Tuesday, November 9, 2010

Coana "Mita Biciclista" si Bucurestiul de altadata







Share/Bookmark


Subiect de poezioare deocheate, prima femeie din Romania care a mers pe bicicleta si cea care a "inventat" costumul de baie sumar, "Mita Biciclista" este un personaj emblematic al epocii interbelice a Bucurestilor. Curtezana celebra si femeie cocheta, Mita a trait extravagant pana la sfarsitul vietii.

ATITUDINE. Coana "Mita" a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta prin Bucuresti
Regele Ferdinand
Cunoscuta mai mult din folclorul urban al Bucurestilor, "Mita Biciclista" (1885-1968) nu este un personaj ireal. Pe numele sau adevarat Maria Mihaiescu, ea s-a nascut in 1885, la Ditesti, judetul Prahova. "Mita Biciclista" a fost o femeie foarte frumoasa a epocii sale, a avut parul vopsit blond, tuns scurt si ochii verzi.

Farmecul sau iesit din comun nu a trecut neobservat si barbatii celebri ai vremii - Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si, se pare, regele Ferdinand - au suspinat dupa dulcea "duduita". Se spune chiar ca acesta din urma i-a daruit casa de la Piata Amzei care ii poarta numele si acum, iar regele Manuel al Portugaliei ar fi cerut-o de sotie, insa "Mita Biciclista" l-a refuzat, ramanand fidela iubirii vietii sale, doctorul Nicolae Minovici.


In aceea epoca, Mita Biciclista mai era cunoscuta si drept Mita Cotroceanca, porecla obtinuta in urma presupusei sale legaturi cu regele Ferdinand si a barfelor care circulau la Curtea Regala din Cotroceni.

Dupa o perioada de sedere la Paris, Mita Biciclista a adoptat stilul de viata frantuz si extravagant si le vorbea tuturor in limba franceza, chiar si servitorilor din Plonia care nu intelegeau nimic din ce spunea cucoana. La Paris, Mita Biciclista a dat lovitura la o bataie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alaturi de una din frumoasele parizience si a castigat prin faptul ca pielea de pe biciul de la trasura era impodobita cu flori.

Dupa moartea primul sot, Mita s-a casatorit la mijlocul anilor '40 cu generalul Alexandru Dimitrescu. In acele vremuri au inceput si problemele financiare ale familiei sale. Dupa ce ani de-a randul a trait in lux, Mita inchiriaza o parte din camerele casei, iar ea se muta la mansarda, in fostele dependinte ale casei.


Cel care i-a dat Mariei porecla "Mita Biciclista" a fost George Ranetti, redactor-sef al revistei "Furnica", un ziarist care a fost amorezat de ea si pe care l-a respins. Intr?adevar, "Mita" a fost prima femeie din Capitala care a iesit la promenada cu bicicleta si a purtat pantaloni pe strada. Mai mult, a lansat moda costumelor de baie sumare, atunci cand s-a balacit in mare intr-o astfel de tinuta si a fost "mustruluita" de un politist pentru ca toata lumea facea baie in halat pe vremea aceea.

"Mita" a fost obisnuita toata viata cu luxul: detinea o trasura, o masina coup?, slujitori din Polonia, nu manca decat la Athenee Palace si isi vopsea parul la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Se spune chiar ca frumoasa bucuresteanca isi imbraca saracacios sotul, pe generalul Dumitrescu, si il trimitea sa cerseasca pentru a putea cina la restaurant!

IMPOZANTA.

Astazi, daca te vei plimba prin centrul capitalei, pe langa Biserica Amzei sau Ambasada Frantei, vei observa pe colt o casa darapanata, intr-o stare avansata de degradare. Casa mai pastreaza insa farmecul interbelic, cu balcoane si basoreliefuri cu heruvimi, lei si cupidoni. In prezent, casa este locuita de diversi chiriasi care isi asteapta de la o zi la alta ordinul de evacuare. Chiar daca cladirea a fost cumparata de urmasii Mitei, conforma legii, chiriasii mai pot ramane in imobil trei ani de zile.

Casa frumoasei Maria Mihaiescu, situata pe str. Biserica Amzei nr. 9, pe care se spune ca a primit-o chiar de la regele Ferdinand , a fost declarata monument de arhitectura in stil baroc sursa: www.metropotam.ro

1 comments:

Nu stiam ca a existat cu adevarat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites