Monday, April 26, 2010

CALUGARITELE LUPTATOARE DIN NEPAL

Calugaritele din Nepal s-au apucat de Kung Fu

Imprejurimile templului Amithaba Drungpa din capitala Nepalului, Kathmandu, rasuna nu de cantecele rituale ale calugatitelor budiste, ci de strigatele razbonice ale acelorasi femei care au ales calea renuntarii. Zeci de discipole ale sectei Drukpa, o grupare religioasa veche de sute de ani, exerseaza constiincios arta martiala Kung Fu, sub indrumarea unui maestru de origine vietnameza.

Kung Fu-ul a fost introdus in templu in urma cu doi ani, iar din acel moment calugaritele entuziaste il practica neintrerupt, cate doua ore in fiecare zi.

"Este foarte bun pentru sanatatea noastra. Meditatia este dificila, dar dupa antrenamentul de arte martiale, sesiunile de meditatie nu mai par la fel de grele", declara Rupa Lama o calugarita budista in varsta de 16 ani, originara din India. Konchok, o alta calugarita sosita tot din India, apreciaza in schimp valentele de autoaparare aparute in urma practicarii Kung Fu-ului: "Este o metoda foarte eficenta de autoaparare. Daca cineva ne jigneste sau vrea sa ne fure, acum il putem lovi in forta pana renunta".

Kung-Fu-ul a fost introdus in templu prin bunavointa Sfintiei Sale Gyalwang Drukpa, liderul spiritual al sectei Drukpa, sau Scoala Dragonului, in traducere directa.

"Cand eram doar un copilas, stiam deja ca femeile din societatea noastra sunt foarte oprimate. Dupa ce am crescut, am incercat sa fac ceva pentru sanatatea, increderea si bunastarea lor. M-am decis, asadar, sa construiesc o manastire pentru calugaritele budiste, pentru a oferi, astfel, posibilitatea oricarei femei sa aiba un acoperis si o masa zilnica, dandu-le inclusiv ocazia de a-si desavarsi calea spirituala. Daca am reusit sa le invatam si arte martiale, consider ca este cu atat mai bine", incheie liderul spiritual, considerat de credinciosii sai a 12 reincarnare a conducatorului fondator al scolii Drukpa.

Sursa: BBCNews
via descopera.ro

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites