Tuesday, October 20, 2009

Motivul pentru care a fost daruita Tora

Baal HaSulam

Shamati Art. 161

Referitor la daruirea Torei pe Muntele Sinai: asta nu inseamna ca Tora a fost data atunci si acum nu mai este. Mai degraba, oferirea Torei este un lucru etern-Creatorul daruieste mereu. Oricum, noi nu suntem potriviti pentru a primi. Atunci, insa, pe Muntele Sinai, noi am fost cei ce au primit Tora. Si, singurul merit pe care l-am avut atunci a fost ca eram ca “un singur om intr-o singura inima”. Asta inseamna ca toti aveam un singur gand – primirea Torei.

Oricum, din perspectiva Creatorului, El daruieste mereu, asa cum e scris in numele lui Ribash, “ Omul trebuie sa auda cele zece porunci de pe Muntele Sinai in fiecare zi”.

Tora este numita “licoarea vietii” si “licoarea mortii”. Ar trebui sa intrebam, “Cum pot doua antonime sa fie intr-un singur subiect?” Tot ce vedem cu ochii nu este altceva decat senzatie, insa adevarata realitate nu ne intereseaza. Astfel, cand cineva studiaza Tora si Tora il indeparteaza de iubirea Creatorului, aceasta Tora este numita, in mod sigur, “licoarea mortii”. Si, daca Tora il aduce mai aproape de Creator, este numita, in mod cert, “licoarea vietii”.

Dar, Tora insasi, adica insasi realitatea, nu este luata in calcul. Mai degraba, senzatiile determina realitatea perceputa. Si, Tora insasi, fara receptori, pare ca ar trebui s-o interpretam ca fiind Tora din interior si din afara, ca si Lumina fara Cli, unde nu avem desavarsire. Asta este considerata “esenta fara materie”. Si noi nu avem niciun fel de desavarsire in esenta, nici chiar in esenta corporala; cu atat mai mult in cea spirituala.

Si, cand cineva munceste pentru sine, este considerat, ca o face Lo Lishma (nu pentru numele Ei) si de la Lo Lishma, mergem spre Lishma (pentru numele Ei). Astfel, daca cineva nu a fost recompensat prin receptarea Torei, el spera ca va primi asta in urmatorul an. Si, cand primeste intreaga Lishma, nu mai are nimic de facut in aceasta lume,

De aceea in fiecare an este un moment pentru primirea Torei, caci timpul este pregatit pentru o trezire de jos, caci atunci este trezirea timpului cand Lumina daruirii Torei este revelata in cei de jos.

De aceea exista mereu o trezire de Sus, asa incat cei de jos sa poata actiona ca si atunci, in acel timp. Astfel, daca cineva continua pe calea pe care Lo Lishma ii va aduce Lishma, progreseaza corect si spera ca, in cele din urma, sa fie recompensat cu primirea Torei Lishma. Dar, daca scopul nu este mereu in fata ochilor sai, el se va misca in partea opusa Torei, numita “copacul vietii”, care, din acest motiv, este considerata “licoarea mortii”, caci el se abate mereu de la linia vietii.

* * * * * *

Traducere – Gabriela Buzzi

sursa kabala romania

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites