domnul Gelu Voican Voiculescu, a doua fiind domnul Eugen Anca. Gelu Voican a fost cel care mi-a transmis ameninţările ce vizau siguranţa mea şi a soţiei mele. Personal, n-am înţeles şi încă nu înţeleg labirintul misterios în care cei doi evoluează, dar ştiu că sunt oameni cu relaţii la nivel înalt.

Pur şi simplu însă, eu n-am putut accepta ideea ca o problemă româno- germană să fie soluţionată, aşa cum sugerau dânşii, prin intermediul unei terţe părţi, adică al Rusiei. Lucru cu atât mai absurd, cu cât documentele necesare pentru susţinerea poziţiei României în această problemă există şi în Elveţia, şi în Germania, din moment ce eu le-am studiat şi pe baza lor am făcut acea dezvăluire privind datoria Germaniei”, ne-a declarat Golban.

În ediţia din 26 octombrie 2010, Libertatea v-a prezentat în  exclusivitate interviul în care Radu Golban dezvăluia ameninţările  primite la adresa lui şi a soţiei sale, pomenind doar iniţialele  personajelor implicateN-a primit răspuns de la Preşedinţie

“De curând, la începutul lunii trecute, mai precis, i-am înaintat preşedintelui Băsescu o nouă adresă prin care îi solicitam desemnarea unei structuri oficiale care să supervizeze legitimitatea acţiunilor instituţiilor româneşti care ar trebui să se ocupe de demersurile în problema acestei datorii, dar n-o fac. Din păcate, n-am primit nici un răspuns la această solicitare”, a adăugat Radu Golban.

Clarificarea situaţiei datoriei germane faţă de ţara noastră, de aproape 19 miliarde de euro, este cu atât mai urgentă, cu cât ea urmează a se prescrie în toamna anului 2012, deci, peste mai puţin de doi ani. Interesant este faptul că autorităţile române par a nu manifesta nici un interes vizibil opiniei publice pentru negocierea unei înţelegeri în această problemă.

Gelu Voican: «Nu comentez nimic»

Libertatea a încercat să obţină şi punctul de vedere al lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în primul guvern postdecembrist condus de Petre Roman şi unul dintre artizanii reorganizării serviciilor secrete româneşti, după 1990. Acesta însă, în stilul deja inconfundabil, ne-a declarat misterios: “Nu comentez nimic. Sper că înţelegeţi de ce”.

Citiţi în Libertatea de mâine dezvăluirile celui de-al doilea personaj implicat în
«afacerea datoriei germane»

sursa libertatea.ro


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites