Friday, November 6, 2009

CALATORIND PRIN ISRAEL-ACCO
























Unul dintre cele mai fascinante orase din Israel este Akko- Acre (עַכּוֹ, Akko). Aici exista vestigii ale unor culturi ce dateaza din epoca bronzului, iar arhitectura este o imbinare a artei crestine, iudaice si musulmane.

Ajuns in portul Haifa simturile incep sa-ti fie surescitate, bombardate de vederea marii ce izbeste zidurile vechii cetati, mirosul pestilor proaspeti ce se prajesc la gratar si cel al mirodeniilor colorate si parfumate. Sunetul moscheilor ce te cheama la rugaciune se amesteca cu gustul celui mai bun humus si cu texturile aspre ale zidurilor, imblinzite de cele fine ale matasurilor din bazar.

Acco a fost desemnat de UNESCO site de importanta istorica fiind capitala regatului cruciat al Ierusalimului.

לְהִתְרָאוֹת בְּעַכּוֹ!
Lehitra'ot beAcco!
Ne vedem in Acre!


Akko / Acre -Etimologie


Numele orasului apare in Biblie legat de teritoriul tribului lui Asher, unul dintre locurile in care cananeenii au ramas.
אָשֵׁר, לֹא הוֹרִישׁ אֶת-יֹשְׁבֵי עַכּוֹ, וְאֶת-יוֹשְׁבֵי, צִידוֹן (שופטים א', ל"א)
"Asher nu i-a alungat pe locuitorii din Akko, nici pe cei din Zidon" (Judecatori 1:31)
Conform traditiei cind potopul a atins coastele orasului, Dumnezeu domnea pe pamint: "עַד כֹּה תָּבוֹא וְלֹא תּוֹסִיף"
(Ad ko tavo velo tosif)
Un mit grecesc spune ca si Hercule a calatorit pina pe acest tarm si a gasit ierburi miraculoase care vindecau orice rana, de aceea a numit acest loc"Acca", adica "medicament ce vindeca "

Acre- Situri


Zidurile הַחוֹמוֹת
In sec. 12 cruciatii ce nu au cucerit Ierusalimul au cucerit totusi acest oras si l-au facut capitala regatului lor in destramare. Au construit ziduri puternice si forturi pentru a-l proteja de invadatori, dar cind in sec. 13 mamelucii au asaltat orasul, au distrus o mare parte din el. Aproape 300 de ani orasul a ramas aproape nelocuit pina cind a fost cucerit de otomani, iar in secolul 18 si-a recapatat puterea de odinioara.
In 1750, Daher el-Omar, domnitorul de atunci a reconstruit zidurile si a adaugat altele la mare pentru a-l proteja...ceea ce s-a intimplat cind Napoleon a incercat sa-l cucereasca.


Moscheea Ahmed Al-Jezzar מִסְגָּד אַחְמֵד אֶל גַ'זַאר
Al-Zezzar ("macelarul" in Araba) a fost guvernatorul otoman crud ce amputa parti ale corpului celor suspectati pe furt si tradare(un Vlad Tepes al lor as zice)-(1775-1814);el a construit una dintre cele mai mari si frumoase moschei din Israel peste mai multe case de rugaciune musulmane si crestine. In moschee exista un altar unde se gaseste o suvita din parul Profetului Muhammad -Shahr el Nabi
Dedesubtul curtii moscheei exista constructii subterane uriase ramase aproape intacte din vremea cruciatilor.

Salile cavalerilor אוּלַמּוֹת הָאַבִּירִים
Genovezii si venetienii care i-au ajutat pe cruciati sa cucereasca portul au primit in schimb cartiere intregi din oras. Aici ei au construit case pentru pelerini. Astazi ele se pastreaza sub titlul de Sali ale cavalerilor.

Inchisoarea בֵּית הַכֶּלֶא
Cind Dahar al-Omar si Al-Jezzar au construit citadela, inauntrul ei au cladit si o inchisoare unde rebelii si deportatii, ca si prizonierii politici aveau sa stea. Ei veneau aici trimisi din toate colturile Imperiului otoman. Printre cei mai faimosi se afla si Baha'ullah, fondatorul religiei Bahai care a fost inchis aici in 1868.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites