Thursday, April 15, 2010

Misterul izvoarelor din Mlastina Mangalia


Sa ai apa fierbinte gratuit si sa o vinzi pe bani, este visul oricarei municipalitati. Mai greu e sa dispui de izvoarele termale in stare sa-i faca fericiti pe alegatori si pe alesii locali, deopotriva.

Un numar de cateva zeci de izvoare termale, cu un debit de 20 – 30 l pe secunda, descoperite in Mlastina Mangalia a trezit interesul nu doar al arheologilor si istoricilor ci si al pasionatilor de bizar. Cu toate acestea, nimeni nu a putut explica provenienta straniilor izvoare termale. Initial geologii au incercat sa dea raspuns prin aceea ca izvoarele parcurg un drum printr-un platou calcaros, trecand prin niste ciudate concretiuni carbonatice.

Ei au spus ca depunerile sedimentare ar apartine unor izvoare de adincime din vechea Mare Sarmatica, ce acoperea teritoriul Romaniei cu zeci de milioane in urma si care aveau un continut ridicat de carbonat de calciu. Dar explicatia a cazut, in alte zone identice neexistind astfel de izvoare ca in Mlastina Mangaliei.

Apoi a fost randul arheologilor care au constatat ca toate respectivele concretiuni au o bizara forma de trunchi de con si ca prezinta un orificiu central, ca o teava de tun. Mai mult, ei au aratat ca orificiul central, de forma cilindrica, nu este altceva decit un... canal de alimentare.

In plus, au sustinut ca formatiunile prin care tisnesc izvoarele sunt aproape perfecte din punct de vedere geometric si ca in mod sigur nu e un capriciu al naturii ci munca unei civilizatii megalitice de acum cateva mii de ani. Dar cine erau cei care foloseau izvoarele termale pentru incalzire intr-o perioada cand noi stim aici erau doar niste salbatice triburi de pastori si crescatori de vite, e o intrebare la care, deocamdata, nimeni nu are un raspuns.

sursa

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites