Wednesday, September 1, 2010

Glutamatul de sodiu, nectarul zeilor

Share/Bookmark

Julius şi Pircă

Am citit zilele trecute că un studiu făcut în Marea Britanie a arătat că aditivii alimentari, E-urile adică, fac mai mult bine decât rău organismului. În plus, datorită potenţiatorilor de aromă, mâncarea de la hipermarket ar fi mult mai gustoasă decât cea naturală (bine, eu nu prea pricep unde au găsit oamenii de ştiinţă mâncare naturală ca să o compare cu aia de la Carrefour).

În primul rând, felicitări industriei alimentare, chiar nu aruncă banii degeaba. Sincer, dacă aş avea şi eu banii ăştia, aş plăti imediat nişte cercetători să spună că cei care citesc Daily Cotcodac trăiesc în medie cu 15 ani mai mult decât cititorii altor bloguri.

Cât despre gustul mâncării naturale, aici admit că oamenii ar putea avea dreptate. Gândiţi-vă un pic, de pildă, la iaurtul cu fructe: e bun, nu? Perfect, acum imaginaţi-vă că ar conţine atât iaurt, cât şi fructe – nu vă vine să borâţi doar la gândul ăsta?

Nici nu vreau să mă gândesc ce gust avea mâncarea înainte de inventarea E-urilor, de vreme ce Gargantua şi Pantagruel au ajuns eroi de roman doar pentru că reuşeau să o înghită.

Probabil de-aia erau toţi aşa flămânzi în Evul Mediu, se ruga degeaba nobilul de iobagi: “mâncaţi, bă, că o să muriţi de foame şi n-o să aibă cine să-mi are moşia” – oamenii erau îngroziţi: “ne ierţi, Măria Ta, dar ai văzut ce gust are mâncarea asta? Ei, dacă ar inventa cineva un praf galben pe care să-l adaugi în ea şi să aibă gust…”.

Dacă mă gândesc mai bine, trebuie că ăsta era şi motivul pentru care oamenii trăiau mai puţin pe vremuri – n-aveau E-uri. Dacă vă amintiţi, chiar medicii i-au zis lui Alexandru cel Mare: “Matale nu prinzi 35 fără oleacă de glutamat”, şi aşa a fost. Să se fi inventat sucurile cu E-uri şi să fi dat Alexandru chefuri cu Fanta în Babilon, nu mai crăpa aşa tânăr, prindea liniştit 60 de ani (parcă-l văd întinzându-se lasciv cu sticla de cola: “Mai ia un pahar, Hephaistion, că e light, nu te îngraşi”).

De fapt, e posibil ca zeii să fi ştiut de E-uri, dar să le fi ţinut numai pentru ei, altfel nu-mi explic de ce zeii nu mâncau ceafă de porc şi cartofi prăjiţi, miel cu coriandru şi clătite, dar băgau ambrozie şi nectar în neştire – cred că ambrozia şi nectarul erau, de fapt, E621, respectiv E452, iar Ganymede, paharnicul zeilor, le turna toată ziua Fanta, licoarea interzisă muritorilor. În cazul ăsta, şi povestea cu focul e doar un mit, înseamnă că Zeus l-a pedepsit pe Promoteu fiindcă le divulgase oamenilor secretul glutamatului.

În încheiere, o ultimă ipoteză: se prea poate ca vechii creştini să fi descoperit şi ei în catacombe glumatul, că prea se înnebuneau leii după creştini – ştiţi, dacă le aruncai un păgân nici nu se uitau la el, strâmbau imediat din nas: “Nero, nu ne mai da, bre, de-ăştia, că n-au nici un gust. Nişte creştini de-ăia plini de E-uri n-ai cumva?”.

sursa dailycotcodac


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites