Monday, June 7, 2010

IZVORUL VINDECATOR

Share/Bookmark

Apa se află în inima Maramureşului şi «erupe» din şapte în şapte minute

Turiştii sunt atraşi de  izvorul-minune şi imorta- lizează momentul  în care  apele înspumate cresc

Turiştii sunt atraşi de izvorul-minune şi imorta lizează momentul în care apele înspumate cresc

Localnicii din cătunul Poiana Botizii, judeţul Maramureş, sunt feriţi de boli datorită unui izvor mineral, unic în ţară.

Sătenii au o mină de aur în satul lor. Este vorba despre un izvor cu apă minerală bogată în dioxid de carbon şi hidrogen sulfurat, un veritabil „medicament" pentru om şi leac împotriva mahmurelii.

Izvorul-minune se află la la confluenţa Văii Poienii cu Pârâul Cizma şi „erupe" din şapte în şapte minute. „Apa asta-i sănătate curată! Noi avem pălincă bună pe-aci, iar mahmureala după o petrecere o stinjem cu apa asta de izvor care face minuni. Am 80 de ani şi n-am fost niciodată la doctor, că beau apă din acest loc", a spus bătrânul satului, Ion Paşca. De altfel, toţi sătenii sunt sănătoşi tun.

Apa izvorăşte de la mii de metri adâncime şi iese la suprafaţă la intervale regulate de timp. Ca să ajungi la izvor, trebuie să străbaţi de la Poiana Botizii un drum forestier

„Noi ducem apa asta acasă, o bem, chiar facem baie în ea, pentru că face bine şi la şale", explică Palaghia Filip (56 de ani). Specialiştii spun că acest fenomen natural este deosebit de rar.

„Apa acestui izvor este bogată în fier şi, într-adevăr face minuni sănătăţii locuitorilor", a spus topograful Ioan Pop, care a studiat izvorul.

Ion Paşca:“Am 80 de ani şi n-am fost niciodată la doctor, că beau apă din acest loc”




Palaghia Filip: “Apa asta o ducem acasă, o bem, facem baie cu ea şi scăpăm de dureri de şale”


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites