Friday, November 26, 2010

Verigheta uciagaşă


Share/Bookmark


O întîmplare ieşită din comun, cumva asemănătoare povestirii "Inelul lui Polycrate" - legată de scriitorul francez André Maurois - a zguduit din temelii una dintre familiile din înalta societate.

După 5 ani de căsnicie fericită alături de soţia lui, John a avut prilejul s-o cunoască îndeaproape pe cumnata sa, Joana, o femeie diabolică, lunecoasă şi doritoare de sex. Venind de la facultate să-şi petreacă vacanţa la sora sa Julia, după cîtva timp în care se maturizase şi dobîndise reale virtuţi fizice, Joana l-a revăzut cu alţi ochi pe cumnatul ei John şi şi-a pus în gînd să-l seducă.

Casa unde locuiau Julia şi John era imensă: fiecare soţ avea living-roomul său, cameră de primire, dormitor, două grupuri sanitare, cameră de lectură, de gimnastică, bucătărie şi seră. Era lesne pentru Joana să-şi pună planul în aplicare. Fiindcă John se plictisea de moarte în atmosfera patriarhală, de provincie, apariţia cumnatei l-a bucurat.

Şi, pentru că şi-a oferit graţiile fără nici o rezervă, nu după multă vreme, el a făcut o adevărată pasiune pentru ea. Curînd au ajuns să fie amanţi. De atunci, pentru Julia viaţa conjugală s-a transformat într-un iad, mai ales că, la adăpostul rubedeniei prin alianţă, cei doi nici măcar nu mai încercau să salveze aparenţele.
De inimă rea, Julia s-a îmbolnăvit şi, în mai puţin de o lună de zile, s-a prăpădit.

Părînd că nu e afectat prea mult, John a continuat legătura cu Joana. De fiecare dată însă, de îndată ce dădea cu ochii de verigheta lui matrimonială, devenea apatic, se ducea la mormîntul Juliei şi plîngea amar.

Rea şi trufaşă, Joana a profitat de un moment prielnic, a subtilizat verigheta şi a dat-o unui cămătar pe un preţ de nimic. Imediat după plecarea ei însă, în prăvălia cămătarului a intrat o femeie în negru, voalată. "Sînt sora doamnei care v-a vîndut sau a amanetat verigheta, a spus ea. E o nechibzuită. Vreau să răscumpăr eu verigheta şi, cînd i-o veni mintea la cap, să i-o dau înapoi.".

Cămătarul s-a învoit, mai cu seamă că femeia i-a dat în schimb o sumă frumuşică. După aceea, femeia în negru s-a dus pe Podul Tamisei şi, rîzînd sarcastic, a aruncat-o în apă.


A doua zi John s-a bucurat văzînd că prietenul său Peter, un pescar înrăit, a venit la el cu un peşte de vreo 5 kilograme. Curioasă, dar la fel de amatoare de peşte, Joana a asistat la tranşare. Cînd John, alături de prietenul său, a tăiat burta peştelui, o dată cu icrele a ieşit la iveală şi verigheta lui de la Julia. Inainte ca acesta să apuce să întrebe ori să se dumirească ce căuta verigheta lui în burta peştelui, ca lovită de trăsnet, Joana a căzut şi a murit pe loc.


TRAIAN TANDIN

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites