Wednesday, April 7, 2010

MANASTIREA FRASINEI

• Foarte multi straini au auzit de minunile de la Manastirea Frasinei • Budistii din China si Japonia vin in pelerinaj pe meleagurile vilcene • Femeilor le este interzis prin legamint sa urce la manastire • Cine indrazneste sa incalce legamintul Sfintului Calinic sfirseste in chinuri groaznice

Manastirea Frasinei este singura din Romania ale carei traditii sint similare celor de la Muntele Athos. Legamintul Sfintului Calinic este respectat cu strictete aici, iar slujbele incep in fiecare zi la ora zero. Pragul acestui lacas a fost trecut de pelerini din intreaga lume, inclusiv de budisti veniti din China sau Japonia. Cu toate acestea, accesul femeilor este interzis prin legamint, iar incalcarea sa atrage pedepsirea vinovatei. Tot aici se fac exorcizari in mare taina si doar tinind post. In fiecare luna, mii de pelerini trec pragul manastirii. „Recordul“ a fost inregistrat in Postul Pastelui, cind numarul acestora a fost mai mare de 3.000.

Situata in comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Rimnicu Vilcea, Manastirea Frasinei are doua biserici. Biserica Manastirii Frasinei, care poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfintului Calinic de la Cernica, episcopul Rimnicului, care a construit-o intre anii 1860-1863. Pe vremuri, la Frasinei era un schit la care se adunasera citiva calugari, in mijlocul muntilor, departe de asezarile omenesti. Paduri, o pasune, o livada si o bucata de pamint cit pentru o gradina de legume, asta a gasit Sfintul Calinic cind a vizitat manastirile si schiturile din districtul Vilcea. Impresionat de frumusetea locului si de felul in care calugarii isi organizasera viata, el si-a dorit sa faca din Manastirea Frasinei o insula a spiritualitatii.

De aici, parerile despre Frasinei se contrazic. O vorba din batrini spune ca Sfintul Calinic nu si-a facut publica intentia. A plecat asa cum venise si apoi a revenit neanuntat. S-a ingrozit de ce a gasit. O adevarata orgie, cu mincare, bautura si femei. Mihnirea Sfintului Calinic a fost atit de mare, incit s-a transformat in blestem. De atunci a fost stabilit un legamint pe vecie, care este de netrecut. Nici o femeie nu avea sa mai treaca pragul acestui lacas. Cine indraznea sa incalce aceasta regula avea sa se imbolnaveasca sau sa moara in chinuri groaznice.

Calinic a asezat o piatra de legamint la aproximativ doi kilometri de manastire, gravind cu litere chirilice un greu blestem pentru cine incalca legamintul, dar si binecuvintare pentru cine-l respecta. Pe acesta piatra sta scris: „Acest sfint lacas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum: saracia, girbovia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarire sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si sa vina asupra lor fericitul bine“.

Mai tirziu, pe hotarul pietrei s-a ridicat o biserica pentru femeile care isi cauta linistea in partea locului. Alta vorba din popor spune ca, la scurt timp dupa venirea sa la Frasinei, Sfintul Calinic a introdus in noua manastire pravila aspra din Muntele Athos, pe care el o cunoscuse intr-o calatorie la locul sfint. Chemat la aceasta inalta slujire, noul ierarh a gasit in eparhie o mostenire foarte grea. De zece ani, eparhia era condusa de loctiitori, resedinta si catedrala episcopala erau distruse, preotii erau putini si insuficient pregatiti, iar seminarul era inchis, in urma Revolutiei de la 1848. Dupa ce si-a mutat resedinta la Rimnicu Vilcea (1854), a inceput ridicarea unei noi catedrale episcopale, dupa planurile intocmite de el.

O oaza de liniste in mijlocul naturii
Din soseaua nationala, un indicator te trimite la 14 kilometri in munte, spre Frasinei. Pe drumul ingust e loc doar pentru o masina. O troita, apoi alte cruci marginite de o prapastie si de o stinca reprezinta piatra de hotar, cu indicatoare mari, iar la citiva metri mai jos, biserica unde femeile se pot ruga in taina. Dincolo de piatra de hotar (care acum e inlocuita cu o cruce mare, pe care e transcris blestemul), drumul urca pieptis, ca apoi sa coboare intr-un platou larg. In ceea ce priveste tainele acestei manastiri, nu oricine poate sa afle multe amanunte. Parintele staret nu vorbeste despre conditiile de convietuire de aici. „Frasinei este Athosul romanesc. Cei retrasi aici sint inchinati Domnului si, poate, chiar mai aproape de El. N-are nimeni nimic cu femeile. Ca dovada, o preaslavesc pe Maica Domnului, al carei hram e purtat chiar de biserica manastirii“, a spus staretul.

Cu toate acestea, legamintul este respectat. Staretul Neonil Stefan sustine ca blestemul a functionat. „Sint zeci de femei care au murit, s-au imbolnavit, au saracit si nu si-au gasit niciodata linistea“, a spus arhimandritul Neonil. Tot aici vin si foarte multi straini care au auzit despre minunile de la Manastirea Frasinei. Se pare ca lacasul de cult este foarte apreciat peste hotare, staretul manastirii primind sute de scrisori saptaminal, mai ales de la romanii plecati in strainatate. De asemenea, calugarii au fost surprinsi sa constate ca sint si straini stabiliti in Romania, care vin la manastire. Multi dintre ei sint chinezi sau japonezi.

A pierit pentru o gura de apa de pe tarimul interzis
Un batrin din localitate povesteste cum o tinara care incalcase legamintul Sfintului Calinic a murit la scurt timp, intr-un accident grav. „Tatal, sofer de camion, avea de facut un transport din munte. Cei doi copii ai sai, un baiat mai maricel si fiica, de 16 ani, il insoteau. Tatal celor doi cunostea atit manastirea, cit si legamintul. Asa ca odata a oprit masina si s-a dus sa aprinda o luminare. Si-a rugat fiica sa ramina pe loc. Doar citeva minute fata a ascultat porunca parintelui, dar apoi a calcat teritoriul interzis. S-a inchinat, a baut apa de la izvorul Sfintului Calinic, apoi s-a intors la camion. Pe drum, soferul a trecut cu bine de toate serpentinele. Cu doi kilometri inainte de a ajunge la soseaua nationala, sistemul de directie al camionului s-a rupt si masina s-a rasturnat. Tatal si fiul au supravietuit in mod miraculos si s-au ales numai cu rani usoare, insa fata a murit pe loc“, isi aminteste batrinul.

Tinara necredincioasa, pedepsita
Mihaela Marinescu, o tinara din Rimnicu Vilcea, se lasa greu convinsa sa vorbeasca despre Manastirea Frasinei. Sora ei mai mica e bolnava de citiva ani de epilepsie, de cind a incalcat legamintul. „Era credincioasa, dar prea tinara si nesupusa. Am fost cu totii la biserica de jos, cu parinti si rude. Era o exorcizare a unei persoane pe care o cunosteam si voiam sa asistam. A fost ceva infiorator.... Sora mea nu credea nimic. Credea ca femeia se preface.

Ne-am luat la cearta, spunindu-i ca se insala. Ca sa ne demonstreze ca nu se teme, a plecat singura pe drumul catre manastire. Am crezut ca ne pacaleste. Cind am vazut ca nu apare, tata s-a dus dupa ea. A gasit-o jos, sprijinita de poarta manastirii. Privea in gol si plingea. Am dus-o acasa si si-a revenit. Un timp nu s-a intimplat nimic si am uitat cu totii incidentul. Doar mama aducea din cind in cind un preot sa sfinteasca in casa.

Dupa aproape un an, au inceput cosmarurile. Se trezea noaptea urlind, acoperita de sudori reci. Prima criza de epilepsie a avut-o pe strada, din senin. Au dus-o pe brate acasa. Pe urma, crizele s-au indesit. Mama n-a mai trait mult. Lumea spune ca a murit de inima rea, din cauza sora-mii. Eu nu stiu ce sa cred. Sora mea traieste, dar e foarte bolnava“, a povestit Mihaela, spunind ca sora ei are zile cind nu isi recunoaste rudele, desi luni de-a rindul a mers la tot felul de medici.

Preotii de la Manastirea Frasinei fac exorcizari
La Frasinei vin frecvent familii care aduc bolnavi incurabili, handicapati sau chiar posedati de diavol.
Ei spera ca linistea de la manastire sa ii faca pe bolnavi sa se simta mai aproape de Dumnezeu si sa ii ajute sa isi revina. Calugarii de la manastire au reusit sa faca si citeva minuni. Citiva calugari batrini au darul de a scoate diavolul din om. Unul dintre ei este chiar staretul Stefan Neonil, de 82 de ani. Pe linga zilele de post aspru, singura bucurie a calugarilor care fac exorcizari este preaplinul sufletesc dat de insanatosirea unui om sau de alungarea diavolului.

„La hirotonie, toti preotii primesc acest har, dar numai prin viata sfinta primesc niste haruri in plus. Unii alunga diavolii, iar altii hirotonesc“, a povestit unul dintre calugari. Se spune ca la Frasinei si-au gasit „linistea“ multi fosti oameni de afaceri, actori si alti „oameni mari“, care sint acum calugari, nevrind sa se stie nimic despre ei in afara zidurilor manastirii.

Calugarii de la Frasinei cred ca bolile sint avertismente trimise oamenilor de divinitate. Printre cei care s-au imbolnavit se gasesc si personalitati. „Sint oameni mari care au ajuns la smerenia aceasta. Este bine cind omul se trezeste din ratacire. Am gasit persoane care nu se pot abtine, pur si simplu, pentru a ajunge la Dumnezeu. Ma gindesc cite persoane au sute de milioane si nu dau nici o milostenie saracilor, astfel ca harul lui Dumnezeu ii paraseste“, au precizat preotii de la Frasinei.

Lupta cu diavolul - razboi nevazut
Calugarii care fac exorcizari spun ca in prezent sint mai multi oameni posedati de diavol decit in trecut, iar acest lucru se datoreaza pacatelor trupesti. Singura cale de iesire din astfel de situatii este pocainta, iar rezultatul este garantat, pentru ca Dumnezeu ne iubeste pe toti. Tot calugarii spun ca, dupa ce unul dintre preoti alege o cale gresita, a exorcizarilor, nu mai exista intoarcere.

„Foarte multi preoti au patit cite ceva rau, din mindrie sau slava desarta. Daca Dumnezeu ti-a dat ceva, imediat trebuie sa arati ca ii multumesti“, a spus una dintre fetele bisericesti. Preotii numesc lupta cu diavolul „razboiul nevazut“, ceea ce semnifica incercarile la care ii supune diavolul pe oameni, dar si tentatiile de fiecare zi. „Azi iti trimite o tigara, miine o cafeluta, poimiine o intilnire; apoi, ajungi la apartament si la pacatele trupesti, apoi, poate, la crima. De aceea, pacatele trebuie taiate de la radacina“, considera staretul manastirii. De la regula posedarii nu fac exceptie nici tinerii.

Un calugar povesteste ca un student a fost posedat chiar cu putin timp inainte de a veni la manastire. „Era un student din Vilcea, in anul II la Facultatea de Drept, il adusese mama lui. Noaptea, la ora 3.00, a plecat, si l-am gasit a doua zi putin mai jos de manastire, intr-o prapastie. Era posedat. Niste colege ii facusera farmece.

Mai era un baiat de la Craiova. Mama lui era cintareata de muzica populara. Baiatul nu suporta pe nimeni in preajma lui. O fata a luat un pietroi de la rondul de flori si a amenintat ca isi crapa capul. Nu pot uita cum urla, cind a fost legata. A venit la noi si un baiat indracit, de la Sibiu. Abia l-au bagat in biroul parintelui. La jumatatea slujbei, am crezut ca a murit. S-a inmuiat de parca nu mai avea nici o vlaga.

La terminarea rugaciunilor s-a ridicat de acolo, parca nu se intimplase nimic“, au povestit preotii. In ciuda interdictiilor impuse femeilor, precum si a regulilor stricte, Manastirea Frasinei ramine o insula de spiritualitate, in care sentimentul de legatura cu divinitatea este profund atit pentru barbati, cit si pentru femei.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites