Saturday, April 24, 2010

Hackerii de la Romanian National Security povestesc cum au spart Le Monde şi Telegraph


Autor: Mirabela Anghel, Cristina Olivia Moldovan

Supăraţi pe străini, o gaşcă de puşti teribilişti au ieşit la luptă cu arme informatice. Îşi zic, pompos, „Romanian National Security” (Securitatea Naţională Română) şi au devenit celebri peste noapte, spărgând site-urile publicaţiilor „Daily Telegraph” şi „Le Monde” şi postând pe paginile acestora mesaje pătimaşe care, spun ei, ar spăla imaginea României.

Supăraţi pe britanici şi pe francezi, după două evenimente despre care ei spun că sunt „denigratoare pentru români”, tinerii au stabilit să înceapă o campanie prin care să-i pună la punct pe cei din ţările pe care ei le cred neprietenoase cu românii.

„Nu ne vom opri aici!”, au spus ei, pentru EVZ. Prin urmare, începând de săptămâna viitoare, vor lua în vizor şi alte siteuri, acţionând la fel ca în cazul celor două ziare - nu vor produce daune, dar vor transmite mesaje.


Un grup de aproape 20 de puştani, cu o medie de vârstă sub 20 de ani

După modificarea paginilor din cele două publicaţii, făcută la interval de cinci zile, numele grupului a apărut în presa din străinătate şi în cea din România, iar pe forumuri s-au aprins discuţii, împărţind publicul în două: susţinători aprigi şi critici vehemenţi.

În spatele RNS şi al mesajelor naţionaliste stă un grup de aproape 20 de hackeri, cu o medie de vârstă sub 20 de ani, „nişte băieţi care petrec prea mult pe net”, după cum spune unul dintre ei.

„Nu suntem rasişti”, spun ei şi vor ca, prin intermediul EVZ să-şi ceară scuze faţă de romii care duc o viaţă onestă şi cunosc atât munca cinstită, cât şi respectul”.

ÎNFLĂCĂRARE


Ion. Hacker Ion: „Ne-a ajuns atâta batjocură!”

Cristina Olivia Moldovan

Reporterii EVZ s-au întâlnit cu unul dintre membrii Romanian National Security (RNS), un bucureştean de 17 ani, care a acceptat să vorbească doar după ce s-a asigurat că identitatea nu-i va fi deconspirată.

Deşi ştie că hackerii adevăraţi sunt cei care nu suflă o vorbă despre ceea ce fac, lor le convine publicitatea, văzând un aliat în presa ce i-a numit măgulitor „haiduci”, „web-golani”, „cavaleri ai internetului”.

„Ştiu că îmi risc viitorul şi cariera”


„Nu ştiu exact cum se pedepseşte ceea ce fac eu, însă ştiu că îmi risc viitorul şi cariera. Să zicem că mă cheamă Ion. Oricum, nici măcar cei din RNS nu-mi ştiu adevăratul nume. Şi nici eu pe al lor”, îşi începe el povestea şi-şi aprinde ţigara. Urmează încă una, şi încă una, aproape fără pauză până la finalul discuţiei.

Se caracterizează ca fiind un tip naţionalist, la fel ca părinţii lui, care sunt printre puţinii care-i ştiu preocupările. Dar nici nu dă de bănuit, pentru că, în afara şcolii, viaţa lui curge ca a oricărui alt licean: pregătiri pentru Bac, grătare în weekend, petreceri de majorat şi întâlniri cu iubita.

„Ion” este conştient că, având această preocupare, nu e uşă de biserică, însă e convins că acţionează pentru o cauză nobilă: „Suntem o echipă de tineri care încearcă să apere demnitatea românilor. Ştiu că se spune că la rău nu trebuie să răspunzi cu rău, însă românii sunt, în general, mult prea toleranţi. Ne-am săturat să fim îmbrânciţi, trebuie să punem piciorul în prag!”, se inflamează tânărul.

De altfel, ţine el să precizeze, răul făcut site-urilor atacate nu e atât de mare cum ar fi putut fi. „Dacă voiam, puteam sustrage informaţii confidenţiale, puteam infecta calculatoarele redacţiei şi pe cele ale cititorilor care accesau site-ul”, afirmă el.

„I-am lăsat să-şi bată capul cu traducerea”


Atacul asupra publicaţiilor „Le Monde” şi „Daily Telegraph” s-a vrut, de fapt, o răfuială cu francezii, respectiv cu englezii. Pe francezi s-au supărat pentru gluma din emisiunea de pe France 2, în care mesajele cerşetorilor de pe teritoriul Franţei au fost numite „salutul românesc”.

La fel de tare i-au enervat britanicii de la „Top Gear” care au prezentat, într-o emisiune a lor, un sat de romi din România. Nu au atacat însă site-ul televiziunii şi nici pe cel al „Top Gear”, ci au preferat publicaţii cu un număr mai mare de cititori. Mesajele postate pe cele două site-uri le-au dat bătaie de cap atât francezilor, cât şi englezilor, pentru că erau lungi şi scrise în limba română.

„A fost o ironie, i/am lăsat să-şi bată capul cu traducerea”, zâmbeşte „Ion”. „Ne-a ajuns atâta batjocură. Ţiganii nu sunt români! Nu ei ne-au scris istoria! Când vorbiţi despre compatrioţii noştri nu mai folosiţi expresiile ţigani români. Noi v-am respectat Franţa, voi ne veţi respecta România”. Aşa au scris ei în „Le Monde”.

Cum au procedat


Modalitatea de lucru e simplă: băieţii găsesc ţinta, îşi împart sarcinile, stabilesc ora şi acţionează.

„Ion” explică modul în care au operat în cazul celor două ziare: „Site-urile s-au «spart» printr-o metodă numita SQL Injection, prin care am extras datele de logare ale administratorilor, ne-am logat sub contul acestora, în panoul de control, de unde am uploadat pe serverul lor un script care ne uşura munca şi care ne dădea acces la tot serverul. Prin scriptul acela am modificat prima pagină”.

Operaţiunea a durat mai puţin de o oră şi s-a petrecut la prânz „pentru că atunci sunt mulţi cititori on-line”.

REPLICA ROMÂNEASCĂ


„Salutul franţuzesc”, atac la „laşitate”


Filmuleţul francezilor despre „salutul românesc” a primit repede o replică pe măsură din partea bloggerilor autohtoni. Echipa de la www.dailycotcodac.ro, în colaborare cu 220.ro şi cristealizari.com, a arătat că românii pot să stea în rând cu francezii, cel puţin când vine vorba despre ironie.

Ei au conceput „salutul franţuzesc” şi l-au pus într-un clip: este vorba, de fapt, despre mâini ridicate în semn de predare. Gestul face aluzie la o trăsătură care a fost atribuită în anumite perioade din istorie celor din Hexagon: laşitatea.

Întrebaţi când a fost ultimul eveniment care a scos la iveală această presupusă trăsătură a francezilor, realizatorii clipului răspund: „Cu ocazia revoltei din 2005, când locuitorii de la periferiile Parisului au pus pe fugă forţele de ordine. Partea bună e că statul n-a trimis totuşi armata împotriva lor, că probabil proclamau al treilea imperiu pe motiv că democraţia e prea slabă ca să facă faţă unui duşman atât de periculos precum săracii de la periferii înarmaţi cu sticle şi pietre”.

Filmuleţul a fost postat şi pe youtube.com, unde a stârnit o adevărată dezbatere. Unii au găsit de cuviinţă să dea vina pe romi pentru imaginea proastă a României peste hotare.

„Tipul a făcut o glumă proastă. Proastă pentru că e periculos să faci asemenea glume. Promovează cel mai prost gen de umor, bazat pe ură şi aroganţă. Totuşi, felul în care ne apărăm nu e un semn de superioritate. De fapt, e 100% acelaşi tip de gândire şi evaluare mintală”, este de părere unul dintre forumişti.

„Îmi pare rău că ne-am coborât la nivelul lor. Trebuia să le arătăm că suntem mai civilizaţi decât ei, deşi sunt mai avansaţi ca ţară”, este o altă opinie.

LIMITE


Graniţa subţire dintre pasiune şi ilicit


Între o mare pasiune pentru domeniul IT şi hacking, graniţa nu este foarte puternică. După ce ajung să se joace fără probleme cu noţiunile din domeniu, le pare tentant să descopere greşelile şi vulnerabilităţile site-urilor. Urmarea: intervenţia pe servere la care, teoretic, nu au acces, nu le dă bătăi prea mari de cap.

Acţionează individual sau în echipă, iar durata şi dificultatea depind de nivelul de securizare a site-ului. „De cele mai multe ori, acţiunile noastre au ca scop descoperirea vulnerabilităţilor unui site, pe care le prezentăm celor care l-au făcut”, susţine hackerul „Ion”.

O mare plăcere pentru el şi colegii lui este să „lovească” în specialiştii IT care iau bani foarte mulţi pentru servicii proaste. „Cei ce se cred mari programatori sunt orbiţi de bani, dar stângaci în realitate. Spărgându-le siteurile vrem să-i facem să lase nasul mai jos”, adaugă băiatul.

Iar ca să convingă că acţiunile lor nu trebuie hulite, hackerii din cadrul RNS spun că nu şi-au folosit niciodată cunoştinţele în IT pentru beneficii materiale, informatica şi securitatea IT fiind pentru ei „un hobby”.

„Orice asociere a RNS cu infractorii on-line (fraude bancare sau licitaţii fictive) este complet eronată”, arată haiducii web.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites