Thursday, April 22, 2010

ADDENDUM LA CRUCEA APELOR-MANASTIREA GHIGHIU

Blogger lupul alb said...

Mica precizare:
Izvorul exista intr-adevar la Ghighiu.
Cel descris aici este cel "oficial", pentru....sa zicem "neofiti", oraseni si cei veniti dam-buzna la o minune, cu sacul.
Izvorul...."original" se afla tot in intre hotarele manastirii.
Traditia spune ca totul incepe in fata altarului.
Unde te rogi Maicii Domnului pentru rezolvarea problemelor tale.
Dupa care, te pregatesti sa iesi din biserica. Insa tot cu gandul la motivul pentru care ai venit. Cu acest motiv in gand, incepi sa spui Tatal Nostru, rar, concentrat pe problema ta, cu recunostinta pentru ocazia ce iti e data de a reusi.
In acelasi timp, iesi din biserica prin dreapta, ocolesti izvorul pe care il stie toata lumea, ajungi in spatele bisericii noi si in fata bisericutei vechi din mijlocul cimitirului.
Daca o iei pe drum inaiunte, printre chilii si cimitir, ajungi pe o alee batatorita, marginita pe stanga de doi-trei nuci imensi. Tot drumul trebuie parcurs spunand de sapte ori Tatal Nostru, exact in aceeasi stare sufleteasca pe care am descris-o mai sus.
Dupa ce se termina aleea batatorita, calea coteste jumatate la stanga pe o poteca pietruita, ascunsa sub boltile unor copaci tineri.
La capatul potecii este un chiosc care adaposteste Izvorul.
Retine: Din altar si pana ajungi la izvor trebuie spus Tatal Nostru de sapte ori. In timp ce-ti umpli recipientul cu apa, de alte trei ori, multumind pentru cinstea care ti se face.Pe drumul de intoarcere- tot pana in altarul bisericii noi, spui din nou, cu multumire si recunostinta, Tatal Nostru de alte sapte ori.
Fie cazna ta ascultata si inima rasplatita dupa masura!

2 comments:

La mai putin de cinci kilometri de Ploiesti se afla unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Prahova, Manastirea Ghighiu.

Adresa: Ghighiu, com Barcanesti, jud. Prahova

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites