Thursday, February 18, 2010

MARETIA DACILOR



Societatea Internationala "Reinvierea Daciei" si revista "Dacia magazin" se mandresc cu faptul ca ideile si dovezile despre vechimea si prioritatea culturii daco-getilor in ansamblul concertului mondial cultural - idei ilustrate cu competenta in cartea doctorului Napoleon Savescu, "Noi nu suntem urmasii Romei" - isi gasesc confirmarea, o data in plus, in expozitia deschisa in New York la "Institutul pentru studiul lumii antice" din cadrul Muzeului Universitatii din Manhattan (15 E 84 St.) unde pot fi vazute si admirate exponate uluitoare ce dovedesc, fara niciun dubiu, ca CEA MAI VECHE CULTURA A LUMII A FOST IN SPATIUL NOSTRU DE ORIGINE (s.r.)
"THE NEW YORK TIMES", cel mai prestigios ziar din Statele Unite ale Americii, publica, la 1decembrie a.c. - in sectiunea Science - un articol despre aceasta expozitie, articol scris de John Noble Wilford si intitulat "A Lost European Culture, Pulled From Obscurity".
Prezentam mai jos fragmente traduse in limba romana din acest articol.

O CULTURA EUROPEANA PIERDUTA,
SCOASA DIN OBSCURITATE


Inaintea gloriei Greciei si Romei, inainte chiar de primele orase ale Mesopotaniei sau a templelor construite de-a lungul Nilului, au trait in valea de jos a Dunarii si la poalele Balcanilor oameni care au fost primii in arta, tehnologie si comert la mare distanta.

Timp de 1.500 de ani, incepand mai devreme de anul 5.000 I.Chr., ei au lucrat pamantul si au construit orase, unele cu 2.000 de locuinte.. Ei au fost mesteri priceputi in arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. In mormintele lor s-a gasit o varietate impresionanta de ornamente de cap si bijuterii pentru gat si, intr-un cimitir, au fost descoperite, ca ansamblu de aur, cele mai vechi artifacte din intreaga lume.

Uluitoarele desene ale vaselor vorbesc de rafinamentul limbajului vizual al culturii lor... Peste 250 de artifacte muzeale din Bulgaria, Moldova si Romania sunt expuse pentru prima data in Statele Unite.

Doctorul David W. Anthony, profesor de antropologie la colegiul Hartwick din Oneonta, NY, curatorul expozitiei: "Vechea Europa a fost printre cele mai sofisticate si tehnologic avansate locuri din lume" si a devzoltat "multe dintre semnele politice, tehnologice si ideologice ale civilizatiei."

La recenzia facuta expozitiei, Roger S. Bagnall, director al institutului, a marturisit ca pana acum "Foarte multi arheologi nu auzisera de aceste vechi culturi europene". Admirand ceramicile colorate, Dr. Bagdall, un specialist in arheologia egipteana, a remarcat ca, in acel timp, "egiptenii cu siguranta nu faceau vase ca acestea."

Un catalog al expozitiei, publicat de Princeton University Press, este primul compendiu de cercetare in engleza despre descoperirile Vechii Europe. Cartea include eseuri ale expertilor din Marea Britanie, Franta, Germania, Statele Unite si din tarile in care a existat acea cultura.

Pe un vast teritoriu care acum apartine Bulgariei si Romaniei, oamenii s-au stabilit in sate cu una sau mai multe case adunate inauntrul gardurilor. Casele, unele cu doua etaje, erau incadrate in lemn, cu pereti in tencuiala de argila si podea din pamant intarit.

Cateva orase ale oamenilor din Cucuteni, o cultura robusta din nordul vechii Europe, au crescut la mai mult de 800 de acri, ceea ce arheologii considera un spatiu mai mare decat orice alta asezare umana cunoscuta in acel timp. Escavatii viitoare au rolul de a descoperi dovezi definitive ale palatelor, templelor sau ale cladirilor civice mari...

Una dintre cele mai cunoscute (figurine) este figura in argila arsa a uni om care sade, cu umerii aplecati si mainile la fata, ca intr-o contemplare. Numit "Ganditorul", aceasta piesa si o figurina feminina au fost gasite intr-un cimitir al culturii Hamangia, in Romania...

Un set de 21 de figurine feminine mici, asezate in cerc, a fost gasit intr-un site apartinand perioadei pre-Cucuteni din nord-estul Romaniei..

"Ganditorul", de exemplu, esti tu sau eu, arheologii si istoricii confruntati cu o cultura "pierduta" din sud-estul Europei, cultura care a avut o viata adevarata. inainte ca un singur cuvant sa fi fost scris si o singura roata miscata."...

NOTA. Expozitia este deschisa publicului larg pana in 25 aprilie 2010. Pe internet se pot vedea exponate la site-ul: http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html

Unii dintre cei mai renumiti arheologi ai lumii sunt uluiti si recunosc vechimea si perfectiunea culturii inflorite pe meleagurile noastre strabune cu mult inaintea cunoscutelor civilizatii grecesti si romane.

Continuitatea noastra ca popor evoluat inca de la rasaritul civilizatiei mondiale este dovedita, de asemenea, prin traditiile populare care s-au pastrat pana in vremea noastra.

Discontinuitatea noastra ca popor si ca limba exista numai in mintea acelora pentru care adevarul si dovezile stiintifice remarcabile nu inseamna nimic, fiindca minciuna si dezinformarea perpetuate de-a lungul anilor sunt aliatii lor la care, spre rusinea lor, nu renunta.

Noi avem sacra datorie fata de contemporani si fata de urmasi de a prezenta adevarul, asa cum a fost scos la iveala din ceata trecutului.
Iar expozitia recent deschisa in New York despre cultura vechii Europe, in care aportul romanesc este de 80%, ne indreptateste sa spunem lumii, din nou, tare si raspicat: "Noi nu suntem urmasii Romei!"

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites