Saturday, November 7, 2009

Mediteaza aici si acum













Ngak’chang Rinpoche: Cel mai bun loc de practica TREBUIE sa fie acolo unde esti, altfel discutam despre o cale ce nu este decit o manifestare culturala.

Practica asezarii in pozitie de meditatie este transculturala-se refera la conditia umana in toata diversitatea sa. Caciulile ascutite purtate de lamas reprezinta retragerea intr-o pestera. Dar adevaratul inteles este ca retragerea este ORIUNDE TE AFLI.. In cel mai zgomotos loc posibil exista tacere interioara.

Sunetul se manifesta inauntrul spatiului silentios, iar functia practicii este descoperirea adevaratei naturi a mintii. Cind mintea este tacuta exista un spatiu infinit in care sunetul primordial cinta cintari diferite.

Khandro Déchen: Chiar daca te afli intr-o pestera izolata din Himalaya, sau intr-o camera izolata fonic, si tot vei auzi sunetele propriului corp. Fluidele regurgitind, sunetul respiratiei, un biziit in spatele urechilor.Aceste sunete te vor distrage la fel de mult ca orice galagie de afara.Si asta din cauza ca nu ai cazut la pace cu distonanta sunetului propriului subconstient.

Sunetele corpului vor fi la fel de zgomotoase ca cele ale traficului din Londra.

Oamenii spun deseori ca vor sa mediteze, dar niciodata nu li se pare destul de liniste ca sa o faca. Ei spun:" Daca as putea trai la tara, as putea sa am un stil de viata meditativ". De fapt este doar o idee aberanta.Si la tara e plin de zgomote ce te distrag. Sunetul broastelor, al greierilor, al cocosilor, al tractoarelor este chiar mai iritant in tacerea noptii sau a diminetii.

NR: Am tinut odata un curs la un centru buddhist si cea mai profunda meditatie pe care toti am avut-o a fost cind o masina ce repara drumul a trecut pe acolo. Am auzit-o cu toti si inainte ca cineva sa incepa asa se plinga ca este deranjat le-am zis:" Gasiti-va constienta in sunetul ce se aude".Si chiar au facut-o.
Atunci acela devenit un sunet minunat.

Lumea naturala poate sa aiba o conotatie romantica pentru voi, dar pina la urma este vorba despre un concept- este vorba despre atractia, aversiunea sau indiferenta voastra fata de aceste sunete, si nu despre energia suntului in sine. Sa va imaginati ca un loc linistit face meditatia mai usoara este nonsensul suprem.

Questioner: Deci mai bine acceptam orice situatie ne iese in cale.

NR: Exact. Oriunde va aflati este locul perfect in care existati, sinteti, si unde puteti fi decit acolo unde existati?

—din cartea Roaring Silence

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites