Thursday, March 25, 2010

DEZLEGAREA LA PESTE




Ca de obicei intrebarile existentiale ale lui arhi ma inspira, si iata si eu, ma alatur corului necredinciosilor ce se mira cind vine vorba de post. First of all, ce e aia POST?
Si acum desigur, vom primi raspunsuri in functie de zonele lumii/religii.

Un mahomedan stie ca orice post se tine ZI LUMINA, si asta implica ca nu se fumeaza, nu se maninca, nu se bea, nu ti-o tragi, nu injuri, nu furi, etc.
Pravolsavnicii ortodocsi cu care am vorbit, au strimbat din nas-vai, doar zi lumina?Noi sintem mai tari, noi tinem 24 de ore.Bre, sa va vad pe voi fara apa la 50 de grade sau minimum 46, asa cum se tine in tarile cele frumoase din Middle East.

Crestinu'ortodox stie clar ca trebuie sa bage zacusca, mere, placintica cu dovleac si alte delicatese vegetariene-btw, pe vremea cind eram ortodoxa ma ingrasam cel putin 5 kile la fiecare post.
Ca se injura ca la usa cortului, il invidiaza pe vecin si ii da cu parul in cap fratelui pentru pamint, nu mai conteaza.

Evreul are DOAR post negru-cind am intrebat-o pe prietena mea cea mai buna daca tine post negru m-a intrebat ce e aia si cind i-am explicat mi-a zis ca ALA E POSTUL, like the only one. 25 de ore, ca evreii sint mai cu mot intotdeauna .

In hinduism de Navratri si alte zile se tine post negru zi lumina, sau daca ti se face rau cu fructe si sucuri, iar seara e interzis sa maninci cereale si mai mult de o masa.


IN buddhism, postul cel mare, cel din august-octombrie, se tine renuntind la un obicei nasol pe care il ai-ei asta e chiar greu....

All in all este bine sa realizam forma interioara a postului care este una de purificare mentala si mai ales sa nu ii judecam pe ceilalti dindu-ne noi mari.

Ca de obicei, azi lumea s-a calcat pe bataturi, asa cum zicea si arhi, sa cumpere peste ca de dom'le e dezlegare. Asa si?
Ai tinut postul pastelui complet si corect? Ai lesinat cu ochii la brinza si carne in timp ce lingeai farfuria de pilaf? Esti credincios-as in faci fapte bune?
Daca da, atunci enjoy the fish, care intre noi vine vorba nu a enjoyed faptul ca a fost ucis in chinuri groaznice ca tie, crestine sa ti se serveasca pe masa o halca din carnea lui.

P.S.-si sa n-o aud pe aia ca Iisus minca peste ca fac criza.
P.S2.-s-a gindit cineva la Maryam, din cauza careia este dezlegarea la peste? Ce o fi fost in sufletul ei si la ce s-a expus-pedeapsa cu moartea prin lapidare-in momentul in care a acceptat sa ramina insarcinata? Ce durere i-a trecut prin fata ochilor vazindu-si fiul omorit in chinuri groaznice in fata ei?
Mie mi s-ar cam taia de crapat la peste.....

2 comments:

da, hindusii tin postul cu fructe:) ce posturi ciudate... tot ce conteaza e sa te ABTII de la ce iti place, eh si sa nu faci mult caz de asta..
chiar voiam sa scriu odata despre tipuri de posturi pe blog.

da, e vorba de atitudinea interioara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites