Wednesday, March 31, 2010

CEVA FRUMOS

DE LA VISURAT

Inainte de a va povesti toata procedura obtinerii permisului de port-arma trebuie sa va explic niste chestii legate de detinerea unei arme neletale pentru autoaparare. Da, discutam de arme neletale (cu gaz sau bila de cauciuc) pentru ca, pentru a detine arme letale trebuie sa fii procuror, judecator, parlamentar, ofiter sau sa transporti valori (plus cursuri de tir, disciplina tragaciului etc).

In primul rand trebuie sa stiti ca armele neletale functioneaza pe acelasi principiu ca armele letale. Cartusul este umplut cu praf de pusca dar la capat nu mai are glontul metalic ci o bila de cauciuc. Puterea unui astfel de cartus variaza de la 15 jouli pana la 50 de jouli, in functie de producator (cele rusesti am inteles ca-s cele mai bune, cele bosniace cele mai proaste). Pentru a intelege mai bine care-i treaba cu puterea asta, aveti in continuare o poza cu rezultatul unei bile de airsoft care a iesit dintr-un pistol cu puterea de 1.2 jouli si a atins, dupa 5 metri, fata unui jucator.

Photobucket

Daca o bila de plastic de 0.20 grame trasa de la cinci metri cu o putere de 1.2 jouli iti poate face asa o rana (era deja in a cincea zi de vindecare), ganditi-va ce inseamna sa tragi cu o bila de cauciuc care iese de pe teava cu 15 jouli.
(aici puteti vedea efectele unor bile de airsoft trase de la 20 de metri, cu o pusca de doar un joul)

Trecand mai departe, va anunt ca armele neletale pot fi letale. Tinand cont ca poti omori un om si cu un cartus orb (fara varf solid, doar cu praf de pusca. E glonte menit doar sa sperie), si cartusele cu bila de cauciuc pot omori un om. Cartusul orb poate omorî, daca este tras atunci cand pistolul este lipit de tampla omului, din cauza presiunii si a gazelor fierbinti care se produc atunci cand tragi. Cartusul cu bila poate face acelasi lucru. Daca tragi de foarte aproape (zeci de centimetri) intr-o zona vitala (in general zonele sensibile ale capului – ochi, urechi, tample), proiectilul de cauciuc poate penetra pielea sau osul slab si poate omori acel om. Asta inseamna, in cele mai multe cazuri, ani de puscarie. Arma ti-o iei pentru a te apara si nu pentru a omori, asta trebuie sa-ti intre bine in cap.

Tot in acelasi ton, e foarte indicat sa tragi la picioare (preferabil genunchi, parerea mea). Ati vazut mai sus ce-ti poate face o bila de airsoft, ganditi-va ce inseamna sa-ti iei una de cauciuc in picior. Ai imobilizat instant agresorul. Daca gigelul a cazut nu te gandi ca merita banii (e patru lei un cartus) si nu te apuca sa descarci incarcatorul in el. Asta inseamna puscarie.
La fel, daca-i tragi in spate e tot puscarie curata (inseamna ca ala fugea, deci nu prezenta o amenintare).

In orice caz, trebuie sa stiti ca, in momentul in care ati facut uz de arma, vi se deschide dosar penal. Se face ancheta, se lasa cu drumuri la politie, declaratii samd. La sfarsitul aceste anchete primesti NUP (Neinceperea Urmaririi Penale) sau nu. Daca ai tras ca prostul, faci puscarie, daca ai tras justificat, nu faci.
In principiu, eu sunt convins ca, daca agresorul are cazierul cat DEX-ul si tu n-ai deloc (sau cand poti demonstra ca te-a amenintat in trecut), nu cred ca faci puscarie. Dar, traim in Romania si nu se stie.

Oricum, politistii te sfatuiesc (nu e obligatoriu) ca intai sa arati pistolul agresorului (nu sa i-l dai sa se joace cu el sa vada ca-i adevarat). Daca nu inceteaza, tragi in aer un foc de avertisment (la fel, nu e obligatoriu). Daca tot nu se sperie, tragi in el si incerci sa-l nimeresti in zona picioarelor (tinand cont ca organele genitale sunt tot in zona picioarelor… accidente se intampla).
Din cate am citit/auzit/vazut eu, se intampla foarte rar ca un gigel sa incerce sa te agreseze atunci cand vede ca ai pistol. De obicei se calmeaza imediat gigeii atunci cand apare instrumentul si nu e nevoie sa faci uz de el. Eu nu stiu daca voi urma sfatul politistilor. Pana convingi agresorul ca pistolul e real si pana tragi focul de avertisment risti sa ramai fara pistol si batut… Parerea mea. Pe langa aceasta, daca imi intra careva in casa (prin efractie, cu ganduri negative la adresa mea sau a familiei etc), garantez acum ca nu voi trage la nivelul picioarelor si nici nu voi strica un cartus pentru foc de avertisment. Asta asa, sa nu zica vreunul ca n-am zis. Cu alte cuvinte, daca ajungi in situatia in care trebuie sa scoti pistolul, il scoti sa tragi. Din aceasta cauza trebuie sa va ganditi foarte bine inainte de a va cumpara pistol, daca nu cumva sunteti impulsivi si aveti tendinta de a scoate pistolul pentru orice cearta banala care se poate rezolva din vorbe.

Pe langa acestea ganditi-va si la faptul ca, daca in zona a avut loc un incident cu un pistol de acest tip, politia va poate face niste vizite sa va intrebe de sanatate, pe unde ati fost, cand ati tras ultima data cu el, cum arata, unde e etc… Eventual si ceva declaratii ca n-ati fost prin zona, niste vizite pe la politie sa va recunoasca martorii… Generalitati din astea.
Inca o chestie foarte importanta, ganditi-va la permisul de port-arma ca la permisul de conducere. Daca pleci la baut, lasa pistolul acasa. Chiar daca mergi sa bei o singura bere, lasa pistolul acasa ca-i mai bine. Nici nu stii cum o bere se transforma in cinci-sase si iese vitejia din tine si te trezesti in spatele gratiilor sau, mai rau, omori vreun nevinovat si-l ai pe constiinta.

Acestea fiind spuse, hai sa va explic modalitatea prin care puteti intra in posesia unui permis de port-arma si, implicit, a unei arme neletale pentru autoaparare (daca aveti timp si chef, in cateva ore terminati cu toate, un prieten le-a adunat pe toate intr-o singura zi, de la ora 7 pana la 14, fara pile).

In primul rand aveti nevoie de doua formulare tipizate pe care le luati de la xerox-urile de langa politie.
Primul este cererea pentru permisul de port-arma, al doilea este tipizatul pentru analizele medicale.
In primul rand trebuie sa iti completezi pe tipizatul pentru analize datele personale si sa treaca medicul de familie “clinic sanatos”. In caz contrar nu se uita nimeni la tine.
Dupa ce a completat medicul de familie, treci cu el la analizele medicale, care sunt in numar de opt, dupa cum urmeaza:

1. Neorologie – te verifica sa nu ai probleme cu capul (ameteli, lesin, pierderi de memorie, epilepsie) – intri in cabinet dupa ce ai stat la coada, inauntru stai un minut pana iti pune stampila.
2. Sange – te verifica sa nu ai sifilis (sifilisul afecteaza creierul) – mergi dimineata la ora 7, la 12-14 ai rezultatele.
3. Psihiatrie – te verifica – doua minute pierzi in cabinet.
4. ORL – te verifica la urechi (nu stiu de ce) – nici macar doua minute nu dureaza.
5. Oftalmologie – iti verifica vederea, sa nu tragi ca prostul in nevinovati – citesti literele de pe panou, iti face testul de daltonist, iti pune stampila si pleci.
6. Interne – nu am nici cea mai mica idee de ce te verifica – mai mult stai la coada decat in cabinet, se termina foarte repede.
7. Plamani – nici aici nu am nici cea mai mica idee – dureaza cat stai la coada si-ti face raze, apoi iti pune stampila.
8. Ortopedie – presupun ca vor sa vada daca poti tine un pistol in mana – ar trebui sa dureze cateva secunde dar a durat mai mult. Aflati de ce in alt articol, atunci cand pun romanismele intalnite.

La sfarsit, dupa ce ai terminat cu toate analizele, iti trebuie stampila spitalului (se poate obtine la orice spital) pe respectivul tipizat. Stampila se ia de la triaj.

Dupa ce ai terminat cu analizele, mergi la cabinet de psiholog autorizat pentru control (e o hartie separata). Ti se dau teste, ti se pun intrebari, daca nu esti un nebun care omoara pisici sau nu vrea sa se sinucida iei testul fara probleme.

Mergi apoi si faci doua poze 4×5 si copie dupa buletin. Si cumperi si un timbru fiscal de 2 lei.

Apoi platesti la trezorerie taxa pentru permisul de port-arma. E 100 de lei daca nu te grabesti (ti se da permisul in 30 de zile) si 200 de lei daca vrei permisul in doar 6 zile.
Daca tot esti la trezorerie, platesti si 10 lei taxa pentru eliberarea cazierului judiciar. Pe acesta il ridici de la politia municipala si il primesti dupa ce duci chitanta de la trezorerie (cea de 10 lei) si timbrul fiscal de 2 lei. Daca esti nascut in judetul respectiv ti se elibereaza cazierul pe loc, daca nu esti nascut acolo ti se elibereaza dupa cateva ore (eu am fost la ora 9:30 dimineata si mi l-au dat la ora 13).

Dupa ce ai terminat cu toate acestea, completezi cererea si mergi si depui actele la politie, la Serviciul Arme si Munitii. Apoi astepti.

In functie de cat ai platit taxa la trezorerie (100 sau 200 de lei) astepti 30 sau 6 zile. Dupa ce au trecut zilele, mergi acolo si ti se elibereaza o autorizatie de cumparare arma.
Cu autorizatia respectiva te duci la magazinul de arme si-ti cumperi pistolul.
ATENTIE!
Autorizatia de cumparare a armei are termen de valabilitate. Daca in trei luni nu iti cumperi arma, trebuie sa reiei tot procesul. Alte analize, alte drumuri, alti bani etc.

Dupa ce ti-ai cumparat arma trebuie sa mergi la politie sa o inregistrezi. Ai termen de 10 zile sa ajungi la politie sa inregistrezi arma.
Cand ajungi acolo, politistii de la Serviciul Arme si Munitii verifica arma, iau seria si o trec pe permisul de port-arma.
Si, din acel moment, ti se da permisul de port-arma si intri in legalitate.
Ca un sfat, incercati sa nu trageti cu arma nici macar la tinta pana nu o inregistrati.

In concluzie, toata distractia costa ~250 de lei pentru permisul de port-arma luat in 30 de zile sau ~350 de lei pentru cel luat in 6 zile.
Arma costa intre 600 de lei si 2000 de lei (nu tot timpul pretul inseamna calitate) iar cartusele variaza de la 3 la 5 lei bucata.
Ce ati vazut in poza de ieri este un Mauser HSC 90 care a costat 1000 de lei. Il recomand pentru ca este metalic complet (exceptand patul) si este singurul care are garantie cinci ani. Restul sunt din material composit, plastic ABS si riscati sa vi se crape atunci cand trageti cu el. Oricum, exista net si puteti sa va cautati singuri armele preferate. Atat ca merita sa cititi si pareri despre ele, nu sa le cumparati doar pentru ca arata cool. Eu am vrut sa-mi cumpar un Walter P99T doar pentru faptul ca arata bine si pentru ca avea sector mai mare (13 cartuse). Dar, dupa ceva documentare, am aflat ca-i cel mai prost pistol cu bila facut vreodata.

In fine. Cam acesta este ghidul practic pentru obtinerea permisului de port-arma si acestea sunt procedurile prin care am trecut. Aveti mare grija ce faceti cu arma daca o cumparati. Nu este o jucarie si incercati sa nu o folositi decat atunci cand este neaparat nevoie. Altfel riscati sa umpleti randurile puscariasilor. Sfatul meu ar fi sa nu va cumparati (cum ati trait pana acum fara ea, puteti trai si mai departe) pentru ca-i foarte riscant.

LATER EDIT: Am uitat sa mai zic niste chestii importante.
1. Nu ai voie sa detii mai mult de doua arme de acelasi calibru.
2. Nu ai voie sa detii mai mult de 100 de cartuse. Daca-ti cumperi si le tragi la tinta e treaba ta. Cumperi 100, le tragi, te intorci la magazin si mai cumperi 100. Dar e nasol daca te gaseste politia cu mai mult de 100 de cartuse in acelasi timp.
3. Daca ai facut uz de arma este mai mult decat indicat sa anunti TU politia si nu cel impuscat. Presupun ca nu trebuie sa explic de ce, nu?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites