Sunday, September 27, 2009

LUMANAREA DE PESTE AN

Yahrzeit Candle-lumanarea de peste an este lumanarea ce se aprinde in ajunul unor sarbatori iudaice, pentru cei dragi care au murit.

In Israel, la apusul zilei de ieri a inceput YOM KIPPUR, ziua pocaintei, in care se tine post negru si se revad toate actele negative pe care le-am facut, incercind sa le si corectam practic. Asa cum am mai scris, este o incercare de a indrepta karma noului an.

In aceasta etapa a corectarii, cei dragi noua si morti sint linga noi.

Iudaismul vede o similaritate intre flacara unei lumanari si suflet. Aceasta reiese din Proverbe (cap. 20, verset 27): "Sufletul omului este lumina lui Dumenzeu."
Asa cum o flacara nu este niciodata linistita, si sufletul incearca in mod continuu sa Il atinga pe Dumnezeu. De aceea, flacara pilpiitoare a lumanarii de peste an ne ajuta sa rememoram sufletele celor dragi si pierduti.
Tot azi se recita rugaciunea Kaddish pentru morti.


2 comments:

Si crestinii au lumanarea de Paste, cu care vii de la biserica si o tii in casa. O aprinzi cand vrei sa te linistesti, cand ploua tare ca sa alunge grindina si probabil fiecare cand simte ca tb. aprinsa. Extraordinara vocea Ofrei Haza, dar cred ca ar fi fost bine daca ne dadeai si traducerea rugaciunii. Oare mai este printre noi sau a plecat?

din nefericire ofra a murit..toti cei care i-au iubit muzica se roaga pentru ea azi...kaddish vine

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites