Wednesday, October 14, 2009

DE CE DE SFINTA PARASCHIVA




















Imi aduc aminte ca la biserica Curtea Veche din spatele hanului lui Manuc, era si este inca gloata mare in ziua de marti a fiecarei saptamini. Orice gagica-in mod special- care vrea sa se marite sau sa i se indeplineasca o dorinta, se duce acolo spasita de la 5 dimineata si sta in picioare fo' enshpe mii de ore ca sa dea un acatist la sfintul Antonie cel Mare.
Needless to say ca sfintul Anton de la catolici e altul si el are ziua de marti consacrata. Oricit li s-a explicat donsoarelor ca e inutil ele se incapatineaza sa se duca 9 marti la rind ca sa li se indeplineasca dorinta. Degeaba preotul le-a zis in biserica ca orice zi este buna pentru a da un acatist, pentru a te ruga din inima, si ca asta e doar o superstitie ce nu are nici o legatura cu biserica, ele NIKA NIKA.

La fel se intimpla si azi pe 14 octombrie de ani de zile. Cu toate ca orice crestin se poate duce in orice zi a anului sa o viziteze pe sfinta Paraschiva ei se duc azi. Nu zic ca mai mult de juma vin pentru sarmalele si pomenile de acolo. Dar si cei ce vin 'dezinteresat', o fac pentru ca vor sa li se indeplineasca o dorinta. Trocul cu Dumnezeu. Io vin, ma chinuiesc 3 zile si 3 nopti la coada, mor de frig, da tu da-mi aia.
Aceasta idolatrie este propovaduita si incurajata de BOR care, nu-i asa, trebuie si ea sa-si ia banul.
Ce are a face asta cu Sfinta Paraschiva? Cu Iisus? Cu biserica ce trebuia sa fie mireasa mistica a lui Christos?

Imi aduc aminte o poveste frumoasa, spunsa de Parintele Cleopa, pe cind ma duceam la Sihastria.
Chiar intr-o zi de Sfinta Paraschiva eram acolo si el foarte emotionat ne-a spus ca o femeie saraca din Moldova se dusese la moastele sfintei.Cu toate ca era foarte saraca cu putinii bani strinsi cumparase niste materiale fine si ii facuse o haina noua, brodata sfintei.
In momentul in care a ajuns in fata moastelor, sfinta s-a ridicat in capul oaselor si i-a permis femeii s-o imbrace.
Well...asta e evlavie..asta e credinta.Oare citi mai avem aceasta credinta de fier ce muta muntii din loc? Citi dintre cei ce se duc azi acolo?


1 comments:

Sau dupa cum se spune: Biserica este in fiecare din noi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites