Thursday, April 29, 2010

Pestera Ialomitei


Cum in weekend a plouat mocaneste pe la munte, ne-am refugiat nu la caldura si uscat, ci in... pestera. Pestera Ialomita, mai precis, aflata aproape de Valea Horoabelor, sub muntele Batrana, in Bucegi, la doi pasi de cabana Padina si de hotel Pestera.

La intrarea in pestera se afla Manastirea Pestera Ialomitei, cu istorie veche, datand de pe vremea lui Mihnea cel Rau, care se zice ca s-a retras odata acolo in timpul unei invazii turcesti. Tot el a fost ctitorul primei bisericute de la gura pesterii, pe la inceputul secolului 16.

Se spune ca acolo a locuit acum vreo 200 de ani si un sihastru, a carui singura companie era un urs. Manastirea a fost distrusa de multe ori, mai ales de foc, iar actuala constructie e relativ noua, restaurata (cea din 1901 a mai ars intre timp) si terminata in 1996 si tot atunci sfintita cu hramul Apostolilor Petru si Pavel. Mai multe detalii despre arhitectura si picturile manastirii gasiti aici. Putin mai departe de gura pesterii se afla si cladirea unde turistii se pot caza, contra cost.

Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei

Am platit suma modesta (6 lei) pentru biletul de intrare (modesta pentru ca din ea se plateste intretinerea pesterii si reprezinta si metoda de subzistenta a calugarilor de la manastire), apoi, inainte sa intram, am ascultat si cateva istorii spuse mucalit de parintele "de la lumanari":

- turiste simandicoase sau cu genunchii mai subrezi se plang adesea de intrarea in pestera, reprosandu-le calugarilor ca n-au inaltat-o, sa se poata merge in picioare (dupa grota Mihnea Voda urmeaza o galerie joasa, prin care trebuie sa faci plecaciuni ca sa inaintezi)
- o intrebare frecventa referitor la pestera este "si cum ati sapat-o?"
- la iesire se confisca bucati de pestera, pentru ca turistii romani ies cu bratul plin de pietroaie... "amintire" - de altfel rar poti vedea in pestera vreo stalactita intreaga. Din cauza asta parintele de la intrare si-a promis sa raspunda la intrebarea de mai sus cu povestea ca de fapt au sapat-o turistii stricatori, ca niste cartite.
- intr-o zi a vazut iesind din pestera un grup de excursionisti plini de noroi... despre care ar fi jurat ca nu intrasera acolo in aceeasi zi. Apropo, programul de vizitare e 9-17, dar aparent poti innopta pe acolo daca ai echipamentul potrivit.

Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei

Pestera se deschide cu grota Mihnea Voda, apoi bolta se strange in pasajul prin care mergi smerit si aplecat, care dupa vreo 15-20 de metri se deschide in grota Decebal, care comunica cu cea a Sfintei Maria. Ca in Ciresarii, drumul "pogoara si urca la fel, apoi drept duce", pe trepte inguste, umede si alunecoase, abrupte peste grote intunecoase, prin galerii stramte sau prin saloane largi-largi, ca niste catedrale.

Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei
Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei

Drumul te mai duce prin Grota Ursilor (unde se pare ca au fost descoperite niste schelete de ursuleti ai cavernelor), la Raspantie sau Galeria Apelor, ca sa se termine magistral in muzica apelor care se varsa in Altar. Aici e capatul zonei vizitabile in siguranta si fara echipament (400m lungime, diferenta de nivel 60m), dar pestera continua. Ne-am strivit putin printre peretii de deasupra Paraului Pesterii, dar ne-am dat seama ca fara cizme de cauciuc sau costume de neopren nu e cazul sa ne aventuram mai departe.
mai multe informatii "tehnice" despre pestera gasesti aici


Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei

Starea pesterii

Podetele si scarile de lemn sunt in stare buna, unele evident inlocuite foarte recent; reflectoarele sunt pe alocuri cam putine sau fara becuri, n-ar strica ceva mai multa lumina in saloanele inalte; gasesti, din pacate, si gunoi, dar nu prea mult - o sticla sparta ici-colo, un muc de tigara, desi la intrare scrie clar ca nu ai voie sa fumezi; turistii... adica colegii de "traseu" nu ti-i poti alege, asa ca se poate intampla sa intre grupuri mari si guralive ca un stol de gasculite. Lasa-i sa treaca, cu ciripeala si blitzurile lor si vezi pestera in liniste.

Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei Pestera Ialomitei

Cum ajungi acolo (cateva variante de traseu)

1. Din Sinaia - cota 2000 - traseu de creasta - Babele - (telecabina) - pestera - atentie, ultima telecabina Babe-Pestera de pe anul asta a urcat sambata trecuta, pe 3 octombrie, iar prima din anul viitor va functiona abia spre vara (lipsa de clienti).
2. Din Sinaia - cota 2000 - coborat spre lacul Bolboci - cabana Bolboci - cabana Padina - Pestera
3*. Din Sinaia - cabana Cuibul Dorului - Dichiu - lac & cabana Bolboci - Padina - Pestera
4. Din Busteni - (telecabina) - Babele - (telecabina) - Pestera
5*. Din Targoviste - Moroeni - Pestera (drum forestier cam prost - 29 km)

*traseele 3 si 5 merg facute cu masina cu garda mai sus

Unde stai

La cabana Padina - 15 lei patul (la camera de 6 paturi); ciorba 3,5 lei, berea idem, un fel principal 7-9 lei.
La cabana Diana
Cu cortul - nerecomandabil, e zona cu ursuleti
La hotel Pestera - camera dubla 200-240 de lei, piscina, restaurant, sala de conferinte... si urs:

urs urs

Citeste si: De la 2000 la Pestera via Omu care se intalneste cu Ursu

vezi mai multe fotografii din pestera:

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites