Thursday, March 25, 2010

Şofranul indian poate ajuta la evitarea cirozelor



Curcuma sau şofranul indian / NorthfotoCurcuma sau şofranul indian, utilizat din timpuri străvechi ca antiinflamator în medicina ayurvedică, ar putea contribui la tratarea bolilor căilor biliare, care duc adeseori la ciroză, potrivit unui studiu desfăşurat de cercetători europeni şi americani.

Condimentul, cultivat în mai multe ţări din Asia, este un ingredient al curry, amestec de condimente care dă savoare preparatelor culinare indiene. Printre calităţile atribuite curcumei de cercetări anterioare se numără cele antiinflamatorii şi antioxidante, care fac din şofranul indian un aliat în lupta împotriva câtorva boli.

O echipă de cercetători austrieci şi texani a vrut să verifice dacă aceste calităţi antiinflamatorii ar putea fi folosite în tratarea bolilor căilor biliare, a căror blocare creşte semnificativ riscul apariţiei cirozei. În prezent, singurul remediu este transplantul.

Prin urmare, au modificat genetic şoareci pentru a le îmbolnăvi ficatul de o inflamaţie cronică. Unui grup de şoareci i s-a dat să mănânce curcuma timp de 4-8 săptămâni, în timp ce ceilalţi au avut un regim normal.

S-a constatat că şofranul indian, intervenind în procesul inflamatoriu, a dus la 'reducerea semnificativă' a alterărilor ficatului, dar şi a blocajelor căilor biliare, acţionând asupra colangiocitelor, celulele care căptuşesc canalul. Este efectul observat la şoarecii care au înghiţit curcuma timp de patru săptămâni, dar şi la cei care au mâncat opt săptămâni. Aceste rezultate ar putea oferi 'o abordare terapeutică promiţătoare'.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites