Thursday, May 13, 2010

50 de lucruri pe care nu le stiai despre Hawaii

Share/Bookmark


50 de lucruri pe care nu le stiai despre Hawaii

Cati oare dintre noi nu au visat sa ajunga, macar pentru o zi, in exoticul Hawaii? Cati oare nu s-au visat macar pentru cateva ore pe nisipul alb al celor mai cunoscute insule din lume si in valurile spectaculoase ale Pacificului. Vazut ca un ideal al exoticului, al unora dintre cele mai frumoase plaje din lume, al petrecerilor si noptilor albe, al camasilor inflorate si al palmierilor, Hawaii-ul este, totusi, o necunoscuta pentru cei mai multi dintre noi. In aceeasi ordine de idei, astazi, va propunem o lista cu 50 de lucruri pe care, cu siguranta, cei mai multi dintre noi nici macar nu le banuiau...

• Hawaii reprezinta cel mai izolat grup populat de insule din intreaga lume. 3846 de kilometri despart Hawaii de California si 6195 de kilometri se afla intre Japonia si insulele americane.



• Hawaii a fost ultima zona pe care exploratorii europeni au descoperit-o si documentat-o.

• Hawaii este singurul stat american in care se cultiva cafea.



• Arhipelagul hawaiian este format din nu mai putin de 132 de insule si atoli care se intind pe o lungime de 2414 kilometri.

• Hawaii este cel de al 50-lea stat si cel mai nou alipit Statelor Unite ale Americii. Acordul a fost ratificat la 20 august 1959.

• Atunci cand, in 1959, Hawaii a devenit, in mod oficial, stat american, numele sau era Statul Aloha.



Alfabetul nativilor hawaiieni consta in numai 12 litere, 5 vocale (A, E, I, O, U) si 7 consoane (H, K, L, M, N, P si W).

• In Hawaii nu exista o majoritate etnica sau rasiala. Circa 30% din catre hawaiieni sunt caucazieni, 40% sunt asiatici, in timp ce, astazi, nativii reprezinta doar 9% din totalul populatiei.

• Circa 200 dintre cele 680 de specii de pesti din arhipelagul hawaiian traiesc numai in aceasta parte a lumii.



• In Hawaii nu exista panouri publicitare, serpi sau pescarusi.

• Rabia, sau turbarea, este o boala complet necunoscuta hawaiienilor. Nu exista nicio atestare a prezentei acesteia in Hawaii.

• Cel mai sudic punct al Statelor Unite ale Americii se afla in sudul Marii Insule (Big Island) din Hawaii. Este vorba de South Point.

• Recifele de corali din Hawaii reprezinta circa 70% din totalul recifelor americane.



• Hawaii este singurul stat american in care nu exista o forta politieneasca statala.

• Hawaii este cel mai mare consumator de Spamuri din Statele Unite ale Americii.

• Numele initial dat Hawaii-ului a fost Insulele Sandwich. Capital James Cook a numit insula astfel, in 1778, in onoarea protectorului sau, Contele de Sandwich.

• Numele pestelui oficial din Hawaii si simbolul acestui stat este Humuhumunukunukuapua'a… pe scurt, Humuhumu sau "pestele tintas cu rat ca de porc". In vechile traditii hawaiiene, fiecare animal de pe uscat trebuia sa aiba un echivalent in apa. Humuhumunukunukuapua'a este echivalentul porcului.

• Hawaii este unul dintre cele doua state americane ce detin autostrazi interstatale fara a avea o granita propriu-zisa cu un alt stat.

• Drapelul Hawaii-ului este singurul drapel al unui stat american ce cuprinde imaginea steagului oficial al Marii Britanii.



Ukulele, chitara miniaturala asociata de fiecare data cu nativii hawaiieni, este, de fapt, un produs adus de navigatorii portughezi. Ukulele se mai traduce si prin "puricele saritor", denumire data dupa viteza pe care mana unui om trebuie sa o atinga atunci cand canta la un atare instrument. Localnicii au asemanat gestul, pur si simplu, cu modul in care un caine se scarpina atunci cand are purici.



• Cowboy-ii hawaiieni, "paiolo" pe numele lor adevarat, au invatat sa creasca si sa mane cirezile de vite de la vacarii (vanqueros) spanioli. Paiolo este doar un termen derivat din cuvantul "espanol"

• Neavand imunitate in fata bolilor aduse de europeni, nativii hawaiieni si-au redus drastic numarul in mai putin de 100 de ani (intre 1799-1890). In acest interval de timp, numarul populatiei native s-a restrans de la 300.000 la numai 40.000 de locuitori.



• Tricourile hawaiiene au aparut dintr-o intamplare amuzanta din secolul al XIX-lea. Misionarii catolici i-au obligat pe localnici sa imbrace tricouri largi pentru a-si ascunde corpul. Hawaiieni, pur si simplu, le-a colorat strident pentru a le face mai atragatoare.

*

Big Island

Este cea mai mare insula din arhipelagul hawaiian, cu o suprafata de 6.482 de kilometri patrati... mai mult decat dublu fata de suprafata cumulata a tuturor celorlalte insule din arhipelagul Hawaii.

Vulcanul Kilauea, situat pe Big Island, este cel mai activ vulcan al Terrei. Datorita lui, Big Island isi mareste suprafata cu aproximativ 0,16 kilometri patrati in fiecare an.



Big Island este casa a ceea ce odinioara a reprezentat cea mai mare ferma privata din Statele Unite. Este vorba despre Parker Ranch ce se intindea pe o suprafata de 1920 de kilometri patrati.

Mauna Kea este cel mai inalt varf al Hawaii-ului, cu 4.207 metri altitudine. Si totusi, masurat de la baza care se afla pe fundul oceanului, Mauna Kea ar fi cel mai inalt varf al planetei, cu 9.100 de metri altitudine.

Pe timpul iernii, Mauna Kea este singurul loc pe care se poate intalni, ocazional, zapada.



Parcul National Vulcanic din Hawaii este singurul obiectiv din acest stat american aflat in patrimoniul mondial UNESCO.

In Golful Kealakekua exista o suprafata 527 de metri patrati care a fost cedata de SUA Angliei, pentru ca guvernul acestei tari sa poate finanta ridicarea unui monument in memoria capitanului James Cook.

*

Kauai

Insula Kauai este cel mai umed loc de pe Pamant. Nivelul mediu anual al precipitatiilor este de 10 metri.

Kauai este cea mai veche insula din Arhipelagul Hawaii, cu o venerabila varsta de peste 6 milioane de ani.



Prin lege, nicio cladire din Kauai nu poate fi mai inalta decat un palmier mediu.

Plaja Polihale, din partea vestica a insulei Kauai, este cea mai mare plaja hawaiiana. Aceasta are o lungime de 28 de kilometri si o latime de 274 de metri.



Importati din statul Wyoming, bizonii s-au adaptat, in mod curios, mediul hawaiian. Astazi, exista numerosi bizoni care traiesc in salbaticie pe valea raului Hanalei din Kauai.

Raul Wailua din Kauai este singurul rau navigabil din tot arhipelagul hawaiian.

*

Lana'i

Insula Lana'i a fost, pana nu demult, detinatoarea celor mai mari plantatii de ananas din intreaga lume. In fapt, circa 75% din productia mondiala de ananas era realizata in insula Lana'i.



Pe aceasta insula nu exista decat un sigur oras, Lana'i City, si este situat chiar in centrul insulei.

*

Maui

Haleakala, vulcanul stins de pe insula Maui, este cel mai mare vulcan de acest gen de pe Terra. Haleakala are o inaltime de 3.055 de metri si o deschidere a craterului sificient de mare incat sa cuprinda tot Manhattan-ul.



Strada catre Hana din nordul insulei Maui este una dintre cele mai dificile din lume. Cu o lungime de 88,5 kilometri, ingusta strada are nu mai putin de 617 serpentine si 26 de poduri cu o singura banda.

Fondat in anul 1831, liceul Lahainaluna din Maui a fost primul stabiliment de acest gen construit pe pamant american la vest de Muntii Stancosi.



Charles Lindbergh, celebrul aviator care a realizat un record istoric in anul 1927, acela de a zbura continuu in perioada 20-21 mai din New York la Paris, este inmormantat in cimitirul Bisericii Kipahulu, dupa ultima sa dorinta, aceea de a isi gasi linistea vesnica in Maui.

Celebrul copac templu din Maui a fost plantat in anul 1873. Astazi, el se ridica la o inaltime de 17 metri si are nu mai putin de 12 trunchiuri principale. Este atat de mare incat se intinde pe o suprafata de 66 de metri patrati, iar evenimentele importante de pe insula au loc sub cupola sa uriasa.

*

Molokai

Stancile oceanice din Molokai sunt cele mai inalte din lume. Unele dintre ele se ridica la aproape 920 de metri deasupra nivelului marii.



Pe insula Molokai nu exista semne de circulatie si nici semafoare. De asemenea, nu exista niciun mall.



In ciuda frumusetii sale paradisiace, peninsula Kalaupapa din Molokai a fost transformata, in trecut, in colonie de leprosi de catre colonsitii europeni.

*

Oahu

Diamond Head, craterul urias din insula Oahu, a fost botezat astfel de catre marinarii englezi, dupa ce acestia au confundat miile de cristale care rasar din conul vulcanic cu diamante veritabile.

Cel mai mare avanpost permanent al armatei SUA, Schofield Barracks, se gaseste pe insula Oahu.

Palatul Iolani din Honolulu este singurul palat regal din Statele Unite ale Americii. A fost construit in anul 1882, sub regele Kalakaua. Mai mult, Palatul Iolani a fost dotat cu electricitate cu patru ani inainte ca insasi Casa Alba sa capete astfel de facilitati.



Celebrul nisip de pe plaja Waikiki, una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice hawaiiene a fost, de fapt, adus de pe insula Molokai, de la peste 64 de kilometri departare. Restul nisipului a fost adus de pe plaja Manhattan, California.

*

Sursa: About.com


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites