Wednesday, February 3, 2010

Sapte ani de puscarie daca-ti vaccinezi copilul


Folosirea copiilor drept cobai pentru testarea vaccinului pandemic, un tratament experimental impotriva gripei porcine, este pedepsita de Codul Penal.

ACCEPT. Copiii care participa la testarea vaccinului pandemic ar trebui sa isi dea si ei acordul
Conform legii, in astfel de situatii procurorii pot fi sesizati de catre Directia de Protectie a Copilului sau de oricare alta persoana.

In plus, Legea de protectie a Drepturilor Copilului le permite reprezentantilor directiilor sa ceara justitiei chiar si decaderea parintilor din drepturi, daca viata sau integritatea copilului este pusa in pericol. "Parintii sau cei care ingrijesc copilul, daca ii pun in primejdie grava dezvoltarea fizica, morala sau intelectuala prin masuri sau tratamente de orice fel, pot face inchisoare de la 3 la 7 ani pentru infractiunea de rele tratamente aplicate minorului", ne-a explicat avocatul Mihai Rapcea.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a solicitat, ieri, Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului "Cantacuzino" sa precizeze care sunt proce durile legale privind testarea vaccinului impotriva AH1N1 pe aproximativ 400 de copii si cum sunt selectati minorii. "Am cerut sa fim informati daca parintilor li se ofera compensatii, cum se selecteaza copiii si daca firma care face acest lucru este autorizata", a declarat Izabela Popa, purtatorul de cuvant al ANPDC
.
Legea interzice aceste practici

Ministerul Sanatatii a acceptat ca in judetele Arad si Timis sa se inceapa testarea vaccinului impotriva AH1N1 pe copii cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani, in ciuda faptului ca legea interzice acest lucru. Conform Conventiei Europene privind Drepturile Omului si Medicina, ratificata de Romania in 2001, un minor nu are capacitatea de a consimti o astfel de interventie si acest lucru nu poate fi facut fara acordul tutorelui legal, stabilit de catre instanta.

Potrivit Conventiei, in astfel de cazuri trebuie specificat pentru ce se face testarea, iar copilul si tutorele sau trebuie informati asupra drepturilor si garantiilor pe care le au. Mai mult, trebuie sa se tina seama si de parerea micutului. Conform unor dezvaluiri facute de mass-media, la Timisoara si Arad au loc testari ale vaccinului Cantgrip pe copii care provin din familii sarace si ai caror parinti ar primi in schimb sume de aproximativ 600 de euro. Atat Minsterul Sanatatii, cat si Institutul "Cantacuzino" nu au facut niciun comentariu asupra situatiei.


PE FUGA. In cazul adultilor, testele pentru vaccinul anti-AH1N1 au durat doar sapte zile

Romania, cobaiul Europei

Tara noastra se afla in topul tarilor-sursa din Europa pentru teste clinice. Peste 90% din testele derulate la noi sunt concepute in afara tarii, iar de pe plan local sunt racolati doar oamenii pe care se efectueaza testarea. Nivelul scazut de trai, dar si influenta pe care medicul o exercita asupra pacientului roman ar fi, spun specialistii, cele doua cauze majore care ne-au propulsat in fruntea tarilor-sursa pentru testarea pe om.

Aproape 7.000 de romani, bolnavi de porcina

In ultimele 24 ore au fost inregistrate cinci cazuri noi de gripa cu virus AH1N1 pandemic. Numarul total de cazuri confirmate pana in prezent este de 6.958 din care 119 cu deces. La nivel global pandemia de gripa AH1N1 a cauzat peste 13.500 de decese, in tarile Uniunii Europene au decedat 2.292 de persoane. Gripa pandemica este raspandita si continua sa provoace decese si in tarile Europei de Est, inclusiv cele limitrofe Republicii Moldova.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites