Wednesday, September 30, 2009

POVESTI DE SEARA-O CENUSAREASA EGIPTEANA









Fata cu pantofii rosii-o poveste adevarata

In ultimele zile ale Egiptului vechi, domnea un faraon numit Amasis.El a invitat multi cetateni greci in regatul sau, pentru a-l intari impotriva invaziei persane.Mai mult, le-a dat un intreg oras numit Naucratis.

In Naucratis, locuia un grec bogat pe nume Charaxos. Sora lui era poeta Sapho, dar el o vedea rar pentru ca venise de tinar in Egipt.

Intr-o zi pe cind mergea prin piata, a vazut o sclava extrem de frumoasa ce era de vinzare. Fata ei alba ii trada originea greaca, asa ca a cumparat-o cu o mare cantitate de aur. Ea i-a povestit ca fusese rapita de pirati si ca numele ei era Rhodopis.
Fusese rapita din nordul Greciei de cind era mica, si apoi vinduta pe insula Samos, unde singura persoana draguta cu ea fusese un sclav cocosat numit Aesop ce o facea sa rida cu povestirile sale despre animale fantastice si oameni neghiobi. Dar crescind si facindu-se frumoasa stapinul ei a vindut-o in Naucratis.

Charaxos i-a daruit o casa numai a ei si multe sclave sa aiba grija de ea. I-a daruit haine scumpe si bijuterii, rasfatind-o de parca ar fi fost fata lui.

Intr-o zi, pe cind Rhodopis se imbaia in piscina de marmura din gradina secreta, un vultur a coborit din inaltul cerului si i-a furat unul dintre noii sai pantofi rosii, de care era foarte mindra. Apoi s-a inaltat la cer disparind spre sud, deasupra vaii Nilului.

Rhodopis incepu sa plinga, trista ca a pierdut ceva ce Charaxos ii daruise.

Dar vulturul fusese trimis de zei, poate chiar de Horus a carui pasare sacra era. Caci a zburat drect spre Memphis si a inceput sa se roteasca deasupra palatului.

La acea ora faraonul Amasis era in curte judecind poporul si ascultind plingerile oamenilor simpli.

Brusc, vulturul lasa sa cada pantofiorul rosu, chiar in poala faraonului. Acesta admira lucratura brodata, marimea mica a condurului si pielea sa fina, gindindu-se ca cine l-a purtat nu putea fi decit cea mai incintatoare fata din lume.

Amasis a fost atit de miscat de intimplare incit a dat un decret ce spunea ca fata al carui pantofior disparuse, si fusese adus la el de pasarea divinului Horus, daca va fi gasita, va deveni sotia sa

Asa ca slujitorii sai au plecat de la Memphis trecind prin Heliopolis si Tanis spre Canopus, pina au ajuns la Naucratis. Aici au auzit despre frumoasa cumparata de Charaxos, si cum o rasfata acesta ca pe o printesa. Asa ca s-au dus la el si au gasit-o pe Rhodopis in gradina cu bazinul de marmura.

Cind i-au arat pantofiorul rosu, ea si l-a pus imediat strigind la sclave sa i-l aduca si pe celalalt.Atunci mesagerii au stiu ca ea este fata pe care faraonul o dorea atit de mult si ingenunchind in fata ei i-au spus:
'Zeul nostru cel bun, faraonul Amasis te roaga sa vii degraba in Memphis.Acolo te va trata cu onoare si vei primi o pozitie inalta in Casa Regala a Femeilor; caci el crede ca Horus, fiul lui Osiris a trimis vulturul sa-i aduca condurul tau.'

O astfel de porunca nu putea fi decit ascultata, asa ca Rhodopis si-a luat ramas bun de la Charaxos, care era impartit intre bucuria pentru norocul lui Rhodopis si durerea pierderii sale, si a plecat spre Memphis.

Iar cind Amasis i-a vazut frumusetea a fost sigur ca zeii i-au trimis-o. Nu numai ca a luat-o in Casa Regala a Femeilor, dar a facut-o regina sa si Doamna Regala a Egiptului. Si au trait fericiti, murind impreuna un an inainte de venirea in Egipt a lui Ambyses persanul.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites