Tuesday, June 15, 2010

Raport SUA: Romania, tara de origine, tranzit si destinatie pentru traficul de fiinte umane

Share/Bookmark


sursa 9am


Raport  SUA: Romania, tara de origine, tranzit si destinatie pentru traficul de  fiinte umane

Romania este o tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbatii, femeile si copiii traficati in scopul muncii fortate si al exploatarii sexuale, arata raportul anual al Departamentului de Stat american.

  • Romanii, traficati pentru munca fortata si exploatare sexuala

Potrivit raportului, barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre Spania, Italia, Republica Ceha, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta si Statele Unite, cu precadere in scopuri de munca fortata, inclusiv cersetorie fortata si furturi.

Totodata, documentul Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane mentioneaza faptul ca femei si copii din Romania sunt traficati catre Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria si Franta, in scopuri de exploatare sexuala. In 2009, majoritatea victimelor identificate au fost traficate in scopuri de munca fortata.

Potrivit documentului, Romania este tara de destinatie pentru un numar mic de femei din R. Moldova, Columbia si Franta, traficate in scopuri de prostitutie fortata.

  • Ce face guvernul in aceasta privinta?


Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane. Desi peste jumatate dintre victimele identificate in 2009 au fost traficate in scopuri de munca fortata, guvernul nu a reusit pana in prezent sa raporteze luarea unor masuri ample in aceasta directie.

In martie 2009, guvernul a reorganizat principala agentie de lupta impotriva traficului de persoane, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP). Agentie nationala independenta, ce are sarcina de a administra fondurile dedicate proiectelor de lupta impotriva traficului de persoane, a trecut astfel in subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Expertii au semnalat faptul ca reorganizarea ANITP a avut un impact negativ asupra asistentei acordate victimelor. Mai exact, guvernul a colaborat mult mai putin cu ONG-urile ce lupta impotriva traficului de persoane si nu a alocat fonduri ONG-urilor pentru asistenta victimelor si pentru programe de prevenire a traficului de persoane. Drept urmare, numarul victimelor care au beneficiat de asistenta platita de stat a scazut semnificativ pentru al doilea an la rand.

Departamentul de Stat a facut public raportul anual privind traficul de persoane ieri, 14 iunie.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites