Tuesday, September 1, 2009

Podul lui Dumnezeu

Există un pod în România atât de rezistent, încât nu a necesitat niciodată reparaţii. Este vorba despre o stâncă masivă, sub formă de arc de cerc, pestre care trece un drum, în comuna Ponoarele, judeţul Mehedinţi. Legenda spune că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru Sfântul Nicodim, ca să treacă spre Tismana, după ce oamenii din Ponoarele l-au alungat din comună

Despre Nicodim, o parte din legendă e reală. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea cascadei ce i s-a arătat în vis, deasupra căreia trebuia să construiască o mănăstire. S-a oprit la Ponoarele, în locul de unde izvorăşte acest pârâu, dar două familii înstărite din localitate l-au făcut să plece, acu- zându- l că ar fi furat două găini.

Pe aici a trecut Sf. Nicodim

Nicodim, umilit, a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea visată. Nu înainte însă de a blestema apa de la Ponoarele: să se zbuciume, să fie fără peşti şi să o înghită pământul. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit opt mori (zbucium), în ea nu trăieşte nici o vietate, iar la un moment dat pământul o înghite, la propriu, pentru că traiectoria albiei sale trece peste o peşteră. Apa intră în cavitatea subterană brusc şi dă impresia că e înghiţită de pământ.

Accidentele rutiere din zonă nu au avut victime

Mai există poduri naturale în Franţa şi în SUA, dar singurul din lume deschis traficului rutier e cel de la Ponoarele. La Podul lui Dumnezeu s-au produs accidente rutiere, dar niciodată nu au fost victime omeneşti. În apropiere se află o pădure de liliac sălbatic, monument al naturii.

.sursa libertatea

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites